Select Page

Halvár Étterem – Füstölt lazac

Halvár Étterem – Füstölt lazac

Túlélve a bejgli és hasonló tipikusan karácsonykor előforduló kajamérgezéseket, azért nem lehet egy hétig fénnyel táplálkozni, szóval muszáj volt keríteni valami könnyed kaját, amivel meg lehet teríteni a “2016-ot úgy indítom, hogy odafigyelek a táplálkozásra” gondolatnak.

Könnyed étel volt a cél, ami egyből kizárta a steaket és hasonló nehéz kajákat. Annyira azért nem kritikus a helyzet, hogy salátáig süllyedjek, szóval inkább valami halas vonalat kezdtem kutatni. A rendelés lett a győztes, szemben az elmegyek valahova tesztelni megoldással most.

Halvár Étterem, nevében is a hal, kellene ennél több? Étlapjuk egészen átlátható, nem tartalmaz fél millió különböző fogást szerencsére. Tengeri és édesvízi halak közül is csemegézhetünk, de én mégis a tészta szekciót vettem célba.

Füstölt lazac – tejszínes erdei gombákkal, gnocchival, parmezán sajttal

Kicsit egyszerűre sikerült a fogás elnevezése, részletes magyarázat nélkül teljesen értelmetlen lett volna a tészták közé rejteni. A gnocchit mindenképpen belebiggyeszteném az elnevezésbe, úgy sokkal beszédesebb lenne hirtelen az egész. Kiegészítő lehetőségeket nem kínál a rendszer, így kapjuk, ne akarjuk rajta semmit változtatni, bízzunk az étterem és a szakács ötleteiben.

Esztétikai megjelenés: Hazudnék, ha azt állítanám, hogy beleszerettem az ételbe a dobozon keresztül csodálva. Teljes menza hangulat, fehér műanyagdoboz, amit egy áttetsző fedéllel zártak le. A tejszínes szósz mindent befed és kicsit a fedélre is rátapad, szóval aligha mondható erre, hogy csábító. Ez van, el kell fogadni a házhoz szállított ételeknél, hogy bizony a megjelenés szépsége erősen csorbul. Tálalva egy félfikarcnyival jobban fest, de a tejszínes szósz mindent fehéresre fest és szinte homogén minden. Kicsit ügyeskedve minden alkotóelemet megtalálunk benne, a lazac kellően felkockázva, a gomba is a helyén, a gnocchi bőségesen képviselteti magát. Fűszerezés is helyén van és persze mindent továbbra is fed a tejszínes öntet.

Pont: 6/10

Ízvilág: Első falatra pont egy olasz nudli jutott, ami azonnal elvarázsolt. Tökéletes, ahogy a tejszínnel összehangolódik, mind állagra és ízre, ezt nagyon eltalálták. Az egészre elmondható, hogy a tejszín és a parmezán keveréke uralja az ízvilágot, amiben a hozzávalók csak egy rövid időre jelennek csupán meg. Hal fronton is minden helyén van, a lazac ízre hozza a tőle elvártat. A gomba kicsit csavar a dolgon, de pár pillanattal később a sajtos-tejszínes öntet azonnal átveszi a helyét szánkban, falatozás közben. A füstös ízt bevallom, én nem találtam meg benne, de ennek lehet oka, hogy a lazacot megkóstolni önmagában talán csak úgy tudnánk, ha lemosnánk a csap alatt.

Pont: 9/10


Mennyiség: Nem tűnik egy bődületes adagnak sem a dobozban szemlélve, sem akkor, ha kiborítjuk egy tányérra. A gnocchi viszont kicsit csalóka, mert nem a legkönnyebb étel, amit a tejszínes mártás tovább erősít. Szépen lassan lapátolva kevéssel a felén túljutva megjön a “kezdek jól lakni” érzet és bizony az utolsó falatokat már nem tudtam teljesen őszinte mosollyal magamba tolni. A hozzávalók arányaival is minden a legnagyobb rendben, nincsen arról szó, hogy a lazac csak mutatóban lenne benne. Ez ugyanúgy igaz a gombára is, pont annyi van benne, amennyit még elbír. A gnocchit sokáig tudnám még enni, de ez főként az íze miatt lehet, amúgy ebből is akad benne rendesen. A kellemes jól lakott érzés megvan, felnőtt ember számára ez elegendő kell legyen.

Pont: 8/10

Kiszállítási idő: A csomagolóüzem és a bontóegység között pontosan 6 kilométer a távolság, feltéve, ha a futár betartja a sziklaszilárd KRESZ szabályokat. A Netpincéres statisztikák szerint körülbelül 45 perc környékén érdemes igazán várni, hogy megszólaljon a csengő. A valóság ehhez nagyon is közel van, mivel mindössze 41 percet kellett várnom arra, hogy a mégis dallam ismét felcsendüljön a kaputelefonból. Emberünk vidám a zord télies idő ellenére is, majd egy boldog újévet kívánsággal is megtoldta az egészet.

Pont: 7/10

Ár/érték: Lazac révén egy pillanatig is kár lenne filléres árkategóriáról álmodozni. Az egész minden elemével együtt házhoz szállítva pontosan 1890 forintot kóstál. Egészen elfogadható árszabás főleg azt figyelve, hogy minőségi és ízletes alapanyagokat használnak fel elkészítése során. Étteremben tálalva egészen biztos, hogy szebben is meg lehet oldani, de így legalább igaz rá a “ronda, de finom” kifejezés. Nyugodtan ajánlom azoknak, akik a karácsonyi halmánia után nem kapnak gyomorgörcsöt ismét a hal szó hallatán. Könnyed ételnek indult, de a mártás csalóka benne, az bizony betesz rendesen. Végül pedig egy jó tanács, ha tányérról fogyasztjuk, akkor azonnal merítsük vízbe, ha végeztünk, mert ha hagyjuk megszáradni, akkor bizony már csak flex fog rajtunk segíteni vagy egy véső.

Pont: 7/10