Select Page

Halvár Étterem – Tejszínes, fokhagymás, parajos harcsafilé

Halvár Étterem – Tejszínes, fokhagymás, parajos harcsafilé

Kicsit borúsan, kicsit derűsen indult ez a hét, de már el is szállt az a csúnya hétfő, és itt is a kedd, ami két dolgot jelent esetemben. Az egyik az, hogy a tegnapi munkával sikerült kipihennem a hétvégi teendőket, a másik pedig az, hogy az óriási hétfői pihenésnek köszönhetően mára kiürült az éléskamra, így rendelésre kellet adnom a fejem. A Halvár Étteremmel már jó ideje szemezek, a szlogenjük alapján, ha halat kíván az ember, akkor bizony az ő étlapjuk kell választani.

A „Halételek széles választékából” nem kevés böngészés és nyálcsorgatás után, végül egy tésztás, harcsás ételnél lyukadtam ki. A kínálatukban amúgy megtalálhatóak a hazai vizek halai mellett, a tengeri halakból és a tenger egyéb kincseiből készítette sültek, tészták levesek is. Kombinálják a halakat mindenféle földi jóval, igazából a rendelés előtt, a józan észnek is közbe kellett szólnia, mert egy-egy fogásra könnyedén kifizethetünk több ezer forintot is, ha nem figyelünk az árakra. Szerencsére, ahogy sok más helyen is , egy jóféle tészta ételt, azért náluk is lehet lőni, relatíve kedvező áron. Végül a tejszínes fokhagymás, parajos harcsafilé néven futó fogást jelöltem a rendeléses felületen, egy várhatóan nagy adag tészta, jóféle harcsával elegendő energiát fog tartalmazni, hogy lenyomjam a kemény munkahetet.

Esztétika,megjelenés: A fogás nevéből nem derül ki, hogy egy ízig vérig tésztaételről van szó, de miután kibontom a dobozt és elém tárul az óriási adag penne tészta, már látom is hogy mi újság van. A díszítést sem hanyagolja el az étterem, igazi ínyenceknek citrom gerezd, némi petrezselyem, amik nem csak az esztétikumhoz, de az ízhez is képesek lesznek hozzátenni a részüket. Az első benyomás, mindig fontos, itt elsőre pár kocka harcsát láthatunk, és még azt, hogy a reszelt parmezán pöttyökben ráolvadt a forró tésztára. Egy két csík parajt, azaz spenótot is felfedezhettek a képen, de igazán izgalmassá az összekeverést követően válik az étel. Keverem kavarom, és egyre pozitívabb a kép. Az egy-két kocka harcsából, számos kocka harcsa lesz, és az összes kis penne darab elkezd úszni a tejszínes, sajtos szószban.

Pont:8/10

Ízvilág: A doboz kibontása után, már az illatokból is egyértelművé vált számomra, hogy a tejszínes szósz ízét a fokhagyma határozza meg. Az illat, ami a dobozból áradt, több kollégámat is arra sarkalta, hogy szemügyre vegye, mivel is fogom teletölteni a bendőmet. A citromot, én nem használtam fel, csak frissen sütött tengeri halakat szoktam citrommal bolondítani, úgy éreztem, ez a harcsa bizony nem kívánja. A harcsára rátérve, a kis harcsafilé kockák is jól voltak elkészítve. A hal nem volt száraz, de zsíros sem, szálkát, pedig még mutatóban sem hagytak benne. A paraj íze is kiérződött azért a fokhagymás tejszínes penne tengerből, de hangsúlyos nem tudott lenni. Ami viszont még kellett, ahhoz, hogy egy ilyen intenzív ízű ételt kapjunk, az a parmezán sajt, amivel, a képeken is látható, hogy nem spóroltak. Ennek a kis odafigyelésnek is köszönhetően, a végeredmény egy erőteljesen fokhagymás, de a parajnak és a parmezánnak köszönhetően mégsem egyhangú ízletes harcsás tésztaétel.

Pont:8/10

Mennyiség: Kár, hogy nem rendszeresítettem az irodába mérleget, így az adag méretéről pontos visszajelzést nem tudok adni, csak arra hagyatkozhatom, hogy mit éreztem miután elfogyasztottam a dobozba rejtett falatokat. Az étel olyan dobozba került kiszállításra, amiben a 250 grammos fagyit árulják, de érzésem szerint azért legalább 40 deka ételt sikerült beletuszkolni. Nem csak az egész étel mennyiségével voltam elégedett, de a harcsa mennyiségével is. Össze nem számoltam, hogy hány kocka került a tészta közé, de igyekeztem képekkel érzékeltetni, hogy nem szenvedtem hiányt a halból sem.

Pont:8/10

Szállítási idő: A pincér által szolgáltatott adatok alapján 45 perces átlaggal dolgoznak, amúgy 60 percre vállalják a szállítást. Ezek az adatok lényegében átlagosak, de mivel időre kértem az ételt, ezek tekintetében nem tudok nyilatkozni. Ami biztos, hogy egészen pontosan akkor volt a recepción az ebédem, amikor ott kellett lennie, szóval ez telitalálat.

Pont:10/10

Ár/érték: Ahogyan arra már a bevezetésben is utaltam, az árak terén, nem olyan rózsás a helyzet. Csak halételekkel foglalkoznak, így valamilyen szinten szűk a megrendelőik köre, szóval azokon a rendeléseken kell megkeresniük a betevőt, amik érkeznek. Az íz és a mennyiség alapján, a halkedvelők nem igazán panaszkodhatnak, mindkét téren profiként vizsgázott az étterem. Ezért a tésztás, harcsás ételért 1690 forintot kell fizetnünk, amiért amúgy egy tökéletes ízkombinációt kapunk, kiadós méretben. Ha engem kérdeztek, nem tartom soknak, mert tényleg nagyon meg voltam vele elégedve. Az itthoni halfogyasztási adatok alapján, merem ajánlani, ha úgy döntötök, hogy egy jó halételt akartok enni és nem esik útba a Paksi Halász csárda, akkor rendeljetek bátran a Halvár étteremből, mert amennyit kérnek érte, annyit bizony ér is.

Pont:7/10