Select Page

Házi kedvenceink karácsonya

Szerző: | 2016. dec. 21. | nemteszt

Nem jellemző, hogy nálunk az ételeken, illetve a gasztronómia világán kívüli témákról olvasgathattok, de ettől most el kell, hogy térjünk. A kis kedvencek, elsősorban négylábú barátaink az ünnepek alatt is ott sürögnek forognak körülöttünk és elhitetitek, ez az időszak nekik is rendhagyó.

Azon túl, hogy a területükre sok ritkán látott vendég téved, az ünnepeket belengő feszültséget is érzékelik. Ilyenkor fontos, hogy csakúgy, mint családtagjaink, barátaink, ők is kiemelt figyelmet élvezzenek. Ehhez, kifejezetten hozzájárul, ha nem tömjük tele kutyáinkat, macskáinkat a maradékokkal, vagy olyan falatokkal, ami nekünk ínyencség, mert nekik nagyon megterhelő lehet. A következő, szinte minden háztartásban elforduló ételeket, mindenképpen érdemes kerülni.

közös az ünnep

Süti alapanyagok

Az köztudott, hogy a csoki nem tesz jót az ebeknek, de a kelttésztáról ugyanez nem nyilvánvaló mindenkinek. Ha sok nyers kelttésztát eszünk, attól bizony a mi hasunk is megfájdul és ez bizony a kutyáknál sincs másképp. Szóval se tésztát, se csokit ne adjunk az ebnek, akkor sem, ha sóvárogva nézi, ahogyan az ünnepi finomságok készülnek.

Sült húsok bőre

A sülteknek minden ünnepi asztalon megvan a helyük. Bár a megpirult bőr a sültek legfinomabb, legízesebb részei, a zsír és a fűszerek miatt a kutyáknak, macskáknak komoly gondokat okozhatnak. Tehát, ha el akarjuk kerülni, hogy az ünnepek alatt gyakrabban keljen sétálni menni és azt sem akarjuk, hogy a sok zsír ártson kedvencünk hasnyálmirigyének, akkor a bőr inkább a kukában kössön ki.

csonttal sem árt vigyázni

Csontok

Ha már a bőr a kukában landolt, akkor a csontok felhasználását is érdemes átgondolni. A kutyák nagyon szeretik a csontokat rágcsálni, de azért érdemes odafigyelni a mennyiségre és arra is, hogy milyen csontot adunk az ebnek. A csontszilánkok az emésztőrendszerben okozhatnak problémákat és biztos vagyok benne, hogy egy gazdi sem szeretné karácsony másnapját az állatorvosnál kezdeni.

Fűszeres falatok

Karácsonykor nem spórolunk a fűszerekkel és ez a saját emésztésünknek sem tesz éppen jót. A fahéj, a szerecsendió, a zsálya olyan fűszereke, amiket ilyenkor akkor is előveszünk, ha amúgy nem nagyon használjuk. Figyeljünk rá, hogy a kutyusok, cicusok ételébe ne kerüljön, mert az emésztőrendszeri problémákon túl, akár olyan rohamokat is okozhatnak, ami nagyon veszélyes lehet a kis kedvencre.

senkinek nem jó a totálkodás

Alkohol 

Az alkohol kis mértékben akár orvosság is lehet, például a zsíros ételeke hatástalanítására még az is használja, aki amúgy kifejezetten kerüli a fogyasztását. Ez nekünk embereknek beválhat, bár a túlzásba vitt fogyasztás káros hatásait úgy gondolom senkinek sem kell bemutatni. A házi kedvenceknek nem tesz jót az alkohol és az emésztésüket sem segíti, így a feketelistánk utolsó, de az előzőekhez hasonlóan kerülendő eleme se kerüljön a kutyánk, macskánk vagy aranyhörcsögünk közelébe.