Select Page

Hemingway Étterem – Vajon sült csontos mangalica karaj, juhtúrós sztrapacskával, sült paprikasalátával

Hemingway Étterem – Vajon sült csontos mangalica karaj, juhtúrós sztrapacskával, sült paprikasalátával

A rövid hétre készültünk, egy kis extrával. Igaz, hogy oldalunkon elsősorban a hétköznapi étkek, a gyors kaják és a streetfood képviselői jelennek meg, de alkalmanként azért az éttermi vendéglátás másik ágazatait is igyekszünk bemutatni. Jeles alkalom volt az elmúlt hét végén, így a helyválasztás is ennek megfelelően alakult és a méltán népszerű Hemingway étteremben kötöttünk ki. A hely ízlésesen van berendezve, és már az ajtón belépve érzi az ember, hogy valódi vendéglátást fog tapasztalni. A címben csak egy fogás szerepel, de azért az előétel és a desszert frontról is akad egy-egy szereplő.

Angus Tatárbeefsteak chillis hagymalek várral
Vajon sült csontos mangalica karaj, juhtúrós sztrapacskával, sült paprikasalátával
Csokoládé trilógia

Esztétika,megjelenés: Kezdem az Angus Tatárbeefsteakkel, ami mellett ember legyen a talpán aki elmegy szótlanul. A hosszúkás tányéron tálalt előétel, középen kapott helyett. A színén is látszik, hogy igen testes, a mellé tálalt hagymalekvár és a paradicsom saláta pedig tovább fokozza az esztétikai élményt. A főfogásom a Vajon sült csontos mangalica karaj, juhtúrós sztrapacskával, sült paprikasalátával. A juhtúrós sztrapacskát, a tányérra halmozás előtt rendesen lepirították, ezzel a látvánnyal el is indítja az ember nyálelválasztását. A sült paprikasaláta, konkrétan egy egész sült paprika, ami ízlésesen támaszkodik a mangalica szelet és a sztrapacska határán. A főszereplő a mangalica karaj. A hússzeleten látszik, hogy mindjárt leugrik a csontról és az is, hogy nem akarták a fűszerekkel a hús valódi ízét elrejteni. A tálalás kifogástalan, és a színvonalat az is jól tükrözi, hogy bizony a tányér is meleg. A Csokoládé trilógiáról csak egy mondat. Ez bizony minden csokiimádó álmába beférne.

Pont:10/10

Ízvilág: Akkor az előbbi sorrendet tartva, nézzük a Tatárbeefsteak ízét. Az állag finom, krémes, egyáltalán nem érezni rajta, hogy valamikor egy egész bélszínszelet volt. A fűszerezése enyhe, itt is érezhető a jó minőségű hús igazi íze. A paradicsom salátát, a zeller zöldje egészíti ki és a szokásos fokhagymás paradicsomsalátáktól eltérő ízvilágot hoz. Hagymát is találunk a tányérba, ha tippelnem kellene talán mogyoróhagyma bár a színe elbizonytalanít. Ami biztos, az íze nem erőteljes. A főfogásnál, előkerülnek az erőteljes ízek. A juhtúrós sztrapacskánál, a két meghatározó a pirított szalonna és a szintén megpirított juhtúró. Önmagában olyan ízélményt nyújt, hogy még most is összefut a nyál a számban. A mangalica karaj, nem csak látszatra, ízre sincs túlfűszerezve. Hogy őszinte legyek, arra tippelnél, hogy csak borsot és sót kapott, azt is csak sütés után és nem nagy mennyiségben. A sült paprika remekül kiegészíti az ízeket és azt kell, hogy mondjam, hogy a fogás hibátlan. A desszert, bár nem vagyok kifejezetten csoki fan, de pontosan azt nyújtja, amit ígér. A narancsos csoki mousse kicsit a karácsonyra emlékeztet, a fehér csokis piskótatekercs elvarázsol, a csoki golyó pedig a karamellás mennyországba repít.

Pont:10/10

Mennyiség: Aki ezt a három fogást egymás után egyedül lenyomja, azelőtt megemelem a kalapom. Nem mondom, hogy nem lehet, de akkor legalább két órát szánjon a vacsorára, mert ha gyorsan eltünteti a fogásokat nem fog tudni lábra állni. Az előételhez nagy kosár pirítós is jár, hogy legyen mire kenni, így két főre teljesen ideális az adag. A főfogás, kellemesen eltelített, csak azért tudtam volna még enni belőle, mert bizony annyira jó, hogy az ember addig enné, ameddig van. A desszertnek mondjuk a 30% -hoz sikerült hozzá jutnom, de az igazi csoki élményt így is sikerült megtapasztalnom. Szóval a nekünk bevált recept a felezett előétel és felezett deszert

Pont:10/10

Ár/érték: A fent leírtak alapján, gondolom, nincs kétségetek afelől, hogy azt mondom, hogy itt vacsorázni bizony megéri. Természetesen, egy ilyen helyen, sajnos a zsebünkbe kell nyúlni, főleg, ha 3 fogásban gondolkodunk. Azért, hogy pontosan képbe legyetek, végigszaladok a fogásokon tételesen. Az előételért 2800, a főfogásért 3600, a desszertért pedig 1290 forintot kell fizetnünk. Az összeadást most inkább kihagyom, inkább azt mondom, ha szeretnétek kellemes környezetben, egy igazán fejedelmi lakomát eltölteni, akkor törjétek fel a malacperselyt. A hely hangulata, az ételek és a kiszolgálás minősége hibátlan, így szinte biztos, hogy záros határidőn belül visszatérek.

Pont:10/10