Select Page

IGEN – margherita, marinara, krumplis, quattro formaggi és szarvasgombás pizza

Szerző: | 2016. Már. 4. | Pizza

Igen péntek, igen pizza, és „IGEN” pizza. Végre valahára sikerült eljutni a város egyik legújabb – és leginkább túlhájpoltabb – pizzázójába, ahol szeletenként lehet hozzájutni az itáliai csodához. Igen itáliai, ugyanis a kemencét is egyenesen Nápolyból hozták ide a Madách térre.

Betyár kollégával és egy önkéntessel vágtunk neki a felfedező túrának, ugyanis mindkettőnk bakancslistáján rajta volt a hely, már a decemberi nyitás óta. Nem forradalmian új a hely, még is egy pillanat alatt felkapta a hazai blog és gasztrotársadalom, aminek a fő oka, hogy a pizzáikat tényleg olasz módra készítik el. Nincsen hatalmas nagy választék, nagyjából 6 fajta pizzából lehet válogatni, ottjártunkkor.

Az üzlet

Az üzlet – stílusidegen ledes “pizza” villogóval

Maga a hely az nagyon pici, 4 embernél több nem nagyon fér el, pláne nem télen, amikor mindeki nagykabátban tömörül a pulthoz. Látszik, hogy a hely nem a csilli-villiségével akarja megnyerni magának a vendégeket. Gyorsan felmértük az étlapot, majd le is adtuk a rendeléseket. Szinte az összes változatból minimum egy példányt rendeltünk – nem tételenkedett kis csapatunk.

Aktuális étlap

Aktuális étlap

Margherita, Marinara, Krumplis, Quattro Formaggi és Szarvasgombás. Ezek voltak a tesztelt példányok. Azaz paradicsomszósz-mozzarella-bazsalikom-olivaolaj, paradicsomszósz-oregánó-fokhagyma-olivaolaj, krumpli-maldon só-olivaolaj-friss rozmaring, paradicsomszósz-mozzarella-stracchina sajt-gorgonzola-füstölt sajt-bazsalikom-olivaolaj és szarvasgombakrém-mozzarella-laskagomba-olivaolaj. Ezek pedig sorrendben az egyes változatok alkatrészei voltak.

IGEN kemence

IGEN kemence

Szépen lassan, vagyis nem is olyan lassan, ugyanis egy pizza megsüléséhez nagyjából 60-90 másodpercre van szükség, hála az igazi olasz kemencének, melyet egyébként fával kell etetni a megfelelő hőmérséklet elérése érdekében. Ez nagyjából olyan 480 °C-t jelent. Elég komoly egy szauna az biztos. Szóval nem is vártunk sokat és hamarosan már előttünk is voltak a rendelt példányok. Ránézésre is látszik, hogy a tészta az bizony hajszálvékony, teret engedve a feltétek érvényesülésének. Az IGEN-nél egyébként a lassú kelesztésű tésztára esküsznek, melyet mielőtt bevágnak a sütőbe, összesen 16 órán keresztül hagyják éledezni. Szépen megsültek, a széleken már-már dalmatásan néznek ki, a sok apró fekete pöttyel. Nem számoltunk utána, de talán összejött volna a 101.

Clooney ikrek

Clooney ikrek

Gyorsan neki is láttunk a pusztításnak, elvégre mégsem szerettük volna, hogy kihűljenek, tekintve, hogy az utcán terveztük megenni. Összességében elmondható mindegyik pizzáról, hogy a tészta az kiváló, illetve a feltétek minőségében sem találunk semmilyen kifogásolnivalót. Én a magam részéről a legjobban a 4 sajtosra és a krumplisra voltam ráfüggve. A többi nem húzta annyira az idegeimet, ettől függetlenül azok is hibátlanok és finomak voltak. A krumplis változattól nem tudtam előzőleg mit várhatok, de egy ismerős elmondása alapján eléggé magasan volt a mérce.

2,5

2,5

Nos, ezt nálam most nem ugrotta meg. Nem rossz, nem rossz, de valahogy a krumpli édessége miatt nekem ez nem állt össze, hiába voltak hajszálvékonyra szeletelve. A rozmaringból pedig talán egy gondolattal többet is elbírna a szelet. Viszont a négysajtos pizza az tarolt nálam. Ez a négy különböző sajt összeválogatva, ez bizony csodás kombináció volt. Megkockáztatom életem eddigi legjobb négysajtos pizzáját fogyasztottam el.

Négyen egyek

Négyen egyek

Legközelebb biztosan nem fogok semmilyen másikat kérni, egyszerűen ebből egy egészet. Vagy kettőt. Még nem eldöntött. A Marinara valamint a Margherita hozták a szintet, amit elvártam tőlük. Tényleg igazi olasz, minimál pizzák, de megbízható minőségben bármikor elő tudnak neked varázsolni egy falat Olaszországot.

És még négy

És még négy

A fentebb említett pizzákért sorban a következő összegeket kell leperkálni, hogy megkapjunk egy szeletet: 380, 380, 380, 480, 580. Úgy érzem ezek teljesen reális árak manapság. Egy franchiseban vásárolt szénhidrát szelet, alacsony minőségű hozzávalókkal is kerül ennyibe. Akkor pedig ha az ember teheti inkább látogasson ide, és egyen rendes pizzát. Magával az adaggal úgy érdemes számolni, hogy különösebb gond nélkül le tud csúszni 3-4 szelet, de még így is teljesen versenyképes ára van a műveletnek. Hogy megéri-e? IGEN! Érdemes betérni, nem fog csalódni az ember. Kivéve, akkor, ha szeretné nyakon önteni a pizzáját egy jó adag ketchuppal. Az itt ugyanis szerencsére nincs. Úgy látszik, ők még nem ismerik az örökérvényű alapszabályt, miszerint nincs rossz étel, csak kevés ketchup!

(Ha nem cseng ismerősen a Madách tér neve, akkor KATT IDE és mutatjuk térképre vetítve)

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték