Select Page

IKEA – Családi menü: Svéd húsgolyók, hasábburgonyával, barnamártással és áfonyalekvárral

IKEA – Családi menü: Svéd húsgolyók, hasábburgonyával, barnamártással és áfonyalekvárral

Sajnos ma már azon dolgozok, hogy az ország szekere egyre jobban menjen, így nem éppen a mai ebédem lesz a terítéken, hanem inkább a tegnapi vacsorám. Remélem az én kitartó munkám lendít annyit a szekéren, hogy még országunk vezére felépül sportsérüléséből, addig sem kerül a forint-euró árfolyam tartósan 300 forint felé. Mivel tudom, hogy az egész ország egy emberként szorít ezért a remek emberért, aki világszerte tartja a hátát helyettünk, ezért vissza is térek arra a vacsorára.

Kicsit távolabbi vizekre evezve, egy csipetnyi svéd földön fogyasztottam a vacsorát, Ikea falván. Ha Ikea és étel, akkor az első gondolatunk a hot-dog vagy a fánk, de a második biztosan a svéd húsgolyó. Mivel vacsorázni legalább olyan rossz egyedül, mint inni, így nem is egyedül vállaltam a küldetést, hű fegyverhordozómmal, akinek a fogazatán némi csorba esett a napokban, egy családi menünek estünk neki.

Esztétika,megjelenés: Ebben a családi kiadásban az alap adag háromszorosával találkozunk, azaz 30 darab húsgolyóval. A golyócskák elég guszták, finomra darált húsból gyúrták őket, és a sütőben barnára pirították. Mellé köretnek hasábburgonya került a tányérra, természetesen egy másikra, mert a hús mellett már nem igen találtak volna neki helyet. Elméletileg ez két adag, ahogy azt a kapott blokk mutatja,de így ránézésre, három embernek is elegendő lehet. A mellé kapott barna szósz és az áfonyalekvár is külön, külön tányérba került, nem igazán spóroltak velük. A barna mártás, meg fogtok lepődni, barna, kicsit hígabb mint a mustár ja és nem sárga hanem barna. Az áfonyalekvár, ahogy nézem nem csak névről ismeri az áfonyát, egy-egy szemet, ha jól megfigyelitek a képet felfedezhettek benne.

Pont:7/10

Ízvilág: A hasábburgonya ízre valahol a két igencsak kedvelt gyorsétterem krumplija között van, de vastagságra megközelíti a csirkésék változatát. Szerencsére, a sóval nem annyira bőkezűek, így kisebb az esélyünk az érelmeszesedésre. A barna szósz íze kicsit a húslére emlékeztet, ha tippelnem kellene, hogyan csinálják, azt mondanám, hogy a golyókból kisülő szaftot sűrítik lisztel, de minden bizonnyal készen érkezik, hiszen csak úgy lehet mindig ugyanolyan íze. Az áfonyalekvár, bár még nem volt a kezemben bontatlan üveggel, de biztosan valamilyen citrusféle héjával van keverve, mert van egy keserű utóíze, ami önmagában nem olyan kellemes, de a többi alkatrésszel együtt remek. Térjünk rá a húsgolyóra. Minden bizonnyal sertéshúsból készül, annak ellenére is, hogy az elmúlt hónapokban többször szóba került, hogy egyéb húsféle is keveredett a darálóba. Miközben ettem, kicsit olyan érzésem volt, hogy ugyanabból a húsból készül, mint a világ talán legkedveltebb sajtburgere. Vélhetően ez nem így van, hacsak nem a világméretű gyorsétterem maffia van a háttérben.

Pont:7/10

Mennyiség: Két ember, 30 darab húsgolyó, szerintük két adag, szerintem majdnem három sült burgonya és a szószok. Az nem kétséges, hogy ahhoz, hogy három ember megtöltse a bendőt, ahhoz ez az adag bizony elegendő. Mi ketten azért majdnem eltüntettük az egészet, de egy-két gombóc, néhány hasábnyi krumpli és még egy evésre való szósz megmaradt. A nagy kajálás után egyértelműen szükség volt egy sétára, mert ha véleményt kell mondanom, akkor ez két felnőtt és egy gyerek étkezésének megfelelő adag.

Pont:8/10

Ár/érték: Nem vagyok az a nagy Ikea-ban evős, így arról nem tudok nyilatkozni, hogy az ár, amit fizettem a családi menüért, az akciós, vagy mindig ennyibe kerül,de kifejezetten kedvezőnek tűnik. 1890 forintért lakhat jól a kis család, és ha esetleg kortól függetlenül még mindenki növésben van, a kasszák után a büfében van lehetőség még bedobni egy egy hot-dogot, vagy fánkot. Az biztos, hogy ez nem egy diétás vacsora, főleg úgy nem, ha ketten fogyasztjuk el vacsorára, de ennyi pénzért egy egészen ízletes ételt van lehetőségünk megszerezni. Aki esetleg, abban a cipőben jár, hogy  leélt majdnem egy negyed évszázadot úgy, hogy még nem evett svéd áruházban svéd húsgolyót, az induljon meg a hozzá közelebb eső IKEA felé és a nagy bevásárlás közepette, üljön le az étterembe és verjen be egy adagot.

Pont:8/10