Select Page

Istanbul Kebab Akácfa – Gyros tál

Istanbul Kebab Akácfa – Gyros tál

Megszámolni sem tudom, hogy hányszor mondták, nyomták nekem az “ettél már ott? a legjobb gyros a városban” kifejezést vagy ehhez valamit, ami kísértetiesen hasonlít. Bevallom, a többségére csak mosolygok, de néha engedek a csábításnak. Mindig mondom, hogy az ízlés, egy egészen komplex tudomány, és sosem lesz semmi olyan, ami mindenki számára egyaránt tökéletesnek hat.

Jött az instrukció, hogy a Blahához közel, majdnem az Akácfa sörözőnél található. Ekkora bevillant, hogy nem egy visszajelzés jött, amikor egy sima gyros tál képe kikerült, hogy az bizony ott született-e? Ennyi már bőven elég volt, hogy felkerüljön a bakancslistára.

Odaérve annyira nem éreztem, hogy itt lenne a mennyország, szokásos gyrosos kinézet, aminek van terasza és galériája is. Kellemes tavaszias meleg révén a terasz csurig volt, így hát maradt a lépcsők tetejénél rejtőző galéria. Kellemes szauna érzés, alsó hangon 30-33 fok kellemes párásan, ahogy azt illik. A fantom klímát megtaláltam, ami annyit takar, hogy a falon az elszíneződésből és egyéb nyomokból kivehető, hogy volt ott valaha egy beltéri egység.

Rám parancsolt a felsőbb hatalom, hogy csakis gyros tálat ehetek, mert attól leszek odáig és tovább is. Kislányosan hagymától kímélve és csípőstől elzárva kértem, a köret pedig hasábburgonya. Menüben jár az üdítő, némi üzleti vénával egyértelműen ráérzünk, hogy fillérekért kapunk fél liter üdítőt.

Esztétikai megjelenés: Rendelésnél megtorpedóznak a szokásos “hagyma, csípős mehet?” kérdés mellett, egy extrával, hogy miként kérjük a pitát rá. Szokásos felállás, mehet rá a tetejére és kész. Több cikkellyel dobták meg a tetejét, mint máshol, a négy helyett, itt egyből hat jár. A felépítés a hagyományos iskola elveit követi, alul a köret, ami történetesen a krumpli, rajta jó adag zöldség és hús. Ezeket követi az öntet, majd jönnek a piták, akár egy sapka a fejre. Különösebben nem hozott lázba, ehhez hasonlót már tucatnyit láttam. Egyetlen érdekesség, ami mindenképpen szemet szúrt, a burgonya hasábok mérete, némelyik rémisztően hosszú lett, valahogy.

Pont: 8/10

Ízvilág: Azt a fajt erősítem, akik a pitával kezdik és alig tudják lerakni, addig szinte míg el nem fogy. Semmi extra nincs benne, de mondjuk, sokat ne is várjunk egy sima pitától. A húshoz érve már egészen mosolyra görbült a szám, kellemes jól pirított csirke, némelyik falatnak kérge is van, amit én speciel szeretek ropogtatni. Az öntet korrekt, állaga pedig tökéletes, nem híg. A zöldségek hozzák a kötelező szintet, akik imádják a lila káposztát, azok bizony itt ujjongani fognak, mert került bele bőven. Elértem a tál aljára is, ahol az emlegetett mutáns burgonya lapul, ízre se voltam végtelenül kibékülve vele. A közepe kissé nyers maradt, kicsit még lubickolhatott volna az olajban. Pár hasáb megasós lett, némelyiken pedig semmi.

Pont: 7/10


Mennyiség: Gyros tállal nehéz mellélőni. Nem sok helyen láttam még olyat, hogy üres foltok maradjanak a tányéron. Adagra bőséges és a legfontosabb, hogy jól megpakolták a finom csirkehússal az egészet. Ebben tényleg kiemelkedő, arányaiban egészen toplistás, ha a húst figyeljük. A köretek nagyjából testvériesen osztoznak a területen, salátából és burgonyából is elegendőt kaptunk. Szósz pont jó, nem csurog mindenhova és ezzel nem áztatja fölöslegesen szét a hozzávalókat. Kizárólag éhesen vállaljuk be, mert különben, szégyenszemre marad valamennyi a tányéron.

Pont: 9/10

Ár/érték: Árban átlag alatt mozog, 1400 forint a menü, ami szerintem teljesen korrekt árszabás. A hús benne tényleg ott van, ellenben a burgonyában kicsit csalódtam, de ugyebár erre van kitalálva a második esély intézménye. Látok is rá sanszot, de akkor kizárólag a teraszon vagyok hajlandó tanyát verni, mert az izzasztó odafent nem túl kellemes. Hogy megtaláltam-e az ízlésem szerint a város legjobb gyrosát? Aligha, sajnálom. Nem elhanyagolható tény, hogy a szomszédban van az Akácfa söröző, ami igencsak közkedvelt a fiatalok körében, akik bizony nem vizet isznak odabenn. Ennek eredménye, hogy alapos töltés után hajlamosak kissé túlértékelni a dolgokat, legyen szó érzelmekről vagy éppen egy gyros tálról.

Pont: 8/10

(ha nem ismernéd az Akácfa utca minden zugát kívülről, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk térképen merre van a gyros tál szülőszobája)