Select Page

Istanbul Pizza – Szultán pizza (45 cm)

Istanbul Pizza – Szultán pizza (45 cm)

Szinte elvillant a hét, de semmi baj legalább péntek van így jöhet a menetrend szerinti pizzás post. Kezd rohadtul elfogyni a rendelős portálokról a friss hús, így próbálok legalább olyanok közül szemezni, melyek legalább egy éve nem jártak az oldalon. Így futottam bele ismét az Istanbul Pizzába akik továbbra is gyanúsan török vérvonallal rendelkeznek. Hosszas elmélkedés eredménye végül a Szultán pizza lett, nem egyszerű két nőszeméllyel pizzát rendelni na…

A 24 darab lehetséges 45-ös varráció közül végül a Szultán elnevezésű lett a szerencsés, mely talán nem tartalmaz olyan sablonos pizzafeltéteket. A részletesebb leírás sejtelmesen árulkodik, de maradnak így is homályos foltok: fokhagymás tejfölös alap, füstölt sajt, bárányhús és csípős fűszeres zöldségkeverék. Őszintén szólva bárányhúst nem pizzán szoktam enni, de kíváncsian várom mi sül ki egy ilyen csodából.

Esztétikai megjelenés: Egyszerű saját logós doboz, de mikor felnyitottam szó szerint tátva maradt a szám. Ilyen szabályos és tökéletes pizzát régen láttam. Olyan mintha német és japán mérnököket kereszteztek volna, majd a fejükben vihart generáltak és bemagyarázták nekik, hogy ők bizony pizzaszakácsok. Szépen faltól-falig tart a pizza, maximum pár szalvéta félne be mellé. A zöldségkeverék immár konkretizálódott, van itt borsó, répa és kukorica, tehát tényleg nem a megszokott sablont követi a Szultán pizza. Sok apróra kockázott zöldség és pár kicsit jobban átsült bárányhúskocka. A széle szinte tökéletes, egyenletes. A sajt szinte az egész tészta felületén elterül. Viszonylag jól sikerült felszeletelni, de itt még van némi fejlődni való.

Pont: 9/10

Ízvilág: A tészta nem ropogós fajta, de így is tökéletes. A sajton érezni a füstös ízt, nem hittem volna első ránézés után. A tejfölös alap nem túl intenzív, viszont szerencsére egyáltalán nem lett száraz így sem. A feltétek közül a répa az egyértelmű különc, fura élmény, de pillanatok alatt meg lehet szokni. A borsó nem éppen egy ízbomba, a kukorica pedig kicsit talán túl édeskés lett. A hús helyenként szinte szenessé sült és porhanyós lett, de a többségével nincsen ilyen probléma. A leírás szerint a zöldségkeverék csípős, ami úgy ahogy van baromság, szerintem egy fikarcnyit sem csípet és a hölgyek sem panaszkodtak igazán, hogy lángra kapott volna szájuk. Szultán névhez talán egy sokkal karakteresebb ízvilágot vár a többség, de amúgy ezen túllibbenve semmi baj az egésszel, finom!

Pont: 8/10

Mennyiség: A második vagy a fene tudja hányadik meglepetés a centizésnél ért. A megszokott menetrend, hogy az étlapon szereplő átmérőből átlagosan egy centi hibázik, de voltak persze súlyosabb esetek is. A törökök viszont pont árral szemben mennek és majdnem egy centivel nagyobb átmérővel szerelték a Szultán pizzájukat. Feltétekből semmiből nem szenvedünk hiányt, mindenből bőségesen került a tésztára. Egyedül a csípős fűszert kellene jó alaposan megduplázni vagy csupán karcosabb alapanyaggal dolgozni. A tészta normál vastagságú, de kicsit már közelít a vékonyabb szekcióhoz. Mivel volt elfogyasztásában némi segítség, így a 100%-ig pontos diagnózist nem tudom megállapítani, de mindenesetre nagyon jónak tűnik minden oldalról.

Pont: 9/10

Kiszállítási idő: Eléggé megvagyok lőve, mivel a szórólapon kapásból 3-4 étteremcím is van, melyek közül egyik sincsen a világvégén hozzám képest. A legesélyesebb tőlem 700 méterre van és talán ennek is köszönhető a 31 perces villámgyors kiszállítás. Az e-mailben kerek 50 perccel csalogat, nálam ezt most jelentősen túlteljesítették. A futár jó arc és legalább negyvenszer kívánt jó étvágyat annak ellenére, hogy átlagos borravalót kapott és semmi extra grátisz bónusz.

Pont: 9/10

Ár/érték: A Szultán kincse ami egy centivel nagyobb, mint azt vártam pontosan 1690 forintba kerül pénztárcánk számára. Annak ellenére, hogy a török konyhának nem éppen a pizza a fő profilja, egészen jól adják elő, sok pizzériát laposra verhet ilyen produktummal. Pár apró igazítással szinte tökéletes lehet, gondolok itt elsősorban a csípősség jelentős fokozására. Az ősanya azaz az Istanbul Török Étterem legtöbb portálon fényképes étlappal várja az éhezőket, ami nem nagy kunszt viszont remekül segíthet a választásban, főleg ha az étel neve alapján fingunk sincsen mi lehet az valójában. 45-ös méretben szinte az olcsó kategóriához tartozik és ennél vannak olcsóbb összeállítások az étlapon.

Pont: 8/10