Select Page

Japanika, a keleti konyhák fúziója

Szerző: | 2017. Már. 22. | Egyéb

Kis hazánkban a keleti konyha szerelmesei két kategória közül választhatnak leginkább. Van a kínai gyorsbüfé, ahol télen-nyáron folyamatosan párás az ablak, de nem is akarjuk tudni, hogy mi is folyik a konyhában, illetve van a szuper elegáns étterem, ahol sokszor nyakkendő nélkül kicsit feszélyezve érezzük magunkat. Nos, a Japanika célja, hogy ezen két kategória közé helyezze magát és ne érezzük magunkat bénának, ha nem tudunk profin pálcikával enni például.

A Bazilika szélárnyékában találni az üzletet. Hosszan, vékonyan nyúlik el a vendégtér, de jelenleg egy téli teraszt is találunk kint még. Keleties világot idéző dizájn, de kellően laza maradt, nem akarja arcunkba erőszakolni a tömény felkelő nap országának minden vonását. Némi zenét csempésznek még a háttérbe és meg is van az egész hangulatilag.

belső

Az étlap szerencsére kellően tele van tűzdelve fényképes illusztrációkkal, ami egy átlag halandó esetében sokat segíthet, ha keleties fogások között kell csemegéznie. Az étterem nevéből talán elsőre szigorúan japán fogásokat remélnék, de inkább egy fúziós vonalat képvisel, ami több keleti nemzet konyháját foglalja magába, de egy-egy pillanatig magyar vonatkozást is fel lehet fedezni.

tekercsek

pálcikák

Előételeik közül a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő édesburgonyás pálcikákat, illetve a tavaszi tekercseket kóstoltuk. Előbbi sok magyar panírimádó szívét megdobogtathatja, mivel egyszerűen a pálcikákat tempurában kisütik. Ízre a burgonya hibátlan, kellően édes és friss. A tekercsek esetében kérhetünk sajtos-zöldségest vagy csirkés-zöldséget verziót is. A zöldségek és az apró csirkehús darabok zseniálisan harmonizálnak, a tekercs végét pedig vastagon zárták szezámmaggal. Mindkettő esetében igaz, hogy előételnek szánták, viszont kifejezetten bőséges adagra sikerültek.

Wall Street

Főétel fronton kihagyhatatlan a sushi, melyekből gazdag kínálattal dolgozik a Japanika. Vannak hagyományos, kifordított, szendvics és egyéb sushik is, de pár európai ízlésre igazított összeállítással is találkozhatunk az étlapon. A hangzatos Wall Street lett a befutó, ami füstölt és nyers lazacot, krémsajtot, avokádót, uborkát és bazsalikomos tempuramorzsát tartalmaz. Ízében kétség kívül a dupla adag lazac érződik, ami mellett karakteres íz még az avokádó, illetve a krémsajt, ami főleg állagával tűnik ki.

tészta

A másik főfogás a Makaou volt, amit történetesen udon tészta zöld curryvel, brokkolival, zöld kaliforniai paprikával, gombával és mogyoróval. A japán vastagtésztát az étterem színfalai mögött készítik, így mondhatni mindig friss alapanyaggal dolgoznak. Ízre picit csípős, de közelébe nem ér a rettegett vörös currynek azért. A keleties fűszerezés mindvégig uralja a tészta ízét, amit csak néha tör meg a brokkoli ízvilága. Minden egyes falat utóízében ott érezni a csillagánizs jellegzetes aromáját, kifejezetten kellemes.

desszert

Egy ilyen nemes menüt mindenképpen meg kell tisztelni egy desszerttel, amiből szintén bőséges kínálat figyel az étlapon. A Matcha fedőnevet viseli a desszert, ami lisztmentes mandulás piskóta, matcha teakrém, eperzselé és kókuszpüré mousse felhasználásával készül. Tökéletes zárása egy keményebb menünek, mivel rendkívül légies és könnyed desszert. Az eperzselé és a mandula íze, melyek megadják jellegét.

kintről

Adagra semmi panasznak nincsen helye, hiába tűnik például a sushi ránézésre kevésnek, előétel után egy nyolcas sereg, simán eltelíti az átlag embert. Azok, akik nem szeretnének kimozdulni, azok rendelni is tudnak, így házhoz gurul a Japanika. Árban az átlaghoz mérve jó helyen vagyunk, és annyira vészesen az sem érződik, hogy bizony a Bazilika harangja kolompol a fejünk felett. Előételek 750-1500 forint között mozognak, a tavaszi tekercs például 990 forint. A sushi kínálat sokkal nagyobb sávon mozog, de bele kell számolni, hogy az alap zöldséges verziókból az extrább több húsos példányokig mindent megtalálunk. A Wall Street történetesen 2450 forint. A desszert 1190 forint, ami szintén nem nevezhető túlzónak.

Japanika – 1051, Budapest, Szent István tér 7. – Facebook

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték