Select Page

Jaromir ’68 Sörbisztró – Vencel téri élménytál

Szerző: | 2016. Már. 24. | Egyéb

Egy jó ideje már annak, hogy először sodorta az utamba az élet a Jaromir 68 nevű remek kis, cseh sörözőlánc egyik egységét, de mindeddig nem próbáltam még ki a tradicionális cseh bisztrófogásaik közül egyet sem. Korábban mindig a folyékony kenyér győzött.

Szerencsére ma már nem csak a Fornetti vagy az Update pékség üzemel franchise rendszerben, hanem a Jaromir 68 elnevezésű, cseh söröző is. Ennek hála a város számos pontján lehet kiváló cseh söröket fogyasztani. És természetesen harapni mellé valami komolyabbat, főként a cseh bisztrókra jellemző ételek közül lehet válogatni már idehaza is.

Vencel téri élménytál – 2 kolbász, húskenyér, káposzta, mustáros burgonyasaláta

Természetesen, ha tipikusan cseh ételekről beszélünk, akkor a káposzta az egy megkerülhetetlen dolog. Étel és káposzta nem léteznek külön-külön. Összetartoznak akár Michael Knight és K.I.T.T. Elolvasva, hogy miből is áll az élménytál, hirtelen nem is tudtam felidézni, hogy mikor ettem utoljára kolbászt káposztával, ezért gyorsan rendeltem is egyet. Egy korábbi látogatás során az asztaltársaság egy része szintén kipróbálta, majd elfogyasztása után elégedetten dőlt hátra, szóval magabiztos voltam.

Vencél téri élmény

Vencél téri élmény

Nem is kellett sokáig várni, épp csak néhány kortyot sikerült inni a nagy ijedségre, mire a pincér már meg is jelent a tányérral. Egészen szép látvány terült el a szemem előtt. Annak ellenére, hogy nem egy Michelin csillagos étterembe vetett a sors, bizony gondosan megtervezett a dizájn és a tálalás. Mindennek megvan a helye a tányéron. A két kolbászt szexin felsliccelték sütés előtt, ettől a két végén felkunkorodott kissé, akár polipnak is lehetett volna nézni. Büszkén feszítettek a káposzta, húskenyér és a krumpli halom tetején.

DSC02587

Közelebbről

Az első falat már rögtön meglepetést tartogatott, ugyanis a krumpli az hideg volt. Persze lehet, ha figyelmesen elolvasom az étlapon, hogy „krumplisaláta”, akkor bizonyára rájövök, hogy azt viszonylag ritkán szokták melegen tálalni. A megvilágosodás pillanata előtte elmaradt, így jött a meglepett arc utána. Egyébként egyáltalán nem volt rossz a hideg és meleg alkatrészek keverése, nekem kifejezetten tetszett. A káposzta és a kolbász felelt azért, hogy mégse fagyjon le a nyelvem. A kolbász jó volt, nem is tocsogott a zsírban, a pluszban hozzácsapott mustárral és tormával tovább lehetett vadítani az egészet. A húskenyér is rendben volt, talán a hagyma, fokhagyma nem volt annyira erőteljes benne, mint amit előzetesen vártam. Minden rendesen átsütve, a krumplisalin már alapból érződött a mustár rendesen, ezt lehetett még ízlés szerint fokozni a kis tálkában odahelyezett adagból. A torma sajnos nem volt túl jó erőben, elég harmatosat produkált, de ez legyen a legnagyobb gondom.

Még közelebbről

Még közelebbről

Ránézésre is sejtettem, hogy egyáltalán nem maradok éhes, ha ezt mind megeszem, sőt eleinte még kicsit aggódtam is, hogy a teljes adag elpusztítása vajon milyen hatással lesz a további sörfogyasztási hajlandóságra, de végül kockáztattam és felfaltam mindent. Jó a kenyérből hagytam, elvégre azt folyékony halmazállapotban úgyis fogyasztom vacsora előtt és után is. Összegezve, ez bizony egy kiadós fogás, jó pár órára lefoglalja gyomrunkat, nem kell semmilyen nasi után kutatnunk.

Az árcetlit figyelve azon morfondíroztam, hogy ennyi pénzért, hol kapok egy olyan fogást, amit bármely étteremben bátran fel lehetne szolgálni. Nem jutottam messzire ezzel a gondolattal, ezért inkább áthelyeztem a fókuszt a korsó emelgetésére. A Vencel téri élményért pontosan 1590 forintot kell kicsengetni, amit egyáltalán nem tartok túlzónak. Sőt kifejezetten baráti, ha a minőséget és a mennyiséget is hozzáteszem az összképhez. Ha még azt is hozzáveszem, hogy az étel mellé finom, cseh, csapolt sört is kérhetünk, szerintem nincs is miről beszélni. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy keresse fel a hozzá legközelebb eső Jaromir ’68-at és egyen-igyon egy jót.

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték