Select Page

Kandalló Kézműves Pub – Kandalló & Lazacburger

Kandalló Kézműves Pub – Kandalló & Lazacburger

Tavaly karácsony előtt pár nappal, egészen pontosan december 22-én nyitott a Kandalló Kézműves Pub. A VII. kerület Kertész utca 33. szám alatt anno egy kandallókat árusító üzlet volt, így egyből világos honnan ered maga a Kandalló elnevezés. Hatalmas utcafrontra nyíló ablakával csalogatja a vendéget így az októberi nyári napsütés közepette. Belépve egy hangulatos pubban találjuk magunkat melyhez tartozik emeleti rész is. Hatalmas ital- és étlap tornyosul a pult felett, de a lényeget egyből leszűri mindenki, itt bizony kézműves sörök viszik a prímet. Az aktuális csapra vert verziókról az oldalfalon lévő “Sörök csapon” tábláról informálódhatunk, de a rendkívül segítőkész személyzet is pillanatok alatt vázolja az aktuális kínálatot némi leírással megfűszerezve.

A hely hangulatát nehéz pontosan megfogalmazni, találni romkocsmás elemeket, de mégis érződik, hogy minőségi anyagokból, odafigyeléssel és gondos tervezéssel álmodták teljessé a Kandalló Pub-ot. Az ital- és étlap egy csíptetős retro táblán érkezik, ezzel egy csapással kielégítették nálam a manapság oly divatos vintage elvárást. Az emeletre vezető lépcső melletti falon Jó-kívánságok hadával találkozunk, melyek közül ha csak pár teljesül már nyert ügyünk van.

Hosszú kihagyás után rAtaTouIlle-al együtt ültünk be egy teljes, átfogó tesztelésre. Mindketten a hétfőre gondolva egy burgert vettünk górcső alá, ő egy talán egzotikusabbnak mondható lazacburgert, míg jómagam pedig a helyről elkeresztelt Kandalló burgert. A főszakács László invitálására bepillantást nyerhettünk a kulisszák mögé, így lépésről-lépésre láttuk hogyan készül egy igazi kézműves burger. A jelige ami a konyhát jellemzi egyszerű és lényegre törő, “minőségi alapanyagokból, minőségi produktum készítése”. Elmondása szerint a konyhában tartósítószernek helye nincs, kizárólag természetes és friss hozzávalókból építkeznek.

Kandalló Burger

Esztétikai megjelenés: Ciabatta zsemlére épül, mely végleges állagát pár perces pirítás után éri el. Sütőlapra helyezés előtt finoman vajjal lett megkenve. A 18 dkg súlyú húspogácsa alapját Gál József szállítja, mely csupán egyszer kerül darálásra. Közepesen átsült verzió dukál a burgerbe, de természetesen kérhetjük akár alaposan átsütve is (well done), bár kár egy receptbe belekontárkodni, jobb ha hiszünk a szakácsoknak és meghagyjuk úgy ahogy ők tanácsolják. Cheddar sajt kerül pár perccel később a sülő húsra így az finoman ráolvad. A burgerhez jár libamáj is, mely alig pár pillanatot tölt csak a sütőlapon, utána egyből rákerül a már sajttal fedett húspogácsára. A zsemle aljára került közvetlenül a titkos burgerszósz aminek közepére kerül pár kanál hagymalekvár. Erre jön egy réteg zöld, mely főleg salátalevélből és ruccolából áll. Köretnek vegyes saláta (balzsamecettel megspékelve) és egy steakburgonya jár ami szintén ott pihent jó pár percet a sütőlapon fűszerezés előtt. Tálalásnál a ciabatta teteje nem kerül rá a szendvicsre, ezt mindenki eldöntheti maga, hogy hogyan szeretné fogyasztani.

Pont: 9/10

Ízvilág: Első falatnál egyből berobban a libamáj íze, ez adja a pluszt amitől ez nem csak egy “sima” burger. A Cheddar aromás íze egyértelműen kivehető, jó választás lett ez a sajt rá. Annak ellenére, hogy a divatos dupla darálás itt nem játszik mégis könnyen harapható, omlós a húspogácsa. A sütés alatt ráhintett fűszerek közül leginkább a bors érezhető. A hagymalekvártól kicsit féltem bevallom őszintén, anno egy másik helyen teljesen hazavágta a burger ízét a kínai tesicipő aroma. Itt szó sincsen erről szerencsére, jól harmonizál a hús a hagymalekvárral. A szósz picit megáztatta a zsemle alját, de tetejénél kellemes ropogós a pirított fele. A steakburgonya lágyan fűszerezett, külseje ropogósra pirult. A coleslaw saláta ízre tökéletes, meglepő, hogy van amibe beleillik az általam sokszor kritizált lilakáposzta.

Pont: 10/10

Mennyiség: Csalóka a látvány, elsőre azt gondolnám, hogy egy átlagos méretű burger mellé pedig zöld köret, ami nem feltétlen laktató. Utóbbi továbbra is igaz, viszont a szendvics sokkal jobban üt, mint azt vártam. A teljességhez hozzátartozik, hogy útközben egy korsó Köleses kézműves sörital is legurult, de ennyi inkább csak meghozza az ember étvágyát. A 18 dkg-s pogácsa remekül teszi a dolgát, kicsit sem érzem, hogy kevés lenne benne a hús. A libamáj íze annyira megfogott, hogy szívem szerint egy szelettel külön a tányéron is megbirkóznék. A zsemle pont illik méretbe hozzá, így is éppen, hogy nem ugrott ki az állkapcsom akkorát kellet harapjak az elején. A szószból talán egy pár cseppel kevesebb is elég lenne, egyrészt az alsó fele a ciabattának nem ázna át annyira, másrészt kevesebbet kellett volna lecuppognom az ujjaimról, de ez már a szőrszálhasogatás tetőfoka részemről. Sikerült tökéletesen teleraknom a bendőt, a végén egy konyakos-meggyes sör is ráborult, garantált volt az ebéd utáni szieszta.

Pont: 9/10

Lazacburger

Esztétika,megjelenés: Azt már láthattátok, hogy a hely milyen és azt is, hogy mit is mutat a marhából készült burger, de itt az idő, hogy írjak pár mondatot az első igazi lazazburgerról amit ettem. Korábban már volt szerencsém lazachúsból készített hamburgerhez, ami igazság szerint ízlett is, de most mégis valami teljesen másról van szó. Ahogyan a sütést ábrázoló képeken láthatjátok, a lazac nincs darálva, pépesítve, apró kockákra van vágva, és úgy van összedolgozva. A színe, gyönyörű szép, az eltérő árnyalatokat az okozza, hogy azért, hogy ne legyen még véletlenül sem túl száraz, nem csak a lazac egy kiválasztott alkatrészéből áll, hanem több részéből van megalkotva. A szín magáért beszél, mind sütés előtt, mind sütés után. A Kandalló burgerrel ellentétben, itt az alap szószt kovászos uborka követi, majd arra kerül a húspogácsa. A készre tálalt burger tetejére, még némi citrom díszítés és extra ízforrás gyanánt, és a tányéron is a csoda. A vajjal megkenve készre sütött buci kinézetre nekem nagyon bejön. Nem a megszokott, mikroba be, csak puhuljon, hanem a sütőlapon barnára pirítva adja a hamburger alapját és a tálalásnál, nem fedőként, hanem stílusosan mellé állítva kerül a tányérra. Első ránézésre, talán nem is sokan neveznék ezt hamburgernek, ez már inkább hamburger advanced.

Pont:10/10

Ízvilág: A friss lazac, komolyabb fűszerezés nélkül került a sütőlapra. Mielőtt az alsó fél megérintette volna az izzó vasat, csupán némi sót és vajat kapott, hogy a végeredményben, valóban a hal ízét élvezhessem. Ami számomra kissé különleges volt, a konyhában állva és nézve, mit is alkot a szakács, az az volt, ahogyan megsütötte a pogácsát. Az A oldal lényegesen több időt töltött tűzközelben, mint a B, és az eredmény mégis remek lett. A hal nem száradt ki, természetesen a külseje szárazabb volt, mint a középpont tájéka, de minden falat egyszerre volt szaftos és ropogós. A Kandalló Pub 100% Lazac bugere, még egyben más, mint az átlagos. A zöldségkavalkádon kívül, ami a pogácsára került, alul, kovászos uborka foglal helyet. A kovászosuborka jellegzetes íze, ami némi kapor ízt is hordozott magával, remekül kiegészítette a halat, a citrommal megdörzsölve pedig tényleg valód ízorgia kerekedett a kóstolgatásból. A szósz ízét, meg kell, hogy mondjam, hogy nem éreztem. Tette a dolgát, csúszott tőle a hambi, de a többi összetevő sokkal jobban tudott érvényesülni. Az íz remek, így nem is ért meglepetésként, amikor a konyha első emberétől megtudtuk, hogy a Hamburger Day -en sikerült is vele egy elég előkelő helyezést elérni a különlegességek között.

Pont:10/10

Mennyiség: A remek kézműves sörök között, természetesen kibújt belőlünk a kisördög, meg meg kóstoltunk egy egy korsóval, így a gyomrom a megfelelő, hamburger befogadására alkalma állapotba került. Az Ír vörös-t itt muszáj megemlítenem, ha már szóba hoztam a söreiket, mert egy olyan enyhén karamellás utóízű, lágyan kesernyés sörről van szó, amit kötelező megkóstolni, egy jó hamburger előtt. A korsó sör után estünk neki a hamburger tálnak. Az átharapással akadt némi gond, és a hasam még nem,de az agyam már tudta, hogy ezzel bizony igencsak jól fogok lakni. A nagyjából 20 dekás lazacos pogácsa, a házi készítésű buci, és az adag saláta, már önmagában is elég lett volna a teli állapot eléréséhez. De mivel a tál, nem csak ennyiből áll, lement mellé a lapon sült burgonya, és a kétféle káposzta és két féle répa felhasználásával készített házi salátájuk is. Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor az étel nagyjából egy ötödét ott kellett volna hagynom a tányéron, ahhoz hogy pont tökéletes legyen az állapot, de az ízélmény miatt ez óriási hiba lett volna. A mennyiség a durva kategória, ha beültök hozzájuk és lenyomtok egy ilyesmi a sörözés közben, akkor jó eséllyel megérkezik a kajakóma is.

Pont:10/10

Záróakkord: Mindkét burger egységesen 2290 forint, ami talán a többség számára soknak tűnik viszont garantálom, hogy sokak ezen véleménye egy teszt után megváltozna. Bőséges adag, remek minőségben. A kézműves sörök 6-700 forintos áron mozognak. Ebédidőben (15h-ig) a burgerek mellé most ajándék egy szörp vagy sör! Az emeleten lévő “kézműves” feliratok sorát pedig nyugodtan lehetne bővíteni egy “burgerek”-el is. A Kandalló Pub egyértelműen dobogós a képzeletbeli ranglistánkon, megéri ellátogatni. Akik inkább estibbre terveznék a vizitet egy telefont dobjanak feléjük, nem árt a biztonság kedvért a foglalás mivel sokszor kikerülhetne a telt ház felirat az ajtóra.