Select Page

Karaván – Lángos Máshogy

Karaván – Lángos Máshogy

Adott volt egy villanásnyi hétvége, így másodmagammal ellátogattam a sokat híresztelt Karavánba. A koncepció egészen jó. Egészen pontosan 9 darab streetfood egységet foglal magában, ahol a lángostól a burgeren át, a kolbászig mindent megtalálunk. Elhelyezésével aligha lehet vitatkozni, a Kazinczy utca továbbra is tömve van legtöbbször.

Kintről az egész olyan, mint egy falécekből épített sátor, amibe egy méretes tolóajtó leküzdése után jutunk be. Középen végig könyöklők és sörpadok hada fogadja a tömeget, mert bizony este itt masszív hömpölygés fogadott. Az első pár pillanatban sikerült megakadnom pár dolgon. Embertelenül durva kajaszag uralkodik, amiből kiérezni minden egység sajátos illatvilágát, de mikor ez egy viszonylag zárt térben keveredik, na az már minden csak nem kellemes. Ezt megfejeli egy laza köd, ami egy dolognak köszönhető, mégpedig annak, hogy lehet bent dohányozni. DE MIÉRT ??? Lehet én vagyok finnyás, de rohadtul kivégzi az étkezés okozta örömöt, ha a könyöklőnél a szomszédos oldal éppen egy laza dobozzal elpöfékel nekünk vagy éppen burgerünkben gyönyörködünk, de mellette 10 centire két hamutál “gőzölög”.

Visszatérve a kajára. Egyből a bejáratnál található lángosos konténert figyeltem be, ami történetesen a Lángos Máshogy nevet viseli. Nagyon előre definiált fogások nincsenek, hanem a kedves vendégnek kell összeikeáznia a feltétek közül álmai verzióját. Elsőnek annyit kell kitalálnunk, hogy sima vagy éppen töltött lángosra ácsingózik igazán bendőnk.

Esztétikai megjelenés: Semmit nem hagytam a véletlenre és a Karaván Facebook oldalán sokszor promozott képen látható lángost reprezentáltattam magam elé, szóval nulla volt a kreativitási szintem valójában. A recept pedig így fest: kérünk egy sima lángost, amire kérünk egy libatepertős alapot, majd meghintjük grillezett paprikával végezetül pedig rukkolát teszünk tetejére. Kicsit sem tartozik bele a megszokott lángos kategóriába, se tejföl és se sajt nem kapott rajta helyett. Kerek, formás színe pedig lágy barna, szóval akár nőben is elfogadható lenne. A paprika intenzív piros emellett szép egységes méretű csíkokra lett felvágva. Egy zsírpapíron tálalják, amivel kisebb kihívás átvergődni a tömegen egy asztalig úgy, hogy persze ne kínáljuk meg senki kabátját egy kis tepertővel, de ez a street food szépsége nem?

Pont: 9/10

Ízvilág: A lángos tészta valami egészen új dimenzióból jött, ehhez foghatót én eddig nem tapasztaltam. Helyenként durvábban ropog, mint egy chips. Szerencsére nem folyik róla az olaj, bár akkor nem tudna így ropogni sem. Érdekes mindenképpen, bár nem tudom ez mennyire általános és ez jelentené a Lángos Máshogy hitvallását? A libatepertő nálam nem okozott akkora élményt, hogy menten nekiálljak ujjongni, lehetne fokhagymásabb és egy picit sósabb is akár. A paprika az korrekt, amihez a rukkola karakteres íze is csatlakozik. Eléggé ingerszegény lett nekem ez a lángos, talán a többek által dicsért töltött példánnyal kellett volna próbálkoznom. A tészta nekem nagyon fura egy lángoshoz, de gyanítom továbbra is, hogy ez nem a standard elkészítési módja.

Pont: 5/10


Mennyiség: Adagra viszont semmi probléma nincsen a lángossal, de nem okozna nagy fejfájást, ha kettőt is meg kellene enni. A tészta korrekt, nem mini és nagyjából eddigi pályafutásom során ekkora vagy egy picit kisebbek, amik átlagosnak mondhatóak. Pontosan a tészta súlyát nem tudom, de gyanítom, hogy ők sem grammozgatják ki az egészet. Feltétből van bőven, mindegyikből egységesen sok került rá. Egy embernek tökéletesen elég, de ha kóstolgatni jövünk többedmagunkkal, akkor bátran osztozzunk rajta.

Pont: 9/10

Ár/érték: A füstködön sehogy nem tudtam magam túltenni és továbbra is értetlenül állok előtte, hogy ennyit megér a dohányosok kényelme? Árban hozza a Kazinczy kategóriát Máshogy Lángos. A sima, normál lángos alapára 390 forint, amire a feltétek jönnek szépen sorba. 50-től 250 forintig terjed pénzügyi oldalát nézve a dolognak. A libatepertős alap 250, a grillezett paprika 150, míg a rukkola újabb 100 forintot jelent. Na ez 890 viszont csak 640 kértek, újabb kérdőjel. Erősen fontolgatok egy második nekifutást, de átgondolom párszor még biztos. Van pár csalogató box még, amivel talán érdemes lenne próbálkozni a lángos mellett. Jelenleg nem merem rámondani, hogy ez lett Budapest streetfood fashion street-je, részemről túl van kicsit fényezve így elsőre. (Külön köszönet annak az enyhén foghiányos hölgynek, aki kissé elkámpicsorodott kedvemet feldobta egy remek ajánlattal, miszerint 3 ezerért életem legjobb karaoke showjában részesít, csak nincs nála éppen mikrofon, azt adni kellene a mutatványhoz…)

Pont: 6/10

(ha nem koptatnád minden héten a Kazinczyben a térkövet, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk melyik szegletében találod a Karavánt!)