Select Page

Kelly’s best of food & coffee – Nagy tál, mindent bele

Kelly’s best of food & coffee – Nagy tál, mindent bele

Nem vagyok a kínai konyha elvakult rajongója, valószínűleg ha a több ezer kilométerre lévő fogásokkal kezdtem volna az egészet, akkor bizony akár más véleménnyel is lehetnék a dologról. Budapesten egészen sok gyalázatos minőségű macskafalodába lehet betérni, helyenként inkább C4-et tesztelnék nem pedig ételt. A hétvégi semmittevésben muszáj volt egy kicsit kimozdulnom, hiába a sarkköri tél, enni kellett valamit. Utam a Deák tér irányába indult, de kevéssel az Astoria előtt ért céljába.

Olyan réges-rég nem nyithatott a mai áldozat, kívülről tisztaság és bepillantva is még nagyon “új” a hely. A kinti táblák tanulsága szerint kínai és magyar fogásokkal lehet odabent számolni és ezeket úgymond önkiszolgáló módon kell levadásznunk magunknak. Két tányérméret közül választhatunk, kicsi és nagy, ezeket akármivel megtölthetjük akármekkora mennyiségben az ár nem változik. Első elhatározásból én a nagyobbik verzióra martam rá, aztán majd kiderül megérte-e.

Több pultot találunk ahol a különböző fajta/típusú ételek vannak felsorakoztatva, középen egy salátásabb részleg van, de megtalálható rajta többfajta sushi is. A kinti kiírás miszerint a két nemzet ételei közül csemegézhetünk, valójában úgy értetendő, hogy 80% kínai és 20% magyar kaja van terítéken. A pontos listát nem jegyeztem meg miből, mennyit tettem tányéromra így ez inkább most egy összefoglaló lesz az egészről.

Esztétikai megjelenés: Rutinos kínai kajálda kalandorok felismerhetnek pár fogást mely egytől-egyig minden étteremben fellelhető, ezek nélkül nem lehet kínai a kínai. Van egzotikus és illatos-omlós csirke is a tányéron, jutott rá kis csirkemell és pirított marhahús is, ezek inkább elrejtőznek a tányéron. A köretek közül a tészta és a rizs képviselteti magát. Egy-egy próbafalat került sushiból, tavaszi tekercsből és egy elfelejtettem milyen szezámmagos golyóból is. Szerintem egészen változatosan sikerült megpakolnom a tálat, igaz szinte csak kínai kaja jutott rá, de ezen már az asztalnál helyet foglalva késő volt elmélkedni. A látvány összességében szerintem egy erős átlagos, semmi csodát nem véltem felfedezni, bár ilyen helyeken nem is várom el a kacsalábon pörgő tányért.

Pont: 7/10

Ízvilág: A nagy lehetőségek közepette nem tudtam eldönteni, hol is vágjak bele, de nagy fejvakarás után sikerült, azaz az ismerős falatok elsőnek. Az egzotikus csirke tökéletesen olyan mint az esetek 80%-ban, végtelenül mézes és ragad mintha muszáj lenne. Az illatos-omlós csirke ismét rejtély, én még sosem fejtettem meg, hogy mitől az illatos jelző vagy mégis milyen illatra gondolnak a kínaiak. A tavaszi tekercs egészen pöpecre sikerült, kellemesen ropogós külső, mely egy friss zöldségekből álló belsőt rejt, ez finom. A rizsgolyó némi lazaccal a tetején igazi meglepetésként fogadott, valami rémes ezt megenni sem tudtam, ezzel valamit nagyon elcsesztek a konyhában. A kínai fasírt meg se közelíti a magyar mamák által millió darabszámban gyártott fasírt ízvilágát, ebben szinte semmi fűszer és végtelenül száraz. A csirkemell és a marhahús, nem éppen a karakteres ízvilágával rabolja el a vendéget, inkább annyi szósz van rajtuk, hogy üdítő helyett is megteszi. A köretek közül a rizs a jobb véleményem szerint, a tészta egy picit mállósra főtt. Az egészet tekintve egészen ehető, nincsen komolyabb probléma vele, kínai kajáldák közül a minőségi lista elejéhez sorolnám őket.

Pont: 7/10

Mennyiség: Rajtunk is áll a dolog, hogy mennyire vagyunk jenga bajnokok és mennyire tudjuk méter magasra felépíteni a tornyunkat az ételekből. Belátom, hogy tökéletesen elegendő lett volna a kisebb tányér is, azt is úgy meg lehet pakolni, hogy felrobbanunk tőle. Refillre azaz újbóli fellapátolásra nincsen mód, így muszáj az első alkalommal tökéletese kompozíciót alkotnunk vagy fizetünk újra a tányérért. Szerintem bármilyen evőbajnok megtalálja a számítását, a kínai kajával igazán félholtra lehet tömni magunkat és a tányért se ki átmérőjű így garantált a robbanás, feltéve ha ez a cél. Én személy szerint nem tudtam letakarítani az utolsó szemig az összeset, így nyugodtan mondhatom, hogy ez legalább 5 órás adagot kitesz nálam.

Pont: 10/10

Ár/érték: A nagy tányért 1100-ért a miénk és erre tényleg pakolhatunk annyit amennyit csak nem szégyenlünk. Italfogyasztás nem jár hozzá, ezt külön kell rendezni. Tippem szerint lehetőség van “all you can eat” megszokottabb verziójához is, mert egy nagyon halk német csoport folyamatosan szedte a pultokról a betápot és nem fizettek külön mindig. A kisebb tányér csak 800 Forint ami egy átlag ember számára tökéletesen elég kell legyen, ennyiért pedig verhetetlen szinte az étterem. Főként olyanoknak ajánlott betérni akik szeretnék K.O-ra ütni pocakot és mindezért pofátlanul keveset fizetni. Az étterem maga nem sugallja, hogy kínai, bent teljesen letisztult bútorok és konzervatív színek uralkodnak, nincsen sehol tüzes sárkány.

Pont: 9/10