Select Page

Kertész Csárda és Fogadó (Székesfehérvár) – Serpenyős szűzérmék Kertész módra

Szerző: | 2016. nov. 22. | Egyéb

A legutóbbi Fejér megyei kalandom jól alakult, akkor egy elég jó hamburgert  sikerült akasztanom a város egyik közkedvelt éttermében. A vasárnapi jó időt kihasználva, ismét a királyok városában kötöttem ki, de most, egy másik hely került a célkeresztbe. A Kertész Csárda és Fogadó, nem a belvárosban, hanem a város határában található, és ha úgy érezzük, hogy tele ettük magunkat és nem folytatnánk az utunkat, akkor még a 14 szobájukból is válogathatunk. A vasárnapi ebédet amúgy élőzene kíséri, ami talán kicsit hangos, de egészen hangulatossá varázsolja az étkezést.

Az étlapot lapozgatásával erősen gondolkodóba estem, hogy melyik kategóriából kerüljön ki az áldozat. A szárnyasok alapból kilőttem, majd a marha jött, amit nehezen, de végül elengedtem és kikötöttem a sertéshúsból készült ételeknél. Elvégre kis hazánkba, töretlen népszerűségnek örvend a sertés, és a legnemesebb részéből a sertés szűzből készült ételt találtam.

Serpenyős szűzérmék Kertész módra (sztrapacskával, Hortobágyi palacsintával)

Az elég összetett fogás, nem tányéron, hanem vasedényben érkezik, ami még jobban erősíti a magyaros vonalat. A tál közepén foglalnak helye a sertés szűz szeletek, amik két oldalán kapott helyet a kétféle köret. A hús szeletek, meglepő módon nincsenek formára vágva, de ha formájuk nem is a barna színűk igen csábítóan hat. A palacsinta nagyon gusztusosan pihen a bal sarokban, alatta rengeteg paprikás szósszal és a tetején némi tejföllel. A másik oldalon jelentős mennyiségű sztrapacska, aminek a szürke színét a túró dobja fel.

határozott tálalás

határozott tálalás

A látvány magáért beszél, úgyhogy itt az ideje, hogy az ízeket is megvizsgáljuk. Az első a hús. A hússzeleteket barnára pirították, és nem nagyon fűszerezték, a friss és minőségi sertéshús a főszereplő, nem pedig valamilyen fűszer. A palacsintában a töltelék erősebben van fűszerezve, de ezt az erős fűszerezést a szósz könnyedebbé varázsolja. A sztrapacska hibátlan, a jól megpirított szalonna kockák őrületesen jó ízt biztosítanak. A túró aránya is tökéletes, és a Hortobágyihoz tartozó szósszal még tovább lehet fokozni az élvezeteket. Az ízek együtt meglepő elegyet képeznek, de a hús a sztrapacskával és a palacsinta szószával hibátlan.

sertés szűz

sertés szűz

A látvány és az ízek rendben, és azt hiszem, senkit nem fog meglepetésként érni az információ, hogy a mennyiségben sincs hiba. Négy szép szelet hús, egy méretes palacsinta rengeteg szósszal és egy akkora adag sztrapacska, ami egy kisebb étvágyú embernek önmagában elég lenne. A remek ízek és a mennyiség mellé kedves pincérek és gyors kiszolgálás is társul. A zene hangerején kívül nagyon nem találtam olyan pontot, ami nem tetszett volna a helyben. Az árakat elnézve 2000-3000 forint között már mindenki talál kedvére valót, de persze kurrensebb fogásokat is választhatunk valamivel magasabb áron. A sertés szűz 2780 forintért kerülhet az asztalunkra, ami mindent egybe vetve igen kedvező ár.

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték