Select Page

Kígyósi Csárda – Székekpusztai betyárpecsenye nyársra fűzve

Kígyósi Csárda – Székekpusztai betyárpecsenye nyársra fűzve

Mindenki életében van legalább egy étterem vagy akármilyen kis falatozó ami valamiért örök zarándokhelynek számít, feltéve ha el nem viszi a csőd ugyebár az évek alatt. Nekem kapásból van egy tucat, de ha úgy hozza a sors, hogy elhagyom főváros határait és délnek tartok, akkor próbálom úgy sakkozni a dolgot, hogy a Kígyosi Csárda útba essen és legyen egy bő órám étkezésre ott. Elhelyezkedéséből kifolyólag talán nem ismeri minden második ember a Földön, de talán így sem panaszkodhatnak.

A sors úgy hozta, hogy a hétvégén sikerült ismét meglátogatni őket. Dél után nem sokkal egészen tele volt a csárda, főleg mert a remek szegedi focicsapat is megérkezett egy buszra valónyi rendkívül jól félsült sztár futballistával. Mivel nem először jártam a csárdában eléggé konkrét elképzeléseim voltak arról, hogy mit nem fogok biztosan enni, de csakis azért, hogy ne legyen post-ismétlés.

Székekpusztai betyárpecsenye nyársra fűzve lett az áldozat mely a leírása alapján igazi ínyencség lesz. Köretkén hasábburgonya és saláták armadája érkezik, szóval kicsit a vitál vonalon is pipálhatunk pár tételt. Egy könnyed 15 perces várakozás után meg is jött a választott étel, szóval a sebességre semmi panasz nem lehet.

Esztétikai megjelenés: Szögletes tányéron érkezik a szeretet, a hasábok pedig X-ek formáznak. Látványra ebben van igazi X-faktor nem a  TV-ben szereplő macskajancsikban. A nyársok felépítése azonos, két végükön debreceni kolbász csücsök beirdalva melyeket csirke- és marhahús korongok követnek. A sormintához hozzátartozik pár paradicsom szelet is. A legcsábítóbb pedig egyértelműen a szalonnakorongok bőrrel együtt. A köretek közül a hasábburgonya az egyszerűbb, sima aranysárga színben pompázik. A salátás fronton sokkal erősebb a felhozatal, káposzta és még céklasaláta is helyet kapott, melynek lila színe mindig meg tud lepni. A szokásos uborka, paradicsom és hagyma is részt vesz a buliban, mégpedig igen apróra kockázott verzióban. Egy méretes tenyeres salátalevél zárja úgymond a sort. Összességében igazi csárda hangulatot varázsol elénk, nem ember aki erre azt mondaná, hogy nem csábító.

Pont: 10/10

Ízvilág: A nyárs egyszerűen tökéletes, minden eleme tökéletes a húsharmóniát a paradicsom zseniálisan töri meg. A végeken lévő kolbászt én kicsit pikánsabbra merném álmodni, de az alapverzióval sincsen az ég adta világon semmi gond. Az ilyen zsírosabb szalonnákat hiányolom a hétköznapokból, jókat lehet vele ropogtatni. A köretek közül a hasábburgonyáról ennyire nem tudok áradozni, teljesen sótlan és fűszertelen, de az asztalon lévő gyors segítséggel ezen hamar tudunk változtatni. Állagra szellős és ropogós, ezen oldalával nincsen baj. A zöldek közül a cékla nem tartozik országos cimboráim közé, de egészen meglepett, hogy akár még finom is lehet egy ilyen csodaszínű áldás. Az apró zöldek sokkal jobban bejöttek, lédúsak így a krumplis átmenetei szárazságot könnyen orvosolni tudjuk velük. Összességében engem meggyőztek ismét, a krumplis apró malőrt pedig bárki könnyen kiküszöbölheti.

Pont: 9/10

Mennyiség: Csárdába nem diétázni és fogyózni járnak a vendégek ez mindenkinek tiszta. Persze vannak olyan fogások melyek nem sokkolják annyira gyomrunkat, de ez a nyárs nem éppen olyan. A két nyárs annak ellenére, hogy nem tűnik egy fél méteres hústoronynak igenis laktató. Jól elosztott arányok, egyik nyársra való sem uralkodik túlzottan, mindegyiknek érezzük a maga részét. A krumpli és a salátás köret több, mint bőséges ha mindent belapátoljuk garantáltan úgy tolnak minket ki talicskával az asztal mellől. A személyzet már rutinosan kérdezi mit csomagolhatnak el az a tányéron maradt adagokból, ez talán nyugtatja a vendéget, hogy nem vele van baj egyszerűen csak brutál adagokat adnak. Összességében egy bőséges 5 órás adag gond nélkül megvan.

Pont: 10/10

Ár/érték: Az alapár 2190 forint ami persze elsőre soknak tűnhet, de ezzel akár két ember is elnyammoghat, ha pedig olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy előre tudjuk időzíteni a látogatásunkat akkor mindenképpen érdemes péntekre és előre foglalni asztalt, mivel ilyen esetben -50%-al csalogat a vendéglátó egység. Utóbbi megoldással 1100-ért olyan kaja jár aminél aligha találunk jobbat ár/érték arányban. Sajnos a fővárostól egy bő 100 km-re van, de aki teheti egyszer legalább tervezzen ide egy kirándulást, mindenképpen megéri. Igazi csárda, igazi magyaros kajákkal ahol az év elején még a legenda Roberto Baggio is megfordult.

Pont: 9/10

(ha szeretnéd megtudni merre található a csárda akkor KLIKK IDE!)