Select Page

KOLBice – sajtszósszal és pirított hagymával

KOLBice – sajtszósszal és pirított hagymával

Tavaly év elején pár rövid sorral megemlékeztem már a KOLBice-ról, amit még a mangalica fesztiválon sikerült kipróbálnom. Azóta az akkor még miniatűr kismalacok is felcseperedtek és talán már egy részük átalakult kolbásszá vagy éppen valami ízletes baconné. Ezzel párhuzamosan egyre több helyen lettem arra figyelmes, hogy kapható KOLBice.

Utoljára a Ráday utcában található Rombusz Terasz sarkánál pillantottam meg egy táblát amin éppen az árlista és a Happy Hour akcióra való figyelemfelhívás fityegett. Az akció mindennap 11 és 14 óra között tart, amit nekem sikerült pontosan 8 perccel arrébb érkezve megnézni, de sebaj legalább ebből is tanultam valamit.

A kínálat bővült, itt történetesen négy különböző összeállítás közül választhatunk, de ha nem hazudtak a madarak akkor egy új példány is megjelent a repertoárban. Mindegyiket kétfajta méretben kérhetjük, miniben és normálban, de emlékeim alapján a normáltól sem haltam meg így a minit meghagyom az óvodásoknak. Sajtszósszal és pirított hagymával szerelt kiadás lett az abszolút nyertes nálam. Négy különböző szószból kérhetünk bele, itt a zöld fűszeres és a chilis lett a szerencsés áldozat. A rendkívül szerény fiatalember nagyjából 3 perc alatt összedobta.

Esztétikai megjelenés: A kenyértölcsér továbbra is bitang jól néz ki. Első lépésnek került bele a kétfajta szósz és a folyékony sajtszósz. Ezután belereppen a hat darab kolbászka és végül jó alaposan megpakolják a pirított hagymával. A kis kolbászok felső harmada kajánul kikandikál a hagyma takaró alól, egészen pofás valóban. Jár mellé egy pálcika, amivel gyanítom a húsra tudunk vadászni. Kicsit dögösebb lenne szerintem ha a szószok fele a tetejére kerülne mivel így kicsit kopár önmagában csak a hagyma (máshol láttam már így készítve, nem tudom melyik a jelenlegi standard technika). Összességében olyan, mint egy magyarokra optimalizált gyros.

Pont: 9/10

Ízvilág: A tölcsér kulcsfontosságú és első randink során nekem száraznak tűnt. Sajnos ez a probléma továbbra is fennáll, igaz annyira nem volt vészes, hogy fogaim között szikrázzon, de voltak falatok benne melyek úgy ropogtak akár egy chips. Szabad levegőn várakoznak ahogy láttam, amitől szépen és gyorsan ki tudnak szárazni és a félperces sütőben való frissítés nem igazán tud már rajta segíteni. A két szósz közül a zöld fűszeres kifejezetten finom, a chilis nekem picit kislányos az erejét illetően. A sajtszósz zseniális, kellemesen langyos és emiatt még folyékony halmazállapotú. A hagymáért nagy pacsi, nekem nagy kedvencem az ilyen ropogós verzió. A kolbászok jól fűszerezettek, gluténmentesek és semmilyen csomót vagy mócsingot nem találunk bennük.

Pont: 7/10


Mennyiség: Szószokkal és a hagymával alaposan feltöltötték, ezekből jutott bőven. A szósz sajnos nem jutott át a páncélon és belülről nem tudta puhítani a tölcsért, de talán legközelebb már frissebb példányhoz jutok. Kolbászból hat példány jár, ezekkel az a veszély, hogy pont olyan méretűek, amit az ember úgy érez, hogy egy falatra le tud tuszkolni és nem harapja inkább el félbe. Lehet menüben is kérni, amikor jár mellé hasábburgonya ami erősen javallott, mert önmagában inkább egy laza három órás fogásra elegendő csak, egy éhesebb pillanatomban ebéd helyett nem vállalnám be.

Pont: 7/10

Ár/érték: Az alap, klasszikus elnevezésű amiben csak a kolbász van és a szósz, az 1190-et, míg az általam kért sajt szószos és pirított hagymával turbózott kiadás 1390 forintot jelent kiadásként. A boldog órás akció, amit sikerült lekésnem pár perccel annyit jelent, hogy a klasszikushoz 990-ért juthatunk hozzá. Nem mondanám filléres olcsóságnak, de kicsit egyedibb kaja és ha minden igaz magyar kezek dédelgetik a céget. Nekem kicsit sikerült megküzdenem vele mivel a sajt szósz és a hagyma keverékét a kis pálcikával nem lehet lapátolni, így gondoltam majd a tölcsért harapva azt is sikerül bedarálni, de inkább tízből tizenkét ujjam sikerült összekennem vele, tehát öltönyösök vigyázat, balesetveszélyes lehet.

Pont: 7/10