Select Page

Központ Bisztró – Sóban érlelt lazac és Liba burger

Központ Bisztró – Sóban érlelt lazac és Liba burger

Nagyjából egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Központ Bisztró Újpest alighanem egyik legforgalmasabb pontján. Az épület felújítása előtt a bisztró helyén egy hentes volt, de a mai napig sokan így pozícionálják, hogy a “központban a hentes helyén található”. Igényesen kialakított belsőtér, amibe a hatalmas üvegfelületeken keresztül jut be a természetes napfény.

A közönség vegyes, a fiataloktól kezdve az idősebb korosztályig mindenkit felfedezni. Az étlap nincsen eltúlozva, nincsen 45 ezer különböző fogás, sokkal inkább látszik rajta az alapos átgondolás és tervezés eredménye. Előételek, levesek, főételek és persze burgerek is rendelhetőek, de szerencsére a desszert vonalat se felejtették el, így némi desszert-rekesz kényeztetésre is van lehetőségünk.

Az előételek közül a lazac már önmagában is csalogató, viszont a kiegészítő leírásban ott szerepel, hogy mindezt málnaecetes salátával prezentálják, így ez nálam abszolút favoritnak számít. A burger-mánia előtt megrogyva pedig, a hat különböző lehetőség közül a libásat választottam. Itt nem szezonális fogásról van szó, nem csak novemberben rendelhető, hanem az év bármely napján.

Liba burger  – zsemle, zöldsaláta, házi öntet, libahús pogácsa, lilahagyma lekvár és cheddar sajt

Köretként kérhető hozzá cloeslaw saláta és fűszeres sült krumpli. Kicsit talán badarság előétel után, ilyen extrák kérni a burger mellé, de ha már egyszer elérhető, akkor bizony ki kell próbálni.

Esztétikai megjelenés: Az előétel egy hosszú tálon kapott helyet, egyik oldalán libasorban sorakoznak a vékony lazacszeletek, míg szemben velük a saláta figyel, rajta a már említett málnás vadítással. Fürkészés közben elgondolkoztam rajta, hogy máshol akár egy ilyen mennyiségű előételt elénk raknak, mint egy főfogás. A burger vastagon kapott a cheddarból ez látszik, ahogy rápillantunk. Egy ici-picit sajnos a sajtot megkapta a rostlap, van egy kis kérge, de ennyi. A buci enyhén szezámozott, méretre pont jó az ilyen mennyiségű hozzávalóhoz. A zöldsaláta levele még picit kilátszik a sajtrengeteg alól, de a többi boncolás nélkül láthatatlan. A köret közül a burgonya az izgalmasabb, rendes chips, ami bőven kapott fűszerezést a hátára. Az előétel nálam látványra mindenképpen nyert, pazar ahogy az kinéz.

Pont: 9/10

Ízvilág: A lazac ízét talán nem kell részletezni, de ahogy társul hozzá a málna karakteres íze na, az valami zseniális. Ecetességtől nem kell tartanunk, nincsen agyonáztatva, azaz nem fogja szétmarni szánkat egyáltalán. A zöldségek frissek és jók, de húzóereje végig a lazac és a málnás öntet. A burger mellett lévő burgonya hibátlan. Tökéletes chips, ropog és finoman fűszerezett. A saláta kellemes majonézes, a zöldségek pedig enyhén átvették a fűszerek ízét, de a krumpli nekem jobban bejött. A burger bucija finom, belső oldala pedig kellemesen ropogósra lett pirítva. A hús szaftos és érezni benne enyhén a kakukkfű jellegzetes ízét. A sajt ahogy a képen látszik kicsit odakapott, de szerencsére égett íze nincsen, csak szimplán ropogós lett. A lekvár nekem személy szerint már túl édes lett, de ahogy mostanában hallottam ez igazán megosztó elem egy burger esetében, mivel van, aki pont úgy szereti ha édessé varázsolja az egészet.

Pont: 9/10


Mennyiség: Kifinomult női megérzésem nem tévedett, mikor úgy sugallta, hogy az előétel is már maradandót fog alkotni. Szépen lassan falatozva, a szeletekhez egy szelet kenyérrel megtoldva bizony már egy könnyed ebédet is elérünk. A burger végképp laktat, a már említett édesebb ízvilág nálam mindig kiütéssel győz. A húspogácsa 15 dkg környékén mozoghat tippem szerint, a bucihoz egy ekkora adag bőven elegendő. Sajtből annyit kaptam, hogy két burgerre is elegendő lenne máshol. A köret az utolsó csapás, a krumpli könyörtelen gyomrost visz be, beüt egyből a kajakóma. Órában kifejezve ez a lista nálam bőséges öt óra.

Pont: 10/10

Ár/érték: Újpesten én személy szerint nem ismerek több szász éttermet, sőt sokáig csak a Go-Go Hamival tudtam azonosítani a kerületet. Nálam mindenképpen térképre kerül ezentúl a Központ Bisztró, ha erre kóválygok. Az állandó étlap mellett heti ebéd menüvel is csábítják a nagyérdeműt és elnézve az eddigieket igencsak csábító fogásokat sikerült választaniuk. A hely hangulatos és ezt jól tükrözi, hogy sokan csak egy kávéra vagy koktélra ugranak be, aminek elfogyasztása alatt át tudják pletykálni az elmúlt napok történéseit. Kicsit sem mondható drágának a bisztró, az előétel 1590, míg a burger 1790 forintot jelent. Ezzel a két elemmel sikerült adott csoportjuk legdrágább pontjait kilőnöm. Jól ráéreztek, hogy bizony nem a Rozsadomb tetején található az étterem, sokkal inkább a környék lakosságára hangolták az egész étlapot.

Pont: 9/10

(ha nem vagy éppen vérbeli újpesti lila, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk térképen merre van az arra!)