Select Page

Krumplis Lángos – Sajt, bacon, tejföl hagyma

Krumplis Lángos – Sajt, bacon, tejföl hagyma

A lángos továbbra is igazi hungarikum. Egy hónappal ezelőtt a Vadzsiráfnál egy kuponos randevú keretein belül kifogtunk egy egészen jó lángost, de utána sokan írták, hogy bizony a legjobb lángos a városban a Flórián téri aluljáróban készül. Viszonylag kezdem kinőni félelmem az olyan ételekkel kapcsolatban amiket a föld “alatt” készítenek, de azért egy metró peron melletti pékségnél továbbra se merek venni semmit.

Végül a hétvégén adott volt a lehetőség, hogy kiránduljak egyet a festői szépségű aluljáróban és felkeressem a szóban forgó lángosost. Az üzletsoron egyből ki lehet szúrni a helyet, egyedül itt állnak sorban az emberek. Egy ilyen látvány már szinte nyugtatja, simogatja aggódó lelkem mivel ha valahol kitartóan sorban állnak akkor ingyen osztanak valamit, vagy valami igazán megéri kategóriás produktumról van szó.

Az étlapon a lángosok mellett találunk még óriáspalacsintákat és gofrikat is, de egyértelmű, hogy küldetésem célja a lángos teszt ezért nem is vettem tudomást róluk inkább. A lángos szekció a sima krumplistól indul és egészen a sajt-bacon-tejföl-hagyma összeállításig tart, de közben találni pár érdekesebbet, mint a virslis vagy éppen a tzatzikis verzió. A krumplis lángos annyival jelent többet, hogy a tésztához meglepő módon még raknak krumplit és bumm.

A személyzet hűtőolvasztó mosollyal faggat minket vágyainkról, úgy érzetem, hogy egyből a csúcsra kell törni, azaz jöhet az előbb említett legjobban megpakolt verzió. Gyors visszakérdés a személyzet részéről, hogy fokhagymázni szabad-e, amire csakis igennel lehet válaszolni e nélkül nem lenne lángos, a lángos. Alig 4-5 perccel később már szóltak is, hogy készen van, lenyűgöző tempót diktálnak a pult mögött a hölgyek.

Esztétikai megjelenés: A krumpli miatt a tészta egy árnyalattal sötétebb, mint hagyományos testvérei. Alakja nem tökéletes kör, kicsit nyújtott, de az a tálalásként funkcionáló szalvéta-zsírpapír kombóról lelóg több helyen is, nem éppen apró példányról van szó. Legelsőnek talán a fokhagymás kenést kapta a tészta amire rákerült a sűrű tejföl alap. Erre jön rá a finomra reszelt sajt ami ágyként szolgál a lilahagyma karikáknak és a kockázott baconnnek. Végül két csipet metélőhagymát hintettek a tetejére és már kész is a remekmű. A tészta nem csillog, azaz nem úszik az olajban. Határozott széle van mindvégig, sehol egy nagyobb kitüremkedés, itt bizony jó pár év rutin van a gyártósor mögött. Összességében egy korrekt lángos, viszonylag kevés extrával, de ez így tökéletes ahogy van.

Pont: 10/10

Ízvilág: A tésztán egyértelműen érezhető a hozzáadott plusz burgonya íze. A tészta textúrája könnyed, lágy ebből kifolyólag nem kell ráncigálnunk az egészet harapás közben, de kézzel is könnyen téphető. A tejföl jó sűrű, de ha kicsit jobban rászorítunk vagy netán hajtjuk a tésztát akkor könnyen lecseppen. A bacon apró kockái enyhén sózzák a lángos ízvilágát, jól átpirultak. A dupla hagymás vonal igazi tömegoszlató képességet kölcsönöz számunkra a nap hátralévő részére, főleg a fokhagyma az ami igazán büntet, de enélkül nem lenne teljes az élmény. A sajt átlagos ahol érintkezik a forró tésztával ott pillanatok alatt megolvad. Összességében egy igazi, finom és minőségi lángos ami a legtöbb vízpart közeli társát legyalázza, a krumplis kiegészítés kimondottan jó.

Pont: 9/10


Mennyiség: Pontosan nem tudom hány gramm tésztából készülhet, de egy darab is tökéletesen elegendő. Továbbra sem a könnyű ételek közé tartozik a lángos erre is igaz, hogy képes úgy megültetni a gazdatestet, hogy az hosszú órákon át értelmes kommunikációra nem képes, csak szuszogásra. Szép nagy alap amire nem féltek rárakni bőséges mennyiségű feltétet. Egyedül talán a bacon mennyiségébe tudnék belekötni, tudom, hogy ez a legdrágább feltét, de én személy szerint fizetnék némi extrát érte, hogy több kerüljön rá mint alapesetben. Nálam a 4-5 órát simán hozza, igaz nehéz ilyen ételeknél reálisan értékelni, ilyen nehéztüzérség elfogyasztás után azonnal lebombázza gyomrunkat.

Pont: 9/10

Ár/érték: Legnagyobb meglepetés az ára a lángosoknak. A sima egyszerű alap krumplisat már 260-ért megkapjuk, de az általam tesztelt extra verzió is csak 550 forintot kóstál. Ennyiért például a Balaton partján maximum lenéző pillantást kapunk, ha ott ennyibe kerülne egy ilyen minőségi lángos akkor a sor az M7-esen Velencéig kígyózna. Tény és való, hogy ennél romantikusabb helyen is eltudnám fogyasztani a lángost, mint az aluljáró, de erre remek megoldás az elvitel. A folyamatosan érkező vendégsereg jó referencia és nem egy törzsvendég lehet aki visszajár nap, mint nap mivel a személyzet már fejből tudja ki mit fog kérni. A hely hétköznap már korán reggel nyit szóval akár mehet a reggeli lángos is, de számomra például túl nagy ütés lenne, nem térnék magamhoz utána egész nap. Második fordulót lehetséges, hogy megejtek még idén, de akkor töltött verzióra hajtok rá.

Pont: 10/10

(ha nem tudod merre pontosan a Flórián téri aluljáró akkor KLIKK IDE és megmutatjuk hol kapod az egyik legjobb lángost a városban)