Select Page

La Plata Étterem – Házi hamburger

La Plata Étterem – Házi hamburger

Az első igazi tavaszi hétvégénk után, megint itt ez a fránya hétfő. Ahogy tudjátok, nálunk a hétfő az esetek döntő többségében a hamburger napja. Mivel nem mindig tehetjük meg, hogy hétfőn hamburgerrel töltsük meg a pocinkat, így ismét egy kicsit korábbi portya eredményét fogom nektek pár sorban bemutatni. A La Plata Étteremben, már többször is megfordultam és az emlékezetem kis mértékű megerőltetésének köszönhetően elő is törtek belőlem a pozitív emlékek.

Ha a korábbi írásaimat visszanézem, akkor is azt látom, hogy a bemutatkozásuk és a korábban tesztelt menüjük is megfelelő minőséget képviselt. Pár héttel ezelőtt ismét felkeltették az érdeklődésemet, amikor is Zsó nevű kedves olvasónk küldött nekünk egy képet a Házi hamburgerükről, amit a Facebook oldalunkon veletek is megosztottunk. Akkor a szavazás eredménye az lett, hogy bizony le kell, hogy teszteljük a hambijukat, szóval bevállaltam ezt a nemes feladatot.

Esztétika,megjelenés: A hambit az ember orra előtt kezdik el megalkotni, méghozzá a grillsarok izzó grill-lapjain. Az elkészítés azért nem egy két perc, így elkészülés után fehér tányéron, bús magányában érkezik a hamburger. Közepes méretű szezámos buci alapokra építik a házi hamburgerüket. Az első benyomás pozitív, talán az egy kicsit sántít, hogy a hús vastag ugyan ,de a hambi közepébe tömörödik. Szétnyitáskor, látható, hogy a hamburgerben jégsaláta, paradicsom, uborka,  és lila hagyma kapott helyett. Fontos dolog, hogy a táblán, amin a jóember figyelmét felhívják a házi hambira, bizony jalapeno paprika is szerepel, mint alkatrész, de ez bizony a hűtőben maradt. A cheddar sajt élénk sárga színe, azért némiképp ellensúlyozza ezt a hiányosságot, és szépen beleolvadt a buci kalapjába. Még egy apróság, a félbevágás után készült képen, látható, hogy tényleg nem szórakoztak, megsütötték, ahogyan bírták azt a húspogácsát. Az első ránézéses benyomásomat, úgy tudnám összefoglalni, jól mutat, de láttam már mutatósabb darabokat is. Ami nagyon hiányzott, az a beígért paprika és a tányérra mondjuk egy fél héjában sült burgonya, esetleg két-három falat coleslaw.

Pont:6/10

Ízvilág: Az ízlelés nem okozott gondot, így hogy félbevágtam a burgert, a sarkoktól indulva, elég kulturált módon sikerült elfogyasztanom. A hamburger lelke a hús, ha ott van valami gikszer, akkor az bizony rányomja a bélyegét az egész történetre. A hús pogácsa fűszerezésre rendben volt, viszont szerintem több időt töltött a vaslapon, mint kellett volna. Nem vagyok egy válogatós játékos, de harmadmagammal indultunk neki a feladatnak és az asztaltársaság egybehangzó véleménye az volt, hogy kevesebbet kellett volna, hogy süljön a hús. Ezen a részleten némiképp felülemelkedve, folytattam a falatozást. A buci választás jó, a zöldségek frissek és ropogósak, a cheddar pedig jobban tud érvényesülni ebben az olvadt formájában. A burger a leírtak miatt kicsit száraz volt, talán valami házi szószt még kutyulhatnának, hogy jobban csússzon a dolog, vagy a húspogácsával kapcsolatos működést kellene kicsit újragondolni. A leírtak ellenére, azért ízlett a hambi, de valahogy nem hagyott bennem mély nyomokat.

Pont:6/10

Mennyiség: A húspogi elméletileg 15 dekás, a buci pedig közepes méretű. A tömörség rendben van, a zöldségek arányát tökéletesen eltalálták. Adagra, nem egy székhez ragasztó szörny, de nem is egy könnyed ebédnek való adag. Éhes nem maradtam, de ahhoz, hogy 3 óránál tovább húzzam, egy kellemes félig-teltség érzettel, kellett volna az a kis sali vagy sült burgonya.

Pont:7/10

Ár/érték: Az eddigi La Plata Éttermes mókázásaim után egyszer sem éreztem úgy, hogy nem érte volna meg amit ettem. Azt nem mondom, hogy életem üzleteit kötöttem a Montevideo utcai irodaház aljában található étteremben, de a minőség alapján az árak nem borzolták a kedélyeimet.  Használhatnám a Házi hamburgerükre a puritán szót, mert fényűzésről itt szó sincs, de inkább azt mondom, hogy egyszerű. Az egyszerűség elsősorban a házi csodaszósz hiányának és a tálalásnak szól. Nem is tudom, hogy ezeknek a dolgoknak köszönhetően e, de az ár össze vissza 980 forint. Ez barátinak tűnhet, de  bennem inkább azt az érzést keltette, hogy lehetne ez inkább mondjuk 1200 és kicsit felturbózhatnák a történetet. Ha maradnak a hambi magába megoldásnál, akkor viszont a hússal kell valamit kezdeni, mert így a marhahús íze konkrétan kisül, és “15 dkg 100% marhahús” bizony szint jellegtelen töltelékké válik. Ha valaki esetleg betér, és más tapasztalatokkal gazdagodik, ne habozzon megosztani velünk.

Pont:6/10