Select Page

Lajos Király Étterem – Gombaleves, rakott cukkini

Szerző: | 2016. okt. 27. | Egyéb

A Nagy Lajos király útján, szinte minden nap járok, és mivel a célom általában az Örs vezért tere, amit a Bosnyák tér felől közelítek meg, így mindig meg-meg akad a szemem a Lajos Király Éttermen. A név találó és mivel az éttermet 1-2 hónapja történt felújítása után ismét várja a vendégeket, így eljött az idő, hogy betérjek. Az új belsőtér nagyon hangulatos lett és az étteremre szabott papír alátéteknek köszönhetően, némi középiskolás történelem ismétléshez is volt szerencsém.

Az étlapon biztos vagyok benne, hogy mindenki talál kedvéhez illőt, de én hétköznap ebédidődben, úgy döntöttem, hogy megnézem, hogy mit tudnak mutatni, ha menüre ül be az ember. A menü mindig egy féle, tegnapi napon így gombaleveshez és rakott cukkini volt a terítéken.

király

király

Első körben vizsgáljuk meg ezt a levest. Szép fehér tányérba érkezik, amibe annyi leves került, hogy azért a pincér kiérjen vele az asztalhoz nagyobb baleset nélkül. A leves a parikának köszönhetően szép piros, és ez a választott képen nem látszik, de alul lapozgatva nyilvánvalóvá válik, hogy tartalmas is. A nagyméretű gombaszeletek mellett, fehér és sárgarépa, illetve krumplidarabok kerültek a tányérba. Ízben egyértelműen a gomba dominál, szerencsére a sóval pontosan úgy bántak, ahogyan kell.

gombaleves

gombaleves

A második fogás a rakott cukkini. Szembetűnő, az adag mérete, illetve a rengeteg tejföl a tetején. Megnyugtató, hogy a tejföl nem vizes állagú, nem folyik le a barnára pirított sajtról, amivel tisztességesen felszerelték a fogást. A fogás, több szempontból is más, mint a nekem házikosztként megszokott változat, így ezeken most végig is szaladok. Az első az, hogy húst kicsit pirospaprikával is bolondították sütés közben. Ez az igazság szerint látványban jobban megjelenik, mint ízben. A második ilyen részlet, az a szalonna, amit a hússal együtt lepirítottak és kellemes füstössé varázsolták vele az ízvilágot. A harmadik és egyben számomra legizgalmasabb trükk, az az ,hogy vaslapon elősütötték a cukkini szeleteket, ezzel a grillezés ízvilágát is behozták, ebbe az amúgy szinte alapnak nevezhető fogásba.

nfd

cukkini

A menü ha a mennyiséget vizsgáljuk akkor is teljesen rendben van. Egy nagy tányér leves és a kiadós második, nem gondolnám, hogy valakinek nem lenne elég. Az étlapot nézegetve, arra jutottunk, hogy legközelebb, elegendő idő birtokában, be kell ülnünk, egy fogásra, mert számos ínycsiklandozó fogás suhant el mellettünk abban a fél órában, amit az étteremben töltöttünk. A menü amúgy 990 forint és a Lajos Király Étterem facebook oldalán, minden nap dél környékén megtaláljátok, hogy mi lesz a napi menü.

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték