Select Page

Lángos a pláza árnyékában

Lángos a pláza árnyékában

Ha vesszük a fáradtságot, hogy végignyargaljunk egy plázán, akkor óhatatlanul feltűnik, hogy mindegyikben egy jelentős területű etető egység dolgozik. Különböző nemzetek konyhái csábítják a vásárlás közepette megéhezett harcosokat, akik némi energia újratöltésre vágynak.

Magyaros-házias ízektől egészen a távol-keleti konyháig szinte mindent kipróbálhatunk, viszont egyikben sem találtam még egy jó lángosost elrejtve. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy most sem találtam meg, viszont egészen közel jutottam hozzá. A Corvin pláza körúthoz közeli bejáratával szemben szobrozik egy bódé, melynek egyik fő fogásának a lángos számít.

Apró bódé, ami egészen tökéletesen utánozza a strandos életérzést, amit tovább erősít az étlap felhozatala, ami hamisítatlan kelléke az ilyen egységeknek. Hot-dog, retro burger, lángos, de ami meglepett, hogy bizony gőzgombócot is árulnak, amik inkább a hütték sajátosságai. A helyzet kicsit fura, kijössz a plázából, akár a frissen vásárolt Gucciban és odarobbansz a pulthoz, hogy kérsz egy tejfölös-sajtos lángost, jó valljuk be, ez nem túlságosan életszerű.

Tipikus büfé őselemek, hot-dog, hamburger és persze a lángos. Árban jelentősen egy plázás kajálda alatt vannak, mondhatni még a Balatonnál megszokott árak alatt is van.

Esztétikai megjelenés: Ha vagyunk annyira kíváncsiak, hogy beleskelődjünk a bódé szívébe, akkor végignézhetjük miként készül el lángosunk. Nagy trükk vagy csavar nincsen benne, szokásos folyamatok követik egymást lépésről-lépésre. Pár perc várakozás az egész és már kész is áhított lángosunk, ami csak arra vár, hogy egy hatalmasat harapjunk belé. Formára egy átlagos, kerek lángos, amit alaposan megkentek tejföllel és behintettek reszelt sajttal. Tésztája szép aranybarna és legjobb benne, hogy a lemenő nap fénye nem csillog rajta, azaz nem ázik pépessé az olajtól. Akárhogy is nézem, szinte bármelyik vízparti bódéval felvenné a versenyt, egészen normálisan mutat.

Pont: 8/10

Ízvilág: A lángosnak egyszerre két szíve van. Egyiket a tészta adja, míg a másikat, az hogy mennyire sikerül jól eltalálni a fokhagyma mennyiségét. Előbbi teljesen hibátlan, kellemesen ropog, de nincsen szenessé sütve. A tészta textúrája zseniális, szellős és könnyed, nem az a fajta, amitől úgy kikészülünk, hogy csak árnyékra vágyunk és pihegésre. A fokagymás kérdést sokkal könnyebben sikerült rövidre zárnom, mivel egyszerűen nem kértem, mivel elfogyasztása után még tervben volt más humán egyedekkel való kommunikáció. Tejfül nem teljesen hibátlan, állaga kicsit hígabb a keleténél, de még pont időben kiszúrhatjuk a pofátlanul támadni akaró cseppeket, így nem lesz veszélyben a zsír új Gucci. A sajt egészen ízetlen, nem a francia sajtgyártás remekei közül került, ki egy tisztább, de leginkább semmilyen trappista reszelve.

Pont: 7/10


Mennyiség: Bevallom, nem volt kedvem kérdezősködni, hogy na, ugyan mennyi tésztát tetszik felhasználni kedves Marika a lángoshoz. Teljesen átlagos méret, semmilyen elvadult monster tulajdonságot nem tud felmutatni, minden remekül aránylik a másikhoz, egyikből sincsen indokolatlanul sok vagy éppen pont kevés. A tészta vastagsága pont jó, könnyedén harapható, de közepénél sem akar átszakadni a feltét súlya alatt. Elfogyasztás után nem érzem, hogy azonnal be kéne vágnom magam egy szomorú fűz árnyékába, de legalább 2-3 óráig kerülni tudom az etetőket, nincs itt baj a mennyiséggel az tuti.

Pont: 8/10

Ár/érték: Az alap lángos 280, ami szerintem pofátlanul olcsónak számít, főleg azt figyelembe véve, hogy egy pláza sarkában található az egész kóceráj. Az általam tesztelt mondhatni fullos verzió, azaz a sajtos-tejfölös már egészen 480 forintig merészkedik, ami még mindig majdnem, hogy fele a strandos árszabásnak. Jól esett, akárhogy is nézem. A sok burger és pizza között végre még egy pont, ahol egy kicsit retro vonalat is próbálhatunk. Pofon egyszerű az egész, nincsenek vad elképzelések, csak a hagyományos receptekre építkező verziók. A gőzgombóc tesztje még esélyes, de arra pár hetet biztosan kell várni. Ezen szempont alapján nekem, az ajánlott kategóriát erősíti, a nem tudom valójában mi is a neve bódé.

Pont: 8/10