Select Page

Manga Cowboy – Hamburger

Manga Cowboy – Hamburger

Minden budapesti lakos életében eljön az idő mikor eltervezi az ő saját min El Camino-ját és elhatározza, hogy megkeresi a város legjobb burgerét. Erre már több bejegyzést olvashattok netszerte, de a mi saját verziónk kicsit várat magára. Hosszas tanácskozás után a kollégával úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a Manga Cowboy nevezetű éttermet. Honlapjukon többszöri átnyálazás után a saját összeállítású hamburger mellett döntöttem, ahol minden részletét mi választhatjuk a kívánt szendvicsnek amit megrendelhetünk.

Az étterem a Ráday utcában található, az itt elvárt kötelező színvonalat remekül produkálja a hely, több helyen Manga rajzokat láthatunk, az amerikai vonalról pedig a tehénbőr mintás burkolatok árulkodnak. A neten megkomponált burgerrel sokra nem mentem, mivel a pincérhölgy újból kérte a listát, így nagyon nem látom értelmét a lehetőségnek, hogy online leadjuk előre rendelésünket. A kiválasztottam szezámmagos zsemlében, marhahússal, Cheddar sajttal, baconnel, pirított hagymával, titkos házi szósszal, paradicsommal, hagymával, salátával és uborkával felvértezve jön. A biztonság kedvéért egy jó korsó csapolt sörrel is megspékeltem a listát, legyen teljes az imázs. A rendelés leadása után alig 13-14 percet kellett várni és máris megkaptuk az étkez, pedig nem volt üres a hely az adott pillanatban.

Esztétikai megjelenés: A hamburger mellé jár a hasábburgonya és saláta is, az egész ráhelyezve egy nagyobbacska lapostányérra. A fő attrakció amiért jöttünk, az bizony lenyűgöző. A hamburger az egekbe magasodva uralja a tányért, mely minden összetevőjét remekül láthatjuk, nem rejti el egy apró részletét sem a zsemle. A széthullás ellen itt is egy vaskosabb pálca ami összefogja a burgert, ezt azért nem árt eltávolítani a start előtt. A hús látványa egy kisebb extázist vált ki belőlem, ilyen gusztusos és vastag pogácsával már régen találkoztam, az az igazság. A másik komponens mely azonnal szerelembe ejtett az a sajt, olyan színben pompázik mintha csak a plakátokról került volna le. Fokozatosan feljebb haladva meglátjuk a bacont és a hagymát, aminél én a pirított jelzővel a hot-dogoknál ismert apró ropogós verzióra gondoltam, így jártam. A zsemle teje előtt még egy vékony szelet paradicsomot és uborkát találunk.

Pont: 10/10

Ízvilág: Ember legyen a talpán aki egy látvány után nem remegő kezekkel nyúlna hozzá ehhez a szépséghez. A paradicsomkarót kirántottam és rárobbantam a burgerre. Az első falat a zsemlét és némi húst rejtett magába, amiből a az előbbi kissé meglepett, mivel pirított és kissé így ropogós, én ránézésre azt hittem egy hagyományos bucival lesz dolgom. A hús pedig a látványa után ízével is képes rabul ejteni, finom fűszeres omlós egy igazi álom ízlelőbimbóim számára. A sajt hibátlan, van íze és nem a sok helyen tapasztalt íztelen vacak került bele, nálam ez mindig érzékeny pont. A bacon talán egy csipetnyivel lehetne sósabb, személy szerint én ilyen ízvilággal számoltam mikor rendeltem. A pirított hagyma szerintem annyira nem pirított, a hústól vagy a szósztól egészen puhára és mállósra ázott. A zöldségek olyan nagy pluszt nem mutatnak, megszokott átlagos minőség semmi kiemelkedő nincsen benne. A titkos házi szószt viszont nem tudtam megfejteni, az egész burgerben elveszett vagy annyira titkos hogy senki észre nem veszi? Picit így szárazabb az alap koncepció mint amit vártam, de ezen az asztalon található szószokkal könnyen változtathatunk. A saláta számomra nagy élményt nem nyújt, de sosem voltam kibékülve a zölddel. A krumpli nem steakfűszeres, csupán sózott de így is nagyon kellemes köretként szolgál.

Pont: 8/10

Mennyiség: Ismét azon ritka alkalmak egyike jött el mikor úgy érzem a feltétek mennyisége alapján akár egy fokkal nagyobb buci is tökéletesen mutatna. A legnagyobb élményt a sajt nyújtja, ilyen vastag szeletekkel megáldott burgerrel én még soha nem találkoztam, ezt eltanulhatná jó pár étterem a városban. A feltétek közül talán egyedül az uborkánál tudok reklamálni, ebből egy egészen pici gerezd jutott csak bele, simán el tudnék képzelni bele kétszer ennyit is. A köretek közül a saláta inkább jelképes adaggal van jelen, a krumplira nincsen panasz, amennyi az tányéromra került nekem pont elég. Egy ilyen vaskos hús után úgy gondoltam szét fogok pukkadni, de elmaradt a nagy “bigbadabumm”, egy kellemes jól lakott érzés átjárja a szervezetem, egy könnyed négy órára nem lesz problémám úgy érzem.

Pont: 8/10

Ár/érték: Eljött az érzékeny pontja a mai történetnek, tisztában vagyok vele, hogy ez a Ráday utca és itt nem a 300 Forintos pizzaszeleteket osztogatják egy olajgőztől megsárgult falú büfében. A neten ugyan ez a burger 2170 Forintot ér, viszont helyben az étteremben csak 2090-es tételként került fel a számlára, nem tudom mi maradhatott le vagy mi olcsóbb személyes rendelésleadáskor. A hamburger drága ehhez nem fér kétség, de tényleg prémium minőséget kapunk cserébe. Nem tudom mennyivel lenne olcsóbb ha mindez az Orczy tér kellős közepén lenne, talán 4-500 kredittel? Aki szeretne kipróbálni egy igazán minőségi burgert az ne habozzon, de készüljön rá hogy nem lesz olcsó mulatság. Pár apró ponton tudnám tökéletesíteni még a receptet, de közel áll a tökéleteshez így is. A pontot úgy veszem, hogy talán egy átlag magyar ember mennyit szán egy étkezésre. Második esélyt talán akkor látom valósnak ha a blog nekilát megkeresni a város legtutibb burgerét. A kolléga postja a héten kikerül, akkor meglátjátok neki hogy ízlett.

Pont: 6/10