Select Page

Mazsola Konyhája – Csülkös, babos kenyérlángos (30cm)

Mazsola Konyhája – Csülkös, babos kenyérlángos (30cm)

A Mazsola Konyhája nem számít már újdonságnak nálam, már két ízben is volt szerencsém találkozni velük. Mindkét alkalommal burger fronton próbálkoztam, így most ez az eshetőséget nemes egyszerűséggel kihúztam listámról. Az immár öt éve üzemelő XI. kerületi vendéglátóegység fő célja – akár mint a legtöbb étteremnek – hogy vendégeik igényeit maradéktalanul kielégítsék, természetesen végig az étkeztetésre gondolva. Igazi magyaros és a manapság divatos fogások egyaránt megtalálhatóak az étlapjukon.

A burgerek bűvköréből kiszakadva feltűnt, hogy kínálatuk egy jelentős részét képezik a különböző méretű és kategóriájú pizzák. Utóbbi annyit jelent, hogy mindegyik méretnél ( 22-32-45 cm) szerepel pizza teljes kiőrlésű tésztával, illetve prémium feltétekkel is rendelhetőek. A keresztelő során a konyhában egészen biztosan a közelben volt 10-20 darab mesekönyv. Lilo és Stich, Hófehérke és vagy egy vagon különböző elnevezés, de ezt hajnalig lehetne sorolni.

A pizza viszont péntekre való, így átnyergeltem a közvetlen szomszédságba, azaz a kenyérlángosokhoz. Szintén három lehetőség kínálkozik fel a vendég előtt, már ami a méretet illeti, igaz itt némi eltérés van (20-30-45 cm). Hat különböző összeállítás, melyek közül mindegyik megkapta az egészségesebb teljes kiőrlésű tészta alapot.

Csülkös, babos kenyérlángos – füstölt csülök, hagyma, bab, sajt

Egy ilyen feltétekkel megrakott kiadás, mondhatni a végletek mintapéldája. A tészta könnyedebb, viszont szemben vele a csülök és a bab nem éppen az a páros, amitől úgy megjön az embernek a kedve lefutni egy maratont.

Esztétikai megjelenés: Szokásos pizzadoboz, amin saját narancssárga színben pompázó kukta malacuk díszeleg. Röfit felpattintva meglátjuk magát, a kenyérlángost végre. Gusztusos, az első szó, amivel le tudnám írni egyszerűen. A pizzához rendkívül hasonlít, bár ennek kicsit sincsen feltüremkedő széle, szinten konstans vastagsággal bír tésztája. A feltétek mennyisége minden kétséget eloszlatott, kicsit sem aggódtam azon, hogy esetleg éhes maradok a mai ebédem után. Szép nagy kockákként kapott helyet a csülök, amire ránézni is már boldogság. A babbal az olvadt sajt köti össze. Méretes hagymakarikák kaptak még teret, itt viszont meginogtam, hogy lesz-e ember, aki túléli a közelemben a mai napot.

Pont: 9/10

Ízvilág: A tészta hozza a jellegzetes teljes kiőrlésű ízt, viszont a tejfölös alap rendkívül jól passzol hozzá. Jól átsült, igaz nem lett ropogós, de ez nem pizza. A csülök zseniális rajta, picit füstös, picit sós azaz szerintem olvastak a gondolataimban, mert nálam ez így telitalálat. A bab egy picit csorbít az érdemrenden, nekem száraznak tűnik sokadik kóstolásra is. A sajtnak és a csülökből kisírt kevéske zsiradéknak van egy különleges közös íze, amit rohadtul nem tudok szavakba önteni, viszont egészen finom. A fehér hagyma, szolid bár vannak szeletek, amiket inkább csak magányosabb napjaimon ennék meg, de egy gyilkos lila verziótól szerencsére még távol vagyunk. Összességében egy igazán ízletes kenyérlángos, amiben egyedül a babot cserélném le, de így se mondanám rossznak egyáltalán.

Pont: 8/10


Mennyiség: Ahogy a képen látszik, szinte faltól-falig kitölti a dobozt. A 30-as átmérő szerintem megvan, de azt, hogy ezt mekkora tésztamennyiségből hozták ki, azt nem tudom. Az érzés csalóka. A tészta miatt, úgy éreztem egy könnyedebb lazább ebédem lesz, viszont a rajta lévő csülök, bab és tejfölös alap pillanatok alatt képesek kivégezni az embert. Arányaiban a feltétek barátságosan osztoznak és egyikből se mondanám azt, hogy hiányt kellene szenvedni, ami kifejezetten öröm egy ilyen csülök minőség mellett. Órában kifejezve mindenképpen egy bőséges négy órás adag, de ha két szolidabb fogyasztással dolgozó ember osztozik rajta, akkor is egészen jól ellesznek.

Pont: 9/10

Kiszállítási idő: A köztes távolság az étterem és a melohelyem között az elmúlt öt évben egy centit se változott. Maradt a közel 2.4 kilométer, de szerencsére ezt nem egy földúton kell megtennie a futárnak, hanem rendes használható kétsávos aszfaltcsíkon. A visszaigazoló e-mailben viszont változott a várható kiszállítási idő, immár 90 perccel “kecsegtetnek”. Az eredmény rendkívül hasonlít a legutóbbira, mivel pontosan 59 perccel a rendelés után csörrent meg a telefon. A futár egy fiatal srác, aki türelmesen kivárta míg a világ legszarabbul programozott liftjével megtettem öt emeletet, borravalót pedig végtelenül kedvesen meg is köszönte.

Pont: 7/10

Ár/érték: Ez a kenyérlángos remek kompromisszum a kicsit egészségesebb étel irányába, úgy hogy nem kell éhesen vergődnünk ebéd után pár órával már. A tészta könnyedebb, de a feltétek komoly munkát adnak emésztőrendszerünknek. A két burger után nálam a Mazsola Konyhájának megítélése erőteljesen felfelé kezdett ívelni, gyanítom nemsokára rápróbálok egyik prémium pizzájukra is. Az árcetli 1390 forint, ami teljesen átlagos már manapság. Ebédre tökéletesen elég és engem ezzel a csülökkel totál megfogtak. Adagra akár felezhetjük is, amikor pedig már a pofátlanul megéri és olcsó kategóriába kerül a kenyérlángos.

Pont: 9/10