Select Page

Miért van a tésztakanál közepén egy lyuk?

Szerző: | 2016. Júl. 17. | nemteszt

Közel áll a tyúk-tojás kérdéshez a tésztakanál közepén található lyuk rejtélye is. Igazi vita alap azok számára, akik kicsit járatosak a zubogó víz és a tészták világában. Egyesek szerint csakis azért van ott, hogy lecsurogjon a felesleges folyadék a tésztáról még mielőtt a tányérra helyeznénk azt.

A másik tábor – mely gyanúsan kisebb létszámot jelent – arra esküszik, hogy a lyuk azt a nemes célt szolgálja, hogy annak segítségével azonnal kimérhetjük az egy felnőtt ember számára szükséges tészta mennyiségét. Igazságot akkor lehetne csak talán hirdetni, ha a nagy múltú, ám de ismeretlen brit tudósokból álló csoport is megvizsgálná a kérdést.

ártatlan és árva lyuk

állítólag egy felnőtt adagnyi

ami némileg befolyásolható is

Mindkét elképzelés helytálló lehet, főleg azért mert léteznek olyan kanalak, amelyek nem egy nagy lyukkal, hanem sok kicsivel rendelkeznek, így ezek inkább alkalmasak lecsepegtetésre, mint adagkimérésre. Az megint egy másik kérdés, hogy egy gyakorlott szakács mennyire szorul ilyen kimérőlyukak segítségére, de biztos, hogy van, akin segíthet. Mellesleg sokkal hasznosabbak a kanál oldalán magasba nyúló karomszerű kinövések, melyeken a tészta megakad, ahelyett, hogy lecsúszna az egész.