Select Page

Minosz Taverna – Gyros sto piato me salata kai me pita

Minosz Taverna – Gyros sto piato me salata kai me pita

Annak ellenére, hogy a városban minden sarokra legalább kettő gyrosos jut, a blogon eddig az ilyen postok száma még a harmincat se éri el. Ezen most mindenképpen változtatnunk kell, így ma azzal a nemes feladattal kezdtem a napot, hogy ha fene fenét eszik akkor is gyros kerül terítékre. A pitákkal nagyon nem lennék most kisegítve, egyrészt nem nagyon lehet róla mit írni másrészt azokkal nem mindig lehet jóllakni, inkább soha.

Nem kis kihívás megkeresni a tökéletes gyros tálat, de időt és erőt nem kímélve nekiláttam a nemes feladatnak. Netpincéren rászűrtem a görög kaja opcióra és kaptam eredményül három különböző éttermet. Erre talán nem lehet ráfogni, hogy a bőség zavara miatt nem tudok dönteni. A háromból egy étterem már szerepel a blogon a másiknál pedig a minimum rendelés 3000 Ft és mivel most egyedül rendelek ennyit nem tervezek rááldozni. Kizárásos alapon megszületett a befutó a Minosz Taverna. A húsételek szekcióban található a logopédusok álma a “Gyros sto piato me salata kai me pita”. A kicsivel részletesebb leírás szerint: csirke gyros tányéron salátával, pita kenyérrel körítve, így már jobban sejthető, hogy mégis mit fogunk kapni.

Esztétikai megjelenés: Zacskóból kihámozva egészen meglepett a látvány, egy igazán minőségi és ízléses egyedi papírdobozban érkezett a kaja. Természetesen a pita nem fért bele így az külön egy alufólia áldással került mellé, ez már kevésbé guszta. Egy apró műanyag pikszisbe kaptam mellé egy kis tzatziki szósz, így garantáltan nem lesz száraz az étel. A doboz fedelét leemelve kicsit kiterebélyesedik, sarkainál kicsit kinyílik így nagyobb felületen terül el az egész. A doboz felében hús lakozik, a másik felében pedig a zöldséges köret. A hús szeletekék egészen egyformák, mintha csak klónozták volna őket, guszta látvány. A zöldség front jeles képviselői közül, a paradicsom, a paprika, az uborka, a hagyma, a saláta és az olívabogyó is jelen van. A pita teljesen átlagos, illetve a tzatzikiben sincsen semmi extravagáns elem.

Pont: 9/10

Ízvilág: A szárnyassal kezdtem, ami nagyon kellemes gyros fűszerezett, és a katonák szélei egy picit ropogósabbak ami nagyon telitalálat az étterem részéről. A zöldségek nagyon frissek, még a paradicsomnak is van érezhető íze, ami így tél után elismerendő teljesítmény. A hagyma viszont egészen meglepett, olyan brutálisan erős, hogy az egész emelet kifekszik majd a leheletemtől, de az se kizárt, hogy Penge könyörögni fog a receptért. A szósszal ha finoman meglocsoljuk akkor tényleg a fűszeresség netovábbja valósul meg, ritkán mernek ilyen erősen megfűszerezni ételt a hazai gyrososok. A pita teljesen olyan ízügyileg mint bármelyik más, ebben semmi újat és különlegeset nem találtam, jó ahogy van. Köret kicsit fura, eddigi tálak során általában olyasmit kaptam aminek egy része vagy rizs vagy krumpli volt, de ez jobb szerintem.

Pont: 8/10

Mennyiség: Kicsit megijedtem mikor kinyitottam, ránézésre nem mondtam volna meg, hogy ez az egész felér egy tállal, annál kisebb adagnak tűnik. A legnagyobb meglepetést a hús okozta, az sokkal több adagra minthogy vártam, azt is megmerem kockáztatni, hogy több mint felét teszi ki az egész adagnak. A zöldségek egyensúlyban vannak egymással, egyedül az olívabogyó ami csak egyedül pislog, de abból annyi tökéletesen elég is. A pita egy teljes egész felnőtt méret, akkora mint egy nagyobb szelet kenyér, ha nem minden falathoz társítunk belőle akkor az egészhez elegendő kell legyen. A szósz kicsit talán kevéske, főleg azoknak akik szeretik elárasztani a gyrost, egy picivel több elférne ebből. Az utolsó szemig belapátolva kellemesen jóllakott kisiskolás érzés kerít hatalmába, a laza 4 óra tuti megvan.

Pont: 8/10

Kiszállítási idő: A görög csoda az étterem szerint 60 percet igényel mire eléri végállomását, azaz a kedves vendéget, ami pont a kritikus élen táncol. Az óra feletti kiszállítás már-már lassúnak számít, így kis túlzással de az étterem a “tűzzel” játszik ilyen téren. A valóság sajnos ennél rosszabb mivel 78 percet igényelt, ami akárhogy is nézem sok. A gyros nem tartozik az olyan ételek közé, melyhez hosszú perceken át tartó előkészületek szükségesek. Ennyi idő alatt Kecskemétre is leruccanhatunk egyet enni, vagy bánom is én hová. Ezen a teljesítményen van hova fejleszteni, az órás szintet jó lenne tartani.

Pont: 5/10

Ár/érték: Egészen pozitív összképpel zárt a kimondhatatlan nevű gyros, egyesegyedül a kiszállítással voltak problémák, de ezt talán nem is illik általánosítani, mert sok minden múlhat. A dobozért egyből két piros pontot adnék az étteremnek, rengeteget emel a színvonalon egy ilyen minőségi megoldás. Az egész faltól-falig 1290 Forintba kerül, ami semmivel nem több mint bármelyik gyorsétteremnél fellelhető rokona. A hagyma miatt nem éppen randi kaja vagy ha nem zavarja a szerencsés kiválasztottat a gyilkos buké, akkor bizony azonnal kérjük meg a kezét. Sok étteremnek példát mutathatna a Minosz Taverna, ezért is tervezem, hogy még fogok második eséllyel lehetőséget adni a kiszállítási idő javítására.

Pont: 7/10