Select Page

Moonshiner’s Pub – Madness burger és Fish & Chips

Szerző: | 2016. nov. 9. | Burger

A messze földön legendás Zöldszamóca ABC-vel szemben nyitott meg a szeszcsempészek legkedveltebb helye a IX. kerületi Tompa utcában. A Moonshiner’s pub az italozást és a könnyed étkezést gyúrta egybe önmagába, így végül egy igencsak hangulatos gastropub lett az egészből. A kínálat bizony jóval gazdagabb, mint amit egy átlagos szeszcsempész elvárhat, a déli ebédmenüktől a burgereken át a desszertig mindent megkaphatunk.

Az étlap nincsen eltúlozva, viszont mindenből találunk rajta valamit. Legyen az leves, előétel, saláta, tészta vagy éppen desszert. A fő csapásvonal láthatóan a burgerek felé irányul, mivel a jelenlegi kínálat közel tíz különböző variációt rejt, melyek között találni csirkéset, vegát, de még dupla húsosat is, ám a palacsintába csomagoltról sem szabad megfeledkezni.

Belső

Egy frappáns elnevezéssel már félig el lehet adni mindent, ami igaz a Madness burgerükre is. Alig pillantottam rá a hozzávalók listájára, de már tudtam, hogy ez kell, mert vagány a neve is. A megörüléshez pár extrább hozzávaló is kell, mint például a gomba.

Madness Burger – házi marhahúspogácsa, saláta, paradicsom, lilahagyma, uborka, ecetes jalapeno, Tabasco, bacon, grillezett gomba és házi burgerszósz

Köretek közül steakburgonya lett melléálmodva. Látványos burger, nem vitás. A vaskos húspogácsa már toronnyá emeli a burgert, de a gombával még sikerül 2-3 centivel magasabbra tornászni. Ennek eredménye, hogy oldalról szépen mindent látunk, főleg a szépen pirított bacon csíkokat.

Madness burger

A húspogácsa enyhén fűszerezett, teljesen, azaz welldone átsütött, de mégis maradt benne szaft, így száraznak nem nevezhető. A hús íze dominál, nincsen túlborsozva szerencsére. A bacon kellemesen chips-szerűen ropog, lágy sós ízét azonnal felismerni. A grillezett gomba lágyít az ízeken, kicsit lassítja a lendületet.

Felezve

Maga a buci, amibe összefogták az egészet egy rendkívül jó, könnyed, szellős textúrájú zsemle, aminek belső oldalait pont ropogósra pirították. A zöldségek közül az uborkát és a lilahagymát érezzük leginkább, utóbbi nincsen teljesen megőrülve, így randi előtt is rámehetünk, nem kell kirángatni a burgerből.

Egyben

A csípősség nem féktelenül bolond, azaz érezni, hogy fickósan belénk csíp, de hagyja érvényesülni a többi hozzávalót is ízügyileg és nem nyomja el az egészet. A burgerszósz remekül harmonizál a hozzávalókkal, egy lágy, krémes állaga van, ami kicsit a majonézes irányba billen ízében. Adagra a burger tökéletes, a húspogácsa 15-16 dkg környékén mozoghat, a bacon is bőséges, illetve a zöldségágyon sem spóroltak.

Fish & Chips

rAtaTouIlle: Mivel a burgerre már gasztrobetyár rávetette magát, így a köz érdekében más vizekre kellett evezzek. A környéken fellelhető burgerellátók kínálatában számos burgervariáció található, viszont ha halat akarunk enni akkor bizony a lehetőségek száma szinte zérus. Szóval a bizonytalanságom gyorsan elillant és kértem egy Fish & Chipset.

Hal hegy

A fogás asztalon landolása után az első gondolatom az volt, hogy sok Fish & Chips szeretne így kinézni a tányéron. A középre halmozott halat, mindenféle földi jóval vették körbe a tányéron.  Az ízléses tálalás mindig jó előjel, úgyhogy a hal kóstolásával indulok. A hal bundája ropog, belül pedig a hófehér húsú tőkehal filé szinte elemeire omlik szét. Az íze nem tolakodó, a hazai halakhoz képest sokkal enyhébb.

Közelről hal

Az ízeket leginkább meghatározó két elem a tartármártás és a vinegrette. Utóbbi nekem nem annyira kedves, bár a borecet jellegzetes íze igazán kalandos ízvilágot tud hozni a hal mellé. A tányér nyertese nálam a tartár, mármint a hagyományos tartár egyedi variációja. A fűszerezésen túl, némi apróra vágott savanyú uborkával turbózták, ami a hallal tökéletes kombinációt alkotott. A Fish & Chips ezen változata nálam teli találat, az adag ennél is több, mint bőséges, sokáig lehet játszani a halakkal.

Távoli Galaxis

Mindkét fogás esetében a köret steak burgonya volt, melynek kérge finoman ropogós, míg belseje enyhén még krémes. A szakács az alap sózást szolidra vette, de aki sósan szereti, az könnyedén megszórhatja kedve szerint. A kocsma jelleg többfajta kézműves sörrel remekül példázható, legyen szó magyar vagy akár belga eredetűről. A burger mondhatni olcsó, mivel 1590 forintért ilyen kaliberű kaját ritkán kapunk. A Fish & Chips 1990 forint, ami szintén az olcsó szintet súrolja. Szemben a minőségen kicsit sem érződik az, hogy nincsen elszállva az árszabás, minden hozzávaló minőségi.

a kert

a kert

Annak ellenére, hogy pubban vagyunk név szerint, éttermi kiszolgálásban van részünk. Ebédidőben a menüztetés kifejezetten csábító, ezen időszakban inkább egy csendes pubként funkcionál a hely, ahol, akár családok is békésen megebédelhetnek. Esténként viszont a bandával beülhetünk egy laza BL meccsre is, amikor bizony már hevesebbek is lehetnek az indulatok. Több arca van a helynek és pont ez teszi érdekessé a sok másik gastropubbal szemben. Kevésbé mozgékony kalandorok számára pedig házhoz is szállítanak ételt, szóval nincs kifogás!

Moonshiner’s Pub – 1094, Budapest, Tompa utca 28. – Facebook

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték