Select Page

Museum Cafe & Bistro – Street burger

Museum Cafe & Bistro – Street burger

Minden sarkon találunk már lassan burgerezőt vagy olyan éttermet, ahol minimum egy burgert elrejtenek az étlapon. Enyhe kifejezés már csupán, az hogy a piac telített, mint égen a csillag inkább és az is vagy négyszer. Teljesen ártalmatlan esti sétám során futottam bele a Museum Cafe & Bistro-ba, ami egy karnyújtásnyira van csupán a Nemzeti Múzeumtól a körúton. Kis terasz és egy kissé retro, számomra túl komoly belső, ami bevallom elsőre nem csábított el.

Útonálló táblájuk viszont olyan adatokat és étlaprészletet mutatott, ami egyből meggyőzött, hogy van egy órám simán egy laza tesztelésre, legyen akármennyire is késő már a vacsorához. Burgereket is kínálnak, de olyan áron, ami azonnal gyanússá teszi a dolgot. Ezer forint alatt manapság csak lesajnáló tekintetet kapunk vagy igazi strandburger mindenből, csak nem tiszta marhahúsból.

Street burger – húspogácsa, paradicsom, karamellizált hagyma, hamburger szósz és saláta

Atomjaira nincsen felboncolva a leírás által, de ennyi tökéletesen elég egy halandónak, hogy legyen fogalma arról, mit is fog majd várhatóan kapni nemsokára az asztalnál. Ennyi pénzért kár is lenne egzotikus feltéteket várni a hozzávalók listájában, ez egy tipikus alapburger, amit próbáltak a lehető legolcsóbban elérhetővé tenni. Menüsítve is kérhető az ajánlat, ilyenkor burgonya és némi üdítő dukál mellé, szintén meglepően kevés felárért, de erről pontosabban majd az ár/érték résznél megemlékezünk.

Esztétikai megjelenés: Bevallom, tipikus bolti sablon, enyhén szezámmagos bucira számítottam, de ehelyett egy sokkal jobb várt, ami gyanúsan inkább pékségben készül, mint futószalagon. Arányosan sikerült felezni a bucit, nincsen egyik fele sem túlerőben szerencsére. A burgerhúson egy minimálisat én még nyújtottam volna, így egy picit árválkodik benne, a tökéletes talán úgy lenne, ha olyan átmérővel bírna, mint maga az otthonát adó zsemle. Az előbb említett két versenyző szoros kapcsolata közé sikerült még beékelni egy karika paradicsomot és némi hamburger szószt, ami ránézésre ketchup és mayo keveréke leginkább. A hús alatt a hagyma, paradicsom és a salátaágy, színűk alapján nem a legéleterősebb egyedek, melyekkel karrierem során találkoztam, kicsit fakók, de az enyémek lesznek legalább. Korrekt adag köret, látványa alapján inkább nem bocsátkoznék jóslásokba az ízét illetően.

Pont: 7/10

Ízvilág: A buci tiszta jó! Lágyan vajas és állaga is kellően szellős, hogy ne kezdjen el minket fullasztani falatozás közben. A burgerszósz olyan, ahogy sejtettem egy átlagos kombó, amiben uralkodik picit a ketchup, de egy kevés mayo és teljes lenne benne a harmónia. Ennél firmányosan-furmányosabb ötletekkel is találkoztam, de a célnak ez is megteszi. A hús egészen jó, nincsen szétfűszerezve, picit szaftos és marha íze van. Egyedül, amit javítanék rajta a darálás finomsága, egy-két nagyobb darabka maradt benne, nem volt teljesen homogén az állaga a pogácsának. Zöldségek közül a paradicsom hozza az elvárt szintet, a saláta alulteljesít picit, a hagyma pedig egészen elszürkül az egész burgerben. Eljutottam hát a körethez is, ami a tökéletes vacak mirelit szintet üti, amire kerül egy laza tonna só. Mártogatni tudjuk tiszta ketchupban, ami javít a helyzeten, de továbbra is csak egy alsókategóriás mirelit szintet ér el.

Pont: 7/10


Mennyiség: Kár lenne egy pillanatig is azt hinni róla, hogy képes szétrepeszteni gyomrunkat. A hús valahol 12-13 dkg környékén lehet, amivel nincs is igazán gond egy hangyányival van az átlag alatt. A buci jól illene hozzá, ha a húst kicsit laposabb kiadásban szervíroznák a konyhában, így picit hézagos. Zöldségből bőven elegendő, ami került bele, többet nagyon nem kívánnék bele. A szószból egy fél kanálnyival mehetne több, de így se mondanám rá, hogy fojtós vagy éppen szárazkás lenne. A köret erősíti lendületünket a jól lakott állapot felé, viszont le a kalappal az előtt, aki százas mosollyal elnyammogja az egészet. Végére úgy érzem, hogy egy étkezésnek simán elegendő, kicsit megijedtem mikor megláttam elsőre, hogy kevés lesz.

Pont: 8/10

Ár/érték: Már, amivel kezdtem csak ismételni tudom, ez pofátlanul olcsó a belvárosban. 980 forint önmagában a Street burger, amit ha menüztetve óhajtunk, akkor is csak 1290 forint, amikor jár a köret és a 2,5 dl üdítő a szendvics mellé. Nem szabad olyan elvárásokat támasztani vele szemben, mint egy fullos 2-3 ezer forintos burgernél, ezt nem szabad elfelejteni. Pénzünkért egy egészen jó menüt kapunk, közvetlenül a Múzeum árnyékában szinte. Pár finomhangolással, melyek talán extra költséggel nem is járnának, sokat lehetne még javítani rajta, de így sem mondható rémesnek a helyzet. Látok benne rációt, alacsony árakkal is lehet hódítani a közönségből, van rá kereslet az biztos. Az étlap maradék hányadát nem igazán figyeltem, de van esély egy második vizitre még idén, szóval lesz alkalmam bogarászni még.

Pont: 8/10

(ha nem tudnád merre van az arra, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk egy térképen!)