Select Page

Nagy tömlős sajt teszt

Nagy tömlős sajt teszt

Gőzerővel beindult a fesztiválszezon. Ebből egyből az következik, hogy egyre több az olyan ártatlan áldozat, akiket a hajnal még félig vagy inkább egészen részegen ér utol. A balesettel kézen fogva jár az a tünet, hogy az áldozaton pokoli éhség lesz úrrá és szinte bármit képes lenne felzabálni.

Az egyik legősibb ellenszer egy jófajta nyomós, azaz tömlős sajt beszerzése, aminek tartalmát vegyítve egy kiflivel és némi felvágottal kell elfogyasztani. A recept rendkívül egyszerű mégis a másnap legfájdalmasabb tünetei közül segíthet párat megelőzni. Kés hiányában a sajtot remekül lehet kenni egy fesztiválkártyával is akár, de bármelyik bankkártya is tökéletesen megfelelő. Minőségük nem éppen képviseli a prémium kategóriát és talán egészen kevés ember van a Földön, aki egy jó francia bor elfogyasztása mellé tömlős sajtot majszolna leginkább.

Történetét illetően sok forrás a tömlős sajt karrierjének kezdetét a Kraft Foods-hoz köti, akik az 1950-es években kezdték el teríteni terméküket. Lényegében többfajta sajtot olvasztanak fel, amihez víz, zsír vagy éppen tejszínt adagolnak, az egészet homogénné keverik és lehűtik, amitől ismét megszilárdul a massza. Típusát tekintve leginkább zsíros és félzsíros osztályra lehet a készítményeket bontani, de jelentős szerepet vállal sajttartalmuk %-ban kifejezve ez alapján három újabb szekcióra osztható a termékpaletta. A független szakértői csoport ismét összeállt és letesztelte a tíz darab különböző márkájú terméket.


 

S

Mizo Boci

Név alapján rengetegen ismerik, félzsíros kategóriába tartozik. Csomagolása egyszerű leginkább kék és piros színben pompázik. A leírás alapján 100 grammból 9 bizony zsír. A sűrűbb állagúak közé tartozik kicsit nehezebben kenhető fajta mindet úgy, hogy elvileg tejszínes, amitől picit puhábbnak kellene lennie. Foltokban érzeni rajta olyan sajtszerű ízeket amit egy rendes pl. trappistánál felfedezhető, de azért nem kell a szék mellé ülni tőle. Van egy kicsit tán fura por szerű utóíze, de szerencsére csak pár pillanatig érezni szánkban.

Pont: 25/50


 

S

CBA natúr sajtkrém

Ez is egy félzsíros példány és a legérdekesebb benne, hogy a Sole- Mizo gyártja azaz szinte minden tulajdonságában megegyezik a Mizo Bocival. Ízre mégis van némi eltérés, de sajnos negatív irányba. Lehet a csomagolástól, de egy kicsit műanyag íze van az egésznek ami utóízként is jó pár percig kísért minket. Csomagolás kicsit retró hangulatot idéz, a sajtnak pedig viszonylag könnyen kenhető állaga van. Ízre rosszabb, mint a Mizo Boci, de állagra jobb.

Pont: 23/50


 

S

Camping

Szintén egy márka ami az ismeretségi ranglétra felső fokaihoz tartozik, de viszonylag megosztó szerepben díszeleg van aki élből utálja és van aki esküszik rá, hogy ennél bizony nincsen jobb. Tejszínes és félzsíros, ami annyit jelent, hogy 100 grammjából 15 zsír. ERU Hungária sajtgyártó Kft. készíti. Ízre teljesen ízetlen és a legidegesítőbb benne, hogy szeretettel tapad az ember szájpadlására. Kinyomás után feltűnően fényes felülete, biztos kicsit lakkozva vagy waxolva lett a gyárban.

Pont: 22/50


 

S

Tesco Natúr

Kicsit bátrabban kóstoltam bele a Tesco saját márkás termékébe mivel a Nagy ropi tesztben például ők nyertek. A csomagoláson rajta a plecsni miszerint ez hazai magyar termék ami ha igaz nagy piros pont. Ez már zsíros kategóriába lóg bele 100 grammos tömegéből itt már 22.5 gramm a zsír tisztán. Annak ellenére, hogy magas zsírszázalékkal bír rendkívül masszív a sajtkrém. A teszteléséhez leginkább csákány javallott, mert ez tényleg kemény. Ízre nincs gond ugyanis teljesen semmilyen, de legalább a fürdőszobában lötyögő csempét van mivel visszaragasztani.

Pont: 15/50


 

S

Milfina tejszínes

Az osztrák diszkontlánc, azaz az ALDI saját terméke. Félzsíros besorolást kapott szokásos 100 grammos nettó tömegből 14 grammot foglal el az imádott zsír. A konkurenciánál nem nagyon tapasztalható módon itt még a tejszín tartalmat is feltüntették, ami elvileg minimum 5%-ot jelent. Állagra egészen folyékony és lágy ezt gond nélkül el lehet kenni egy adókártyával is nem kell hozzá spakli. Kicsit savanykás utóíze van, de egyik önkéntes tesztelőnknél az imádott nagymama habart bablevesének emlékét idézte meg, de ehhez nem nagyon tudunk mit hozzáfűzni.

Pont: 19/50


 

S

Medve natúr

Legtöbben ezt tippelték vakon a tuti befutónak. A Medve szintén plusz információval ajándékozott meg minket a 24.5 grammos zsírmennyiség mellett. A felhasznált sajt mennyisége elvileg 30% körül mozog ami ha igaz akkor egészen dicséretes teljesítmény a mezőnyben. Ízre krémes és egy hangyányival édesebb, mint a többi. Kenhetőség szempontjából valahova a középmezőnybe sorolandó, nem olyan folyékony, mint a majonéz, de a Tesco-s gumi szerű csodáját sem alázza meg. Pannontej Zrt gyártja.

Pont: 28/50


 

S

Karaván

Ez némileg kilóg a sorból mivel köztudott, hogy a Karaván füstölt sajtot jelent. A zsíros kategóriába tartozik ami annyit tesz, hogy a 100 grammos töltősúly negyede jelenti a zsírmennyiséget. A leírás alapján 20% Karaván sajtot használnak fel elkészítése során így talán az is megvan, hogy miből az intenzív füstös íz. Állagra egészen sűrű ami, kicsit meglep ilyen magas zsírtartalom mellett. Akárcsak a Medvét ezt is a Pannontej Zrt gyártja, de itt nincsen olyan hasonlóság, mint a CBA és a Mizo között.

Pont: 36/50


 

S

Spar

Ismét egy saját márkás kiadás bár ha megnézzük a leírást akkor kiderül, hogy ez is Sole-Mizo koprodukció eredménye. Az adatok itt is hasonlóak azaz 9 gramm zsír és félzsíros kategória. Ami viszont érdekesebb, hogy a Karaván mellett ennél még érezni egy lágy füstös ízt fogyasztása közben. Állagra könnyen kenhető és talán ennek volt a legnehezebben megnyitható csomagolása, ami persze lehet éppen egy rosszabb széria kifogásnak eredménye. A csomagolás szokásos Spar Budget dizájn stílusjegyet hordozza magán.

Pont: 35/50


 

S

Mackó

Legtöbbeknek még a menzáról volt ismerős a Mackónak a csomagolásán látható medve szimbóluma, ami felett már igencsak eljárt az idő. Félzsíros mezőnyt erősíti és mellé még tejszínes is. Zsírtartalma 13.8 gramm ami nagyjából a félzsíros kategória alsóbb azaz zsírszegényebb szekciójához sorolja. Ízre lehet a csomagolás miatt, de valóban a menzás ízvilágot varázsolja elénk, de szerencsére nincsen semmilyen rémisztő utóíze a sajtkrémnek. A Pannontej Zrt. gyártja ezt is.

Pont: 28/50


 

S

Camping fitt

A hagyományos natúr Camping sajt mellett van egy fitt modell is ami annyit tesz, hogy csak 7 gramm zsír tartalmaz. A csomagolás láttán szerintem ezt kizárólag csak nők képesek megvásárolni kevés ilyen elcseszett színnel árult terméket találni a polcokon. ERU Hungária sajtgyártó Kft. van itt is a gyártósor elején nem meglepő módon. Ízre egészen pocsék mivel végig egy erős és intenzív kínai műanyag ízzel hálálja meg választásunkat a Camping fitt tömlő sajtja. Olyan rettenetesen ez sem fitt inkább áldozzunk be egy keveset az update felfogásunkból és válasszunk hagyományosat.

Pont: 17/50


Ítélet

Egyik sem a prémium minőségű étkezés lételeme és nagyon nehéz őket igazán azonos feltételek szerint tesztelni. A sajtban nevesebb márkák és a Spar terméke egészen jól szerepelt. Ami mindenképpen kerülendő az a Tesco gumiszerű rémálma. Akik meg megtehetik, hogy ennél picit többet áldozzanak sajtra azok keressenek rendeset. Árban hatalmas eltérések nincsenek, de látszik, hogy az ugyanott gyártott termékek között akár lehet 30%-os áreltérés is.

tabla sajt