Select Page

Neked főztem (Zánka-köveskál) – Mangalica burger, káposzta sali, sült krumpli

Szerző: | 2016. Júl. 11. | Burger

A július már 110%-ban a fesztiválokról és a kikapcsolódásról szól, így mi sem csak a fővárosban lógatjuk a lábunkat. Míg a szórakozni vágyók az elmúlt héten a Soundon buliztak, mi úgy döntöttünk, hogy északról támadjuk a Balatont. Ennek köszönhetően most egy olyan helyről hozok nektek egy burgert, amiről tavaly már több helyen is olvashattatok, nekem egy váratlan esemény miatt nem sikerült tesztelnem a cuccukat. A Neked főztem a zánka-köveskáli strand főbejáratánál található, és a kínálatban a burgeren kívül, grillezte húsokat, vega fogásokat is találhattok. Mivel mi is és Ti is kifejezetten kedvelitek a burger kategóriát, így nem is volt kérdés, hogy hamburgert fogok tesztelni.

A Neked főztem ételei között, a Zánkán töltött napok elején még szerepelt a marhahúspogácsával szerelt burger, de mire arra került a sor, hogy támadjunk, sajnos ez elfogyott. Mit sem ér egy jó kis strandétterem hamburger nélkül, így mangalicából készült húspogácsával szerelt hamburger került a táblára. Bár a zöldséges bulgurral körített grillezet csirkemell látványa nagyon csábító volt, azért maradtam a burgernél. A képen tehát a Mangalica burger, sult krumplival és káposztasalátával.

Burger mindennel

Burger mindennel

Asszem a látvány elemzését, nem is a robusztus burgerrel kezdem, hanem a köretekkel. A sült krumpli kis cikkek formájában került a papírtálcára, amin amúgy nagyon pofásan tálalták fel a burgert. A cikkeken látszik, hogy nem a fagyasztóból kerültek ki, minden bizonnyal valamelyik környékbeli termelő földjéből kerültek némi kezelés után a forró olajba. A káposzta saláta, nem tipikus amerikai, látszik rajta, hogy kevésbé szaftos, ránézésre sem olyan majonézes, mint egy coleslaw viszont a méretes káposzta és répacsíkoktól a színe étvágygerjesztő.

A burger, szép nagy szezámos bucival büszkélkedhet, amihez remekül passzol a mangalica pogácsa, ami így ránézésre olyan 120 grammos darab lehet. A reszelt cheddar és a kockákra vágott uborka tovább színezi a hamburget, így ki is alakul a hambi, ami szinte leugrik a tálcáról.

Mangalica pogi

Mangalica pogi

Az ízek tekintetében, előreveszem, azt a két dolgot, ami annyira nem nyűgözött le, hogy utána megmaradjon, mik is azok a pontok ami miatt aki erre jár nem hagyhatja ki ezt a helyet. Az első gyenge pont a buci. Sajnos nagyon tömör volt, hiányzott a könnyedség, nyomásra, nagyon elgondolkozott, hogy visszanyerje e az eredeti formáját. Ennek köszönhetően, a fogyasztás sem volt olyan egyszerű, kicsit jobban megdolgoztatta a rágószájszervemet.  A másik pont, ami kevésbé problémás és inkább ízlés dolga, az a saláta. Igazi coleslaw kedvelő vagyok, de hogy őszinte legyek a jó majonézes, szaftos fajtát szeretem. Itt inkább a zöldségeké volt a terep, ez a saját variációjuk volt a káposztasalátára, ami nálam nem került be a kedvence közé. Visszatérve a burgerre, a vaskos bucihoz járó vaskos hús több szempontból is remek volt. Az első az, hogy a sütést nagyon eltalálták, a külső szárazabb réteg, belül szaftos husit takart. A másik a fűszerezés, ami igazán enyhe, így a jó minőségű sertéshús íze érvényesült (ez az ami miatt a sertéskedvelőknek ez a burger kötelező). A kellemes hús ízt tovább javította a cheddar jellegzetes íze és a kockázott savanyú uborka és hagyma íze. Ami egy jó burger lakomához még kötelező az a krumpli, amiből itt igazán jó minőséget prezentálnak. Chipshez hasonló kiszerelés, ami kívül ropog, de belül puha és az íze hibátlan. Sót nem kapott a tálalás előtt, de valahogy nem is hiányzott. 

Cheddar és kockázott ubi

Cheddar és kockázott ubi

Hétköznap délután sikerült megérkezni és nagyjából 7 fogást adtak ki előttünk. Így kellett kb 20-25 percet várnunk a hamburgereinkre, amit két házi bodzaszörp kíséretében sikerült eltöltenünk. Az 1790 forintos hamburger, amihez a saláta és a burgonya is adott, adagra hibátlan, kisebb étvágyúakon esetleg még ki is foghat. Nekem azért nem okozott gondot és abban is biztos vagyok, hogy, ha legközelebb a környéken járok, azért megnézem, hogy van a marhahús a tarsolyba amiből tudnak nekem  készíteni, egy legalább ilyen jó hamburgert.

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték