Select Page

Országtorta 2014 – Somlói Revolúció és Csokis Kaland

Országtorta 2014 – Somlói Revolúció és Csokis Kaland

Ahogy minden évben idén is eljött az Augusztus 20. ami az ünnepi tűzijátékon és a kenyér szentelésen kívül számos gasztronómiai kalandot tartogatott számunkra. Bár az időjárás napközben nem volt kegyes, de délután nagyjából 16 óra magasságában nyakunkba vettük a várost és megérkeztünk a Magyar Ízek Utcájába, ahol sajnos a süteményeknek nem sikerült a nyomára akadni. Némi brainstorming, majd irány a Vörösmarty tér, majd az árak láttán 5 perc séta és a helyszín a Jégbüfé. A korábban látott árakhoz képest normális áron jöhetnek országunk idei díjnyertes tortái, leszámítva a Honvédség tortáját, amit sajnos nem találtam a kínálatban.

Somlói Revolúció

A szénhidrátban gazdagabb versenyző a Somlói revolúció, aminek a neve is elég beszédes. A híres székesfehérvári Damniczki cukrászda vezetője gondolta újra az itthon igencsak közkedvelt Somlói galuskát. A mazsola kimaradt belőle, vélhetően sokak örömére. Alul egy grillázsos tészta, ami valami elképesztően jó alap és ez az, ami valóban remekké teszi a tortát. Erre került egy fehér csokis hab, amin pihen némi narancsos zselé, majd egy réteg mousse. Végül felül még egy kis fehér csoki, mint egy korona csücsül, minden szeletnél. A tavalyinál nekem sokkal jobban bejött, aki a somlóit szereti semmiképen se hagyja ki.

20140820_201226

Csokis Kaland

Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a Nádori Cukrászda nyerte meg, a képen látható csokoládés csodával. A tavalyi gyümölcsökben gazdag megoldás is bejött, de azon azért éreztem a cukor hiányát. Idén valahogy ez eszembe sem jutott. Ha nem tudom, hogy ez a süti bizony csökkentett szénhidrát tartalmú, akkor sima csokitortának is megettem volna. A sütiben a csokihabon kívül találunk némi meggyes szószt, ami a savanykás ízével remekül ellensúlyozza a csoki kesernyésen édeskés ízét. Némi marcipán és a tetején a csonthéjasok és már érzem is, hogy kellene ennem még vagy két szelettel.

20140820_201244

Idén nagyon jól sikerültek kis hazánk tortái. Sajnálom, hogy az új Honvédség tortája névre hallgató fehér csokis kreálmányhoz nem volt szerencsém, de ha szembejön az utcán tuti annak is neki esek. Ha esetleg megelőznétek, akkor ne fogjátok vissza magatokat, akár kép, akár rövid olvasói post formájában is várjuk.