Select Page

Padron kóstoló

Szerző: | 2016. okt. 5. | Egyéb

2013 őszén nyitotta meg kapuit a Padron, ami a hírhedt „nyóócker” palotanegyed részében található, egészen pontosan a Horánszky utca 10. szám alatt. Nevét a padron paprikáról kapta, ez egy kifejezetten húsos és ízletes paprika, amit rendszerint olívaolajban sütnek ki. Magát a paprikát egy észak spanyol településről nevezték el.

Jellegzetes spanyol fogásokkal dolgozik a tapas bár. Az étlap folyamatosan változik, azaz aligha fogjuk ugyanazon fogásokat megtalálni egész évben a kínálatban. A gambastól kezdve a töltött paprikáig szinte mindent megtalálni. A fogásokat kis adagban szervírozzák annak érdekében, hogy minél több fogást tudjunk anélkül kipróbálni, hogy lefordulnánk a székről a kaja kóma miatt.

padron

padron

Egyértelmű, hogy a névadó fogással kell kezdeni, ha ide látogatunk. Sikerült egy adag csípős padront rendelni, ami bizony pokoli erős. Hiába a nagy magyar „bírjuk mi az erőset” elmélet, ez bizony pillanatok alatt képes elzsibbasztani az ember nyelvét. Maga a paprika valóban rendkívül húsos, amit Maldon són lágyan puhára sütöttek. Pofon egyszerű étel, mégis iszonyat ízletes, bár egy kicsit ha szolidabban égette volna le az agyamról a szőrt, akkor többet érezhettem volna belőle.

gambas

gambas

Második nekifutásra a „gambas pil-pil” került az asztalra, ami nem más, mint pácolt garnélarák, olajos szószban fürdetve. Egészen pontosan fokhagymás chilis olajba mártották. Négy darab rákkal rukkoltak elő, mely kóstoló adagnak tökéletesen megfelel. A rák állagra hibátlan, maga az olajos fürdő pedig zseniális. Lágyan fokhagymás és csípős egyszerre, de ez közel nem olyan erős, mint az elsőnek próbált paprika. Házi kenyérrel remekül lehet magyarosan tunkolni az olajat, az is korrekt íz orgiát okoz.

töltött paprika

töltött paprika

Harmadjára „pimientos rellenos” landolt, ami töltött piquillo paprikát jelent. Két darab fél ökölnyi paprika, ami csurig van sajttal töltve, majd bundába forgatva kisütve. A töltelék krémesen olvad szét szánkban. A sajt nem túl hivalkodó ízre, de így legalább hagyja érvényesülni a paprika édeskés ízét, ami kicsit sem csíp.

az üzlet

az üzlet

A fogások többsége 990 forint, ami olcsónak tűnik, de ha farkas éhesen esünk be, akkor számoljunk vele, hogy legalább 4-5 féle fogást meg fogunk kóstolni. Ízre tökéletes élményt nyújtottak a fentiek, érződik, hogy a minőség van mindenek előtt hitvallásukban.

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték