Select Page

Pántlika – New York burger menü

Pántlika – New York burger menü

A Pántlika története nem tegnap kezdődött. Bő 50 éve már, hogy megépítették, de legendája több történetre is építkezik így nem lehetünk 100%-ig biztosak hitelességében. Ötágú csillag alakú formája egyértelműen a szocialista jelkép mintájára készült, egyes források szerint az elején nem volt fallal felépítve csak úgy funkcionált, mint egy árnyékoló.

2007-ben egy tulajdonosváltás során felújították az akkor már kicsit romosodó épületet és telepakolták mindenféle szocialista korból származó ékszerrel. Megvan a saját hangulata az egész környéknek a Városliget szélén, de akárhogy nézem azért itt is elférne egy alapos rehab, mert kezd kicsit lerobbanni a környék. A terasz is követi a retro élményt, kicsit olyan érzésem támad, mint nemrég a Táskarádió Eszpresszóban.

Akitől eddig hallottam a helyről egyből azt mondta, hogy a burgereket kell kipróbálnom mert azok nagyon jók. Fogtam a szintén nosztalgikus élményeket ébresztő étlapot és elkezdtem vizslatni ezen szekcióját. Bőséges kínálat, de úgy éreztem, hogy a csúcsra kell törnöm és egy New York burgert kell menüsítve kérnem, amit egy liter klasszikus limonádéval kell nyakon öntenem. A nagy alma után elnevezett burger a duplázás bajnoka, dupla hús, dupla cheddar sajt, dupla bacon, tojás és sült hagyma alkotja, nem éppen tűnik egy könnyed kislányos adagnak. A köret hasábburgonyát és coleslaw salátát jelent.

Esztétikai megjelenés: A ciabatta gyenge viccnek tűnik egy ilyen vaskos húsmennyiség mellett, ami ha minden igaz 2x 15 dkg húst jelent amihez társul még a dupla adag bacon is. Fentről a mélybe indulva először a tojással találkozunk, szerencsére bírja a gyömöszölést és nem akar azonnal sárgája szétfolyni. Alatta egyből egy réteg sajt következik aminek színe nem győzött meg, hogy valóban cheddar lenne amire egész korrekt bizonyíték, hogy a kísérő társaság cheddaros burgere sokkal szalmasárgább fajtával lett feltöltve. A dupla hús közé bekerült a bacon csík is, jól megpirított ránézésre. A második húspogácsa is kapott egy réteg sajtot és bacont, majd végül egy vaskos salátaágy következik. Kicsit féloldalas lett, de legalább így látványosabban látszanak a hozzávalók. A burger egészen magas, átfogni is kisebb mutatványnak minősül. Köretként nagyjából másfél tucat darab hasábburgonyát kapunk és másfél kanálnyi coleslaw salátát. Előbbin látszik az intenzív fűszerezés nyoma, meglátjuk mit tud.

Pont: 8/10

Ízvilág: A ciabatta túl száraz és kemény, nem túl kellemes élmény harapni, néha már kicsit sérti is szájpadlásom. A húspogácsa enyhén fűszeres és átsült, kicsit szaftosabb, mint az átlag, de sajnos még kellene bele szósz bőven amitől a száraz érzést hirtelen tudnánk kompenzálni. A cheddar ízre sem kelti az a benyomást miszerint valóban abba a kategóriába tartozna, sokkal inkább van trappista íze. A bacon enyhén ropogós és sós, ez mondjuk pont jó így ahogy van. A salátaágyban szereplő versenyzők átlagos minőségűek, kiemelkedőt egyikre se tudnék mondani. A köretként érkezett hasábburgonya durván fűszeres ahogy az a látvány után sejthető, jól kisült és ropog is ahogy kell. A coleslaw selymes, majonézes íze szerencsére frissít szánkon és ízre is teljesen rendben van. Összességében egy ma már átlagosabbnak mondható burger lett a New York, a sajtos galibát sajnálom, illetve azt, hogy ez a példány erősen száraz lett. A limonádé viszont tényleg jó, lágyan buborékos és tele van gyümölccsel.

Pont: 7/10


Mennyiség: Már a látvánnyal is félig jól lakunk, tényleg emberes adag ez így menüzve. A zsemle egy fikarcnyival akár lehetne nagyobb is, ennyi húshoz nagyon centizni kell a dolgoz, mert hamar úgy járhatunk, hogy csak húst szorongatjuk önmagában. Szószból kellene bele bőven, mivel anélkül ez száraz önmagában, hiába szaftosabb a dupla húspogácsa. A bacon és a sajt elegendő is, szerintem a dupla megvan benne. Köretből a hasábburgonya a bőségesebb kiadás, a coleslaw saláta nagyjából két falatra elfogy, ebből lehetne mondjuk szintén dupla mert ez így inkább a jelképes adag szintet üti meg. Mire minden elfogyott a tálról megjött a szétrobbanok érzés, adagra tényleg brutális a New York menü.

Pont: 10/10

Ár/érték: Sikerült a legdrágább példányt kilőnöm az étlapról, a New York menü pontosan 2690 forintot kóstál ami azért nem kevés főleg ha azt nézem, hogy nem volt olyan “aztak…a” ledöbbenésem a minőségtől, a sajtos elkeverésről nem is beszélve, de talán az csak egyedi baki. Az egy literes classic limonádé 1390 forint ami kiválóan alkalmas 2-3 ember részére is ha nincsen kánikula. A hely hangulata tényleg jó, bár a retro elemekkel nem tudom miként illik össze egy igazi after partykon visszaköszönő deep house best off tracklist, érdekes mindenesetre. Nyáron remek érzés lehet kicsit a zöldbe kiszabadulva falatozni, ne adj Isten italozni. Kicsit hiányolom a burgerből a karakteres elemet ami egy kicsit kiemelné az átlagból. Igaz, hogy manapság már egészen sok helyen árulnak minőségi szendvicseket, így leginkább már ezekhez mérten húztam az átlagot.

Pont: 7/10

(ha szeretnéd tudni a Városliget melyik szegletében találod a Pántlikát akkor KLIKK IDE és megmutatjuk)