Select Page

Pár Perc Krumpli – Balatoni nyár + Big burgonya

Pár Perc Krumpli – Balatoni nyár + Big burgonya

Próbálok mostanában az olvasói ajánlásoknak eleget tenni, szóval ma is beáldozom magam. Többen említették a Ráday utca elején lévő Pár Perc Krumplit, hogy ha igazán jó burgonyázásra vágyom akkor mindenképpen látogassak el hozzájuk. A tegnapi kissé télies idő ellenére kierőszakoltam magam a szabadba. A hely eléggé kicsi, inkább egy lyuk egy utcafrontos átadó ablakkal. Piros színe egész jó segítség, ha nem tudjuk merre keressük pontosan. Az étlap egyértelműen a krumplira épül, de lehet válogatni pár frissensült fogás közül is.

Balatoni nyár az első amin megakadt a szemem, nem túl beszédes név, de íme a pontos lista tartalmáról: 3 darab krumplilángos, fokhagymás majonéz és reszelt rajttal. Jól látjátok, hogy ez vega csomag, kicsit meg is ijedtem mikor újra olvastam az egészet. A krumpliból nagy adagot kértem, azt fűszeresen és nem sósan, illetve hozzá még csípős szószt. A sajt erre is rárobban, szóval abban biztosan nem lesz hiány. A teraszon uralkodó fagypont körüli hőmérséklet (15 fok) a várakozás idejét lelkileg gond nélkül duplázza, de a stopper tanulsága szerint csupán 12 percet kellett várni, mire minden elkészült.

Esztétikai megjelenés: A krumplilángos, nem egy nagy városi látványosság, hirtelen olyan mint egy rondább bundás kenyér sok sajttal megborítva. A három darab ránézésre eggyé épült, nehéz elkülöníteni a három korongot. Az olaj mennyisége alapján , az öreg Jockey itt kezdene el fúrni legközelebb a Rádayban, persze Isten nyugosztalja. Rendesen megázott, jó tocsogós. A krumplit bevallom kicsit eltaktikáztam, ez baromi sok, ezzel esélytelen, hogy meg bírok küzdeni, ez lazán van több, mint fél kiló. A másik ami egyből látszik, hogy annak ellenére, hogy fűszeresen kértem, tökéletesen sós verzióban jött, pedig nem olyan nagy csoda ennyit megjegyezni. A sajt szintén legalább 15-20 dkg amit ráreszeltek, olyan mintha krumplis sajtot kértem volna körülbelül. A szósz aranyosan narancssárga, kicsit fura, de hamar meg lehet szokni.

Pont: 8/10

Ízvilág: A krumplilángos nem hazudtolja meg magát, ahogy kinéz, olyan is, alaposan úszik az olajban. Ízre nehéz bármit is írni róla, talán mindenki evett már életében ilyet, nem egy ízkavalkád. A sajt kicsit javít rajta, de az sem világbajnok ami az ízét illeti. A krumpli sós, amit eléggé sajnálok, mert a BelFrit-nél is fényévekkel jobban harmonizál a fűszer ízre a krumplival, mint simán sóval, na mindegy. Sokadik hasáb darálása után is, ugyanazt érzem, mégpedig, hogy a belseje bizony nem sült át rendesen és nyers maradt. Sok olaj, nyers krumpli, kell ennél jobb párosítás? aligha! A szósz Erős Pista hígított változata, szóval nem túl házias, annyi extrát érezni benne, hogy erősen fokhagymás.

Pont: 5/10

Mennyiség: A krumplilángos szeletei, nagyjából fél centi vastagok és átmérőjük maximum 8-10 centiméter lehet. A krumpli rengeteg legalább 6-700 gramm, nehezen tudom tálcával együtt nehéz megtippelni. Mindkettőt szerintem egyszerre bedarálni, felér egy kisebb bűvészmutatvánnyal. Sajnos az étlapon nem találtam pontos súly adatokat, lehet én vagyok csak béndzsa hozzá. A sajt bődületes mennyiségben került rá, ezzel semmit nem spúrkodott a kajálda, ezzel a mennyiséggel egy kisebb falut is jól lehetne lakatni egy este. Elvitelre elpakoltattam a maradékot, de sajos pár óra állás után tökéletesen megszottyant, így kihagytam pedig egy főétkezésnek lazán elég lett volna még.

Pont: 10/10

Ár/érték: A Balatoni nyár, 890 forint ami tökéletesen idézi a parton uralkodó árakat, ennyit elkérni egy közel 200 forintos ételért, felér egy rablással. A nagy vagon krumpli újabb 650 forintot jelent, ami sokkal jobban megéri, főleg ha meg tudjuk győzni a személyzetet, hogy 1-2 perccel tovább búvárkodjon az olajban a burgonya, és akkor nem marad nyers a közepe. A plusz csípős szósz újabb 120 forinttal vág rövidebbre minket. Az egész 1660, ami reménytelenül drágává varázsolja az étkezést. Ennek körülbelül felért még elfogadható kategóriába tudnám képzelni, de ez.. Sajnos több sebből vérzik a mutatvány, így nem nagyon tervezek repetát.

Pont: 3/10