Select Page

Pista bá’ – Gőzburger

Pista bá’ – Gőzburger

Pista bá’ – mindenkinek van legalább egy ilyen nevű ismerőse. Nos, ha valaki mégis ilyesfajta hiányban szenvedne, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha felkeresi a nemrégiben felújított Madách teret. Pista bá’ felirattal találunk egy üzletet, ami előtt a jó időre való tekintettel már terasz is megjelent. Egy késői hétvégi reggelihez tökéletes helyszín, így az éjszakás kollégával betámadtuk.

A belső letisztul, natúr színekből építkezik, sehol egy giccs vagy eltúlzott baromság. Pár asztal, és egy méretes pult, ami döntő többségében elfoglalja az üzlet jelentős hányadát. Ezt nyugtázva még mindig a terasz mellett maradtunk. Délelőtt nem kapunk közvetlen D-vitamin töltést, de ez nem is hiányzik, örülünk, hogy a robotpilóta idáig eljuttatta a gazdatestet.

Étlapról a burgerek rovatnál ott figyel a gőzburger fantázianévre hallgató egyed, és valóban semmi más egyéb, így furcsállom kicsit a fejlécben a többesszámot.

Gőzburger – 16 dkg gőzölt prémium marhahúspogácsa, olvasztott sajt, karamellizált hagyma, pikáns házimajonéz

Leírás győzött, ebből rendeltünk egyből kettőt is. Kolléga állapotára hivatkozva egy Dijoni lencselevest is bevállalt, ami a napi leves szekcióból kérdezhető le aktuálisan a személyzettől. Kétszer három deci limonádé, hogy ünnepeljük a napsütést és készen is vagyunk, a kicsit “ebédes” reggeli rendelésével. Némi várakozásra számítanunk kell, amit korrektül jelzett is legénység. Nincs rohanás ráérünk.

Esztétikai megjelenés: Kicsit utána olvastam a dolgoknak és felcsigázott, a durván szaftos és hasonló jelzők, amit tovább erősített, mikor a mosolygós hölgyemény egy félzacskónyi szalvétát kirakott az asztalra, miszerint valószínűleg kelleni fog. Nem követi vakon a tiszta burger szabályokat. Buci helyett inkább egy hosszú kenyérszerűségbe (ciabattába) teszik a hozzávalókat, így nem kerek, hanem kicsit négyzetes hatást kelt az egész. Látványos, vaskos, olvadt sajt szelet fedi félig a húspogácsát, ami alatt a házi majonéz fekszik egy vékony rétegben. A zöldség vonal nincsen agyonerőltetve, érezhetően a fő hangsúlyt a hús-sajt páros kapta a tervezőasztalon. Teljesen rendben van, szemre  való darab a burger. A csoda viszont mégis, akkor következik be, amikor belevágunk vagy beleharapunk. Leírhatatlan a látvány, így meséljen szavak helyett inkább egy videó. (igen, ez nincsen rommá sütve)

Pont: 10/10

Ízvilág: A kenyér friss, érezhetően langyos, mint amikor frissen hozza a pék az árut. Kérge kicsit keményebb és ropogós, míg belseje extra könnyű, szinte átfúj rajta a Deák felől érkező fuvallat. A sajt fanyarkás, engem nagyon a cheddar irányba terel, de az átlagosnál picit krémesebbnek hat, egészen összezavart, kicsit sajnálom, hogy az étlapon nincsen pontos leírás. A hús. Pazar, király, zseniális és tényleg brutálisan szaftos. Tiszta marhahús, ami olvad szánkban, ez brutál jó lett, tényleg! A zöldségek mellékszereplők ebben a storyban, nincsen velük semmi baj, de nem is kell nagyon figyelni rájuk. A pikáns majonéz szerintem, annyira nem pikáns, lehetne ez kacérabb is még, a húsból kiömlő szaft ezt hatástalanítja pikk-pakk. A limonádéval annyi baj volt, hogy hiányzott belőle némi cukor vagy éppen édesítő, így önmagában a citrommal azért hunyorgóssá tette “reggelit”.

Pont: 9/10

Mennyiség: Reggelizni indultam, ellenben óvodás vigyorral és – reggelhez képest – jól lakottsággal távoztam. Ránézésre lehet, hogy nem egy benga adag, viszont 16 dkg hús, ami nincsen szétsütve, bizony dolgoztatja rendesen a rendszert odalenn. Húsban, átlag felettinek érzem ezt a mennyiséget, amihez a sajt még hozzá tesz, nem egy aprócska darabot csaptak bele. Zöldségek mennyisége jelképes, ellenben szaftban tényleg úszunk, így már világos, miért adtak fél köbméter szalvétát mellé. Köretet én az étlapon bevallom, nem láttam. Ellenben kérhetünk salátát vagy némi desszertet, de azért szerintem egy jó hasáb- vagy steakburgonya elférne a kínálatban egy burgerhez csapva. A záróizmokat dolgoztató limonádé szabadon választható, a 3 dl tökéletesen elég volt.

Pont: 8/10

Ár/érték: A gőzburger 1380 forint, ami egészen baráti, akárhogy is forgatom a tálat. Ennyiért mostanában igazán alap burgereket kapunk. A szaftossággal nálam félpályás gólt lőttek minimum, nagyon imádom az ilyen stílusú több mint gitáros burgereket. A bátorságukért respekt, sokan fanyalognak néha az ilyen nyers példányokra, persze itt nem feltétlen a várandós nőkre gondolok, akiknek nem javallott az ilyen étek. A limonádés malőrt félpillantás alatt lehet amúgy orvosolni, csak kérünk némi cukrot és kész, jah és jeget. Az esetleges köretek már nagyobb volumenű fejlesztések, ezt majd elbírálja a csapat, hogy igényli-e a nagyra becsült közönség. Kicsit bánom, hogy Pista bá’ sörét nem kóstoltam, de majd legközelebb, ha erre csámpázok fel-alá és legalább delet vert már a harang.

Pont: 9/10

(ha nem tudnád az utcán követni a szaftcsíkot, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk térképen merre van Pista bá’)