Select Page

Pizza King – Paleopipi pizza (22 cm)

Pizza King – Paleopipi pizza (22 cm)

Mivel éppen ma tartották a Paleország Fesztivál 2014-et a Mom-ban amit annyira átéreztem, hogy rávettem magam egy paleo pizza tesztre. Maga a paleo nem nevezhető diétának, sokkal inkább életmód váltást jelent. Egyes kutatások szerint az 5-10 ezer évvel ezelőtt megjelent élelmi alapanyagokhoz nem alkalmazkodott szervezetünk és emiatt jelentek meg az úgynevezett degeneratív betegségek. A tiltólistán szerepel több gabona- és hüvelyesféle, na meg persze a hozzáadott cukor, talán ezek elkerülése a legnagyobb kihívás a váltás során.

Sokak nagy ádáz ellensége a Pizza King, de nincs mit tenni mivel náluk szerepel az étlapon paleo elvek alapján készült pizza, igaz csupán 22 centi kivitelben egyelőre. Öt különböző összeállítás van ebben a szekcióban, amiből egy még vega is, szóval egyezzünk meg négy darabban. Mindegyikben van egy közös jellemző mégpedig az, hogy az egész gluténmentes, laktózmentes és adalékanyagmentes, ami azért becsülendő valóban.

A paleopipi lett a befutó, mivel talán ezen van a legtöbb különböző feltét. A lista egészen pontosan így fest: paleo pizzatészta maglisztből, paleo pizzaszósz, fűszeres csirkemell, friss paradicsom, friss paprika, fokhagyma, lila hagyma és végül cheddar sajt. Bennem van egy természetes félsz, mivel én magam nem vagyok paleo hívő illetve ez az étterem sokszor okozott már meglepetést pizzák terén és nem feltétlen csak pozitívra gondolok itt.

A rendelés nem volt egyszerű, egészen jól nyomatják, hogy bizony náluk 80-as számon keresztül ingyen lehet telefonon rendelni. Ezen felbuzdulva megpróbáltam, de amikor bepötyögtem, hogy a IX. kerületbe szeretnék rendelni akkor nemes egyszerűséggel rávágta az automata (VV Béci), hogy oda bizony nem szállítanak. Ezután felnyargaltam saját honlapjukra ahol vidáman ki lehet választani lakhelyem címét és rendelni is lehet…érdekes.

Esztétikai megjelenés: A doboz rendkívül rikító, intenzív színezést kapott, de sehol rajta egy extra plecsni, hogy ez bizony paleo pizza, ami szerintem kár, egész jó önreklám azért egy ilyen. Felnyitás után egy általános döbbenet lett rajtam úrrá, hát ez bizony érdekesen néz ki. Nem tudom eldönteni, hogy a tészta préselt pozdorjalapra hasonlít inkább vagy parafa söralátétre. Elhiszem, hogy paleo tésztát készíteni nem egyszerű, de máshol láttam már jelentősen szebb próbálkozásokat is. Az egész pizza olyan, mintha egy falapra ömlesztett feltétekből állna csak. A tészta széle helyenként olyan mintha egér rágta volna, ezen talán azért nem lenne nagy feladat változtatni. A csirkemell nem nagyon lett apróra vágva egyes darabok jó pár centi hosszúak maradtak. Az egyetlen ami meggyőző rajta az a Cheddar sajt, ennek a színét ezer kilométerről is felismerni.

Pont: 5/10

Ízvilág: Egyértelműen a tészta itt a legnagyobb kérdés, a többi feltét sok átlagos pizzán is előfordul. Engem nem győzött meg, ízre leginkább egy fullasztó forgácsos érzést nyújt. A tészta lenmaglisztből készült amihez adtak szezámmagot kiegészítésként. A pizzaszószuk amit rákentek teljesen ízetlen, semmi paradicsomos íze nincsen. A hús elvileg fűszeres, de a gyakorlatban ezt teljesen fordítva igaz, egy fikarcnyi fűszeres íz nem jutott el számig, pedig tudtommal kicsit sem tiltja ezt ez az életmód. A zöldségek közül a paprikának volt érezhető íze, egy jóval karakteresebb hagymát gondoltam a látvány alapján, de sajnos az is visszájára sült el. Aminek az íze viszont jó és rendben van tényleg, az a sajt, ez szerencsére nem okoz csalódást, enyhén fanyar íze legalább eredményez bármilyen élményt legalább, mivel a többi nagyon ízetlen. Kicsit sem győzött meg, de nem szabad elfelejteni, hogy a Pizza King rendes pizza kategóriában is képes ilyet produkálni.

Pont: 5/10

Mennyiség: A tészta vastagsága nem mérhető hagyományos társaihoz, mivel ezt nem kell keltetni és hasonlók. A söralátétes hasonlat ide is remekül passzol, nagyjából azzal vetekszik tehát ne várjuk tőle, hogy a 22 centis átmérővel szerelt paleopipi jól tud minket lakatni. Van előnye is annak, hogy ilyen vékony a tészta, mégpedig az, hogy a feltétek optikailag háromszor annyinak tűnnek mint egy hagyományos pizzán. Arányaiban a feltétek viszonylag testvériesen osztoznak, de így is nagyjából az előétel kategóriába fér bele az egész, nálam maximum egy erős két órás adag, de leginkább csak felcukkolta a gyomromat.

Pont: 5/10

Kiszállítási idő: Talán étterem ennyire nem verte mellét arra, hogy 39 perces kiszállítási garanciával dolgoznak. Ez most nálam 4.7 kilométer távolságot jelentett – ha hihetek a blokknak – amit 57 perc alatt teljesítettek. Lehet erre is érvényes a paleo életmód, tehát a futár a robogót szépen a garázsban hagyja és két szét lábával sétál át a városon, de azért kétlem, hogy így lenne. A futár átlagos életuntsággal átdobta a a csomagot, de legalább a végén egy mosolyt eleresztett nagy nehezen. Nem bajnok idő, de én tuti nem fogok reklamálni egy apró desszertért.

Pont: 6/10

Ár/érték: A diéták és speciális étrendek egyáltalán nem tartoznak az olcsó kategóriába és ez igaz a paleora is. A pizzánál viszont ha jól gondolom akkor csak a liszt az ami eltér, ami történetesen lenmaglisztet jelent ami paleo vonalon a legolcsóbb (0.5 kg ~ 500ft). A 22-es pizzáért a Kingék 1390 forintot kérnek ami azért finoman szólva is drága. Sok tapasztalatom nincsen az ilyen ételek terén egyelőre, de bízom benne, hogy ennél ízletesebben is meg lehet oldani, mert ha minden ilyen lenne mint ez a pizza akkor hamarjában kifutnék a világból. A biztonság kedvéért rendeltem egy sima pizzát is ami remek iskolapéldája a hogyan csináljunk kalácsos tésztával szerelt pizzát, bravó! Második esélyt próbálok keríteni, bízom benne más étteremnél is megjelenik majd paleo elven készített pizza.

Pont: 5/10