Select Page

Pizza Manufaktura – XTRA TURBO pizza

Pizza Manufaktura – XTRA TURBO pizza

Leég az emberről a ruha ebben a hőségben, és legtöbbször enni sincsen kedve, mert azzal is csak hőt termel. Enni viszont mindig kell, így útra keltem, hogy felássam a pizzapéntek legújabb áldozatát. Több ajánlás után vezetett végül az utam a Pizza Manufakturához, ami a IX. kerületi Erkel utca 9. szám alatt található. A helyhez közeledve már, érezni a pizzaillatot a levegőben, rendesen az orránál fogva vezeti az embert a ház aljába. Pár lépcsőfokot lefele kell teljesíteni, hogy beérjünk a helyre ami méretileg nem éppen egy hodály, mondjuk úgy barátságos. A négy asztalnál körülbelül 14-16 fő fér el egyszerre, a hangulat egyszerű és letisztult. A fal mellett nagyon pöpec járgányok sorakoznak, illetve a pultnál még pár sisakkal is díszítve van a beltér.

27 különböző összeállítás közül választhatunk, melyek 30 centis átmérővel készülnek. Egyértelműen a pizza a főprofil, de válogathatunk akár 5 különböző salátából is, illetve a Jolly Joker a lista végén a NUT, ami pizzatészta, banán, és nutellából áll össze, talán ő itt a palacsinta pizzául. A befutó nálam az XTRA TURBO, ami alaposan felszerelt verzió, íme a teljes lista: paradicsomos alap, sonka, szalámi, szalonna, bacon, gomba, hagyma, kukorica és mozzarella. Diéta-update huszárok, jobb ha inkább sarkon fordulnak, ez nem lesz egy könnyű menet. Üdítők terén van pár, talán nem annyira szokványosnak mondható márka, illetve a legtutibb, hogy van vaníliás Coca-Cola. Körülbelül 20-25 perc várakozás után asztalra került pizza.

Esztétikai megjelenés: A megjelenés egészen egyszerű, papírtálca szolgálja a tálalás alapját, legnagyobb előnye, hogy nem kell mosogatni rajta semmit, csupán egy laza csuklómozdulattal repül a kukába. 30 centi az átmérő, amit nem volt pofám a helyszínen lemérni, de szemlátomást megvan. Szabályos kör alak, aminek barnára pirult elhatárolódó széle van. A feltétek bőséges mennyiségben kerültek felhasználásra, látszik, hogy agyonpakolt verzióval van dolgom. Pazar látvány, tényleg egy igényesen összeállított pizza, látszik nem viccelnek a konyhában. Szeletelve kapjuk minden esetben, ezt megerősítve egy táblát is elhelyeztek, mely mutatja, hogy itt az evőeszköz bizony nem pálya, egyen mindenki szépen kézzel. A tészta normál vastagságú, nem lett olaszos, sem pedig chichagoi.

Pont: 9/10

Ízvilág: Első benyomást a tészta szélének falatozásánál szerzem, ami állagra nagyon ott van, ropogós, de nem száraz, ez telitalálat. A paradicsomszósz intenzív ízzel bír, így végig minden falatnál érezni karakterességét. A feltétek egytől-egyig rendeben vannak, a hús vonal képviselőiből egy kis mennyiségű zsiradék kisült, de ez talán kikerülhetetlen, ennyi kell rá, hogy jobban csússzon. A hagymától egy fokkal intenzívebb ízt vártam, nem nagyon kell aggódnunk ha a pizza után véletlen szembe jön életünk szerelme. A tészta finoman lisztes maradt, így párszor nem árt ha útközben “leporoljuk” kezünket. Összességben nagyon finom, és nehéz pizzáról van szó, ezek a feltétek igazi nehézbombázókét hatnak a gyomorra.

Pont: 9/10

Mennyiség: Kicsit megingott bátorságom és lendületem mikor láttam, hogy két centi hátrányban vannak  a “szabvány” mérethez, de amint az asztalomra került, teljesen megnyugodtam. Ránézésre simán rá lehet nyomni, hogy ez 32-es, amin rengeteg feltét van. Arányokat nézve, minden egyenlően oszlik el, semmiből nem került rá kirívóan eltérő mennyiség. Igazán szőrszálhasogató akarnék lenni, akkor egy hajszállal több gombát el tudnék rá képzelni. A tészta maga is jó adag, de ennyi hússal igazi nehéztüzérség, rendesen megüli a bendőt, garantáltan mindenki jól lakik egy ekkora adaggal. Időhiány miatt sajnos nem tudtam egyszerre lenyomni, de 60-40-ben is kétszer könnyeden jól laktam, tehát adagra is kiváló. Ha összetenném egyszerre akkor egy erős négy órás adagnak nyugodtan nevezhető.

Pont: 9/10

Ár/érték: Az XTRA TURBO találó név, rengeteg feltét, rettenetesen laktató. Az árlistát nézve sikerült a legdrágább pizzát kinéznem, azaz 1050 forint, ami bevallom meglepett. Egy hasonló kvalitású produkciót szerintem 1400-1600 alatt nem sok helyen találunk, így nálam mondhatni tökéletesre vizsgázott az étterem. Két és fél éve nyitottak, viszont nem sok embertől kaptam arról visszajelzést, hogy ismerné. Pizzafanoknak egyértelműen ajánlott kategóriába sorolandó, nagy bukta nem lehet belőle. Nem egy flancos étterem ez igaz, nem kell itt tartani lagzit, mégis megvan a maga hangulata. A sok burgerező után végre jött a semmiből egy pizzéria, ami legalább annyira megéri, mint egy jobb hambi, második esély nagyon nem szükséges. (Külön piros pont a szerény és alázatos személyzetnek, látszik rajtuk, hogy tényleg a vendégért mindent felfogásban ügyködnek)

Pont: 9/10