Select Page

Pizza Speedy – Pizza Traktor (45 cm)

Pizza Speedy – Pizza Traktor (45 cm)

Mivel a napfény mostanában nem sokat segített a boldogsághormon termelésében ezért dupla adag rákészüléssel kezdtem el keresni a pénteki pizza vadászatot. Sokáig keresgéltem, de végül a Pizza Speedy-nél kötöttem ki akik egészen öreg motorosnak számítanak már a témában. Étlapjuk háromfajta pizzaméretet tartogat, 30, 36 és 45 centis átmérővel rendelhetőek. Számomra az édes szekció igazi extrém kalandnak minősül amihez a gyomrom jelen állás szerint nincsen teljesen felkészülve ezért maradok a hagyományos verzióknál, de aki érzi az erőt nyugodtan ehet például ilyesmit: édes alap, sonka, ananász, őszibarack és sajt.

A hagyományos embernek való pizzák között a 45-ös kategóriában nem kevesebb, mint 83 különböző összeállítás közül csemegézhetünk, már csak végigolvasni se kis feladat, nemhogy választani. Nagy sakkozás után végül a Traktor összeállítás nyert ami az alábbi összetevőkből építkezik szép új traktorrá: kolbász, vöröshagyma, bacon, hegyes erős paprika és sajt. Kerestem egy darabig az összefüggést a neve és a hozzávalók között, talán annyi jött össze, hogy ezek általában a parasztos pizzákat szokták díszíteni és a traktor is beleillik abba az imázsba.

Esztétikai megjelenés: Átlagos doboz, egy pizza felirat mely körül lángok csapnak fel, szerencsére ezek pirosak így még inkább kezd összeállni a traktoros vonal. Felnyitva illedelmesen maga a pizza is bemutatkozik, aki egészen szép és szabályos formát kapott, egyedül az alján látszik némi horpadás a kör alakon, de talán a túlzott futártempónak köszönhető csak. Szép szabályos elhatárolódó széleket kapott és ami még inkább tetszetős benne, hogy szinte hibátlanul sikerült felszeletelniük előre, így nem kell késsel harcolni. A paradicsomos alap tovább erősíti a piros szín élményét, de a többi feltét is jól kivehető. Ránézésre kicsit túlerőben van a hagyma, a húsosabb feltétek kicsit háttérbe szorultak. A sajt került rá utoljára így ez az egészet lágyan lefedi, szépen ráolvadt nincsen semmi baj vele. A tészta átlagos vastagságú, talán vehetjük ezt a magyar átlagosnak.

Pont: 8/10

Ízvilág: A tészta nem olaszosan ropogós, de nem is nyers, egyedül talán egy csipet sóval többet elbírna, de így is egészen jó. A paradicsomos alap nem túl intenzív, inkább a vizuális hatással próbál minket meggyőzni eredetéről. A kolbász átlagos minőségű, semmi nagy bumm nincsen ízében, de legalább nem valami vacak utánzat. A bacon és a hegyes erős paprika szolidan jöttek el a buliba, mert ízüket szinte alig lehet felfedezni, a baconben pedig bíztam, hogy a tésztából kimaradt kevéske sót pótolni fogja. Csípőssége közelít a nullához, ezt simán lehet javítani egy erősebb paprika fajtával. Nem csak látványra, de ízre is domináns a hagyma ami nem túl erős, de minden falatra jut belőle ezért meghatározó lett végül is. A sajt minimálisan nyúlós, ízével semmi gond nincsen. Összességében nem mondanám, hogy éltem legjobb pizzája és az olaszoknak se kell rettegniük, hogy befellegzett nekik, de egy átlagos kategóriában jól szerepelt.

Pont: 7/10


Mennyiség: 45-ös az étterem szerint, amiben én 100%-ig nem vagyok biztos, de lemérni persze megint lusta voltam. A doboz általában ilyen szélességgel dolgozik, amihez képest egy centi rész maradt, szóval talán azért valamennyire mégis igazam van. A tészta átlagos vastagságú és szerencsére egyenletesen lett elosztva. A feltéteket illetően egyértelműen túlerőben van a hagyma amiből simán átváltoztatnék 20%-ot legalább fincsi kolbásszá. Összességében egy ekkora pizza sok egy étkezésre egy főnek ezért nyugodtan vehetjük két fős adagnak. Sajnos a traktoros életérzés kimaradt eddig életemből, de gyanítom egy egész napos szántás után azért máshogy vélekednék az előbbiekről. Felezve simán elegendő 4 órára is a pizza, csak a feltétek egymás közti arányaival nem vagyok igazán kibékülve.

Pont: 8/10

Kiszállítási idő: Őszintén szólva nem hiszem, hogy a Netpincéren szereplő cím hiteles, vagy legalább több konyhával dolgozik az étterem városszerte, mert a térkép alapján 14,8 kilométer lenne a köztes távolság ami igencsak extrém kategória. Optimális helyzetben is 25 perc körülbelül az út, de ha rávesszük ezt a monszun szerű esőzést akkor nincsen ember aki biztosan átjutnak 40 perc alatt. Az e-mail tájékoztatása szerint 60 perc lenne, de az átlagos eredmények 49 percet mutatnak. A valóság pontosan a kettő érték között van mivel 55 perccel rendelés után érkezett a futár, továbbra is gyanítom, hogy van egy budai kirendeltségük vagy hasonló. A futár jó arc és kedves egy fél pillanatig se dobta be a “mennyi borravalót is kapok?” tekintetet, szóval pont ezért járt.

Pont: 6/10

Ár/érték: Egy dologban viszont verhetetlen a Speedy, mégpedig árban. Jó magyar szokáshoz híven ez egy igen fontos szempont, hogy mennyi az annyi és sokszor a minőség csak másodlagos. 45-ös pizzáik egységáron 1890-ért vannak, ami azért mindenképpen jóárasított kategóriába sorolja a történetet. A feltétek eloszlásában tökéletesen visszaköszön az ára, ennyiért nem lenne gazdaságos csurig pakolni kolbásszal vagy baconnel. A hagyma olcsó így az fér rá leginkább. Tipikusan az a kategória ami ehető, ízre nem nagy csoda, de adagra is helytáll. Ezek alapján már egy félrészeg társaságnak vagy egy masszív másnapos gyomornak tökéletes választás lehet, előző szempontok alapján pontosan megfelel. Második esélyt nem nagyon látok a Speedy-re mivel csak pizzával operálnak, de talán egyszer egy édes verzió, ha teljesen elmegy majd az eszem.

Pont: 8/10