Select Page

Rétisas Vendéglő – Mátrai borzas, hasábburgonya

Rétisas Vendéglő – Mátrai borzas, hasábburgonya

Mivel ma okosan kerülöm a munkát, így úgy döntöttem, hogy nem a mai ebédem lesz a téma, hanem egy korábban, egy hangulatos kis étteremben elfogyasztott késői vacsora. Úgy esett, az eset, hogy egy legénybúcsú alkalmával, valahol bizony meg kellett töltenünk a bendőt, és mivel a résztvevők nagy hányada pár évvel ezelőtt, sokat “tanult” ezen étterem falai között, így egy pillanatig sem gondolkozott a társaság, hogy hol is legyen a vacsora.

A Kelenföldi pályaudvartól egy két óriáslépésnyire, egy kis domb tetején találjuk a Rétisas Vendéglőt, aminek jó konyhájáról, már az is árulkodik, hogy jellemzően sokan üldögélnek az asztaloknál. Nem volt ez máshogyan akkor sem, amikor egy szombat este közepén sokadmagammal betértem ide, és mivel a többiek már ódákat zengtek korábban a Mátrai borzasukról, így rövid válogatás után, már rendeltem is meg, ahogyan illik hasábburgonyával.

Esztétika,megjelenés: Mielőtt azt hinnétek, hogy ebben az étteremben minden sárga, elárulom, hogy kicsit besötétedett, így a természetes fény hiányát sárga fényű villanykörték váltották fel, amiknek hatása azért a képeken is látszik. Ennek ellenére, a kiérkező fogás már első pillantásra is hibátlannak tűnik. Alul a hasábburgonya, tetején a két nagy szelet sertés hús, vastag aranybarnára sütött bundába rejtve. Egy kis ismétlés, a Mátrai borzas, ugye krumplis tésztába sütött husi, ami sajttal és tejföllel is nyakon van vágva. Itt bizony házi specialitásként szerepel az étlapon, ami bizony jó előjel. Ránézésre, most is összefut a nyál a számban, ínycsiklandozó fogás, minimál díszítéssel, elegánsan tálalva.

Pont:8/10

Ízvilág: Nem biztos, hogy egy független bizottság a tagjai közé választott volna, mikor ízleltem a fogást, mert elárulom, egy-két italt azért elfogyasztottam a vacsora előtt.  Szerencsére, nem ez az első alkalom, hogy ilyen szélsőséges körülmények között kell vélemény alkotnom, így megnyugodhattok, teljesen reális kép maradt meg az ételről a fejemben. A hasábburgonya, megszokott, fagyasztott kiadás, de megfelelően elkészítve, nem puha, nem olajos, teljesen rendben van. A mátrai borzasuk viszont, valóban megér pár sort. A két szelet husi külön-külön is megér egy imát. A husi szelet vastag, és a bunda is. Bár a bunda valóban nem vékony, de valahogy annyira eltalálták az állagát, hogy a vastagság ellenére sem maradt nyúlós a húshoz közelebb eső része.  A hús szeletek és a krumplis köntös fűszerezése remek, a megfelelő mennyiségű tejföllel és sajttal kiegészítve, egy ízében hibátlan fogást kapunk.

Pont:8/10

Mennyiség: Ha rátekintetek a képekre, szerintem egyértelműen kiderül mindegyikőtök számára, hogy ezzel bizony nadrágmérettől függetlenül, mindenki jóllakik. Az adagra nincsen más szó, mint az óriási. A két hússzelet a bundával együtt szerintem simán nyom vagy 60 dkg-t, ami már magában több, mint egy normál adag. Az óriási méretek, azért a bundának nagy mértékben betudhatóak. A bunda ízletes, nem kevés burgonya került bele, így laktatóbbá teszi az egész borzast. Első pár falatra, némi ellenérzés alakult ki bennem ezzel kapcsolatban, de miután eljutottam a húsig, eloszlott minden kételyem. A köret mennyisége, teljesen háttérbe szorul, és a mellé kért vegyes saláta is inkább csak az izéért került elfogyasztásra . A szomszéd asztalokat, elnézve, Tőlük nem igazán távozik vendég éhesen, ha mégis, akkor a hiba szerintem inkább a vendég készülékében van.

Pont:9/10

Ár/érték: Valamilyen hirtelen jött ötlet alapján a teljes étlapot sikerült lefényképeznem, elképzelhető, hogy a mintája tetszett meg, de az is , hogy biztosra akartam menni az árak megjegyzése terén. A ház specialitását 1690  forintért kaphatjuk meg, de van egy olcsóbb kiadása is. A különbség a kettő között gondolom az adagban lehet, nem hiszem, hogy a minőségből engednének. A köret e mellé még 490 forint, így 2180 forintot kérnek azért, ami a képen láthattok. Ennyi egy adag Mátrai borzasért, nem kevés, viszont a megszokott nagyjából 1500 forintos árért nagyjából ennek a felét szoktuk kapni. Az adag a minőség és a hely hangulata, azt mondatja velem, hogy bár nem kevés az ár, de megéri egy egy alkalommal a Rétisas Vendéglőt választani vacsora vagy ebéd helyszínül.

Pont:7/10