Select Page

Retro Büfé – Bitang Húsos lángos

Retro Büfé – Bitang Húsos lángos

Közel négy hónappal ezelőtt lecsó kolléga egy ferde éjszaka után járt már a Retro Büfénél, amikor egy sajtos-tejfölös lángost burkolt befele. A történet a két alkalom között annyiban egyezik, hogy én sem ebédre hanem egy hétvégi túra során ejtettem meg a tesztelést, még a BL döntő előtt, de a nagy lelkesedés végül visszakergetett, gondoltam nem árt ha írok is belőle valamit. A két látogatás között, a szakács vagy nagyon átalakult, vagy többen vannak műszakban a kis metro melletti büfében. Első körben egy ifjú titán szolgált ki, másodjára egy hölgy, és az igazság, hogy technikájuk is eltért, de most próbálom egybemosni a kettőt. A két lángos eltér ránézésre is, ennek oka az imént lett kifejtve.

A közös pont viszont a Bitang Húsos lángos, mindkétszer mellette voksoltam, talán a legfullosabb feltétekkel rendelkezik, tehát nem volt kérdés, ez kell. A leírás alapján, bacon szalonna(?), kolbász, sonka, sajt, tejföl, lilahagyma és erős paprika amiből összeáll, mondhatni nem éppen egy megszokott sajtos-tejfölös amit a strandon kapni. Tényleg centikre vagyunk a sütőtől, így talán tanácsosabb a szabadban megvárni míg elkészül a jó magyar lángos, bent hamar átjárja ruhánkat az olaj és egyéb csodák illata. Hajnalban biztosan bulisabb és vidámabb a környék, de az este közeledtével egészen kihalt, a kirakatban lévő könyöklőnél könnyen helyet foglalhatunk.

Esztétikai megjelenés: Ha hirtelen eredményt kellene hirdetnem akkor a hétvégi fiatalember lángosa a befutó, ő valamivel igényesebben komponálta meg lángosom, illetve nem tudom, hogy a sonka két nap alatt felkockázódott-e vagy második alkalomra szimplán elfelejtődött a feltétek közül. Másodjára sokkal több hagyma került rá, ha ezt bedarálom akkor tényleg semmi nem éli túl a közelemben a következő egy hétben. A tészta szép aranybarnára sült, és láthatóan jó levegős lesz, nem olyan megtömörödött rágós tészta az alapja. Mindkét alkalommal alaposan megpakolták, a feltétekkel együtt jó pár centiméter vastag lett a lángos. A sonka fontos elem, azért nehéz dönteni melyik a befutó, de inkább az első, ott jobban látszik a húúúús.

Pont: 9/10

Ízvilág: Választható a taktika, vagy szépen lassan végignyammogjuk az egészet, vagy félbehajtjuk és lesz egy olyan vastag szeletünk amit átharapni is nehézkes. Mindkét esetben a tészta elsőosztályú, egyáltalán nem lett olajban tocsogós, és tényleg nagyon kellemes íze van, lágyan sós, de ha akarjuk rászórhatunk még fél kilót. A feltétek közül a hagyma egyértelmű nyertes, brutálisan erős. A húsok közül mindegyik rendben van, egyesével leszemezgetve könnyebb ízlelni őket. A sajt akár négy hónappal ezelőtt tényleg jó, nem íztelen mállós vízsajt. Az erős paprika számomra egyáltalán nem az, észre se venni az erejét, ezen lehetne mit turbózni szerintem. Nem hittem volna, hogy egy lángos lehet ilyen jó, alkotmányba foglalnám az ilyen verziók bevezetését minden lángososnál.

Pont: 8/10

Mennyiség: Egy sima alaplángos esetén lehet, hogy tényleg jobb kettőt rendelni, viszont a Bitangnál nekem egy is bőségesen elég volt, még 3-4 órával később is sikerült pár extrahagymásat böffenteni és eszem ágában nem volt, hogy egyek még valamit aznap. A feltétek első alkalommal jobban voltak elosztva, utóbbi alkalomnál tényleg túl sok volt rajta a hagyma, inkább lett volna ilyen a hús front. A tészta egész korrekt méret és nem papír vékony, tejfölből egy kanállal mehetne mindig több, úgy talán jobban csúszik. Laktató és nehéz, talán ezért is lett ez a neve, bő négy órára tökéletesen elegendő kell legyen.

Pont: 8/10

Ár/érték: Véleményem szerint teljesen elfogadható áron mozog a Bitang, 750 forint ami nem sok, azt figyelembe véve, hogy milyen feltétekkel van megpakolva és mekkora mennyiség. A Plattensee mellett szerintem körülbelül ennyi a sajtos-tejfölös fapados lángos. A büfé egyik legnagyobb erőssége, hogy hajnalig nyitva van így ha kicsit elkaszáljuk magunkat éjjel akkor végső ütést bevihetjük magunknak egy ilyen bomba lángossal, és garantált lesz a másnapos fetrengés. Aki egy jó lángost akar burkolni, bent a betondzsungel közepén annak irány az Arany János utcai metro megálló és tesztelje a Retro Büfét!

Pont: 9/10