Select Page

Risbon – rizs golyók

Szerző: | 2017. nov. 20. | Egyéb

A rizs már jó pár ezer éves múlttal bír így nem csoda, hogy a lakosság 60%-nak fő táplálékforrása. Kis hazánkban ennyire régóta azért nincs jelen, valahol a XV. század környékétől van bizonyíthatóan velünk. A legtöbben egyből a tiszta rizs köretre, esetleg a sushira gondolnak, de bizony van egy arancini nevő olasz fogás is, ami egyelőre annyira talán hazánkban nem ismert.

A Risbon néven futó egységbe sikerült belebotlani a Kálvin téri aluljáróban, ami valójában rizottóbombákat vagy golyókat árul, kinek hogy tetszik az elnevezés. Ezeket a golyókat morzsában forgátják és kész is, de természetesen nem csupán rizsből állnak, hanem töltve vannak akár édességgel is.

Egyben, mint egy rizs tojás

A pultban két méretben találunk risbonokat, a kisebbik verzióból egy cheddaros-jalapenos kivitelt kóstoltam három példányban, míg a nagyobbak közül egy marharagusat és egy málna pudingosat teszteltem. Az üzlet előtt nincsen lehetőség lehuppani, de ne is bánjuk annyira, mert azért az aluljáró nem a legromantikusabb pontja a fővárosnak az egészen biztos. Korrekt csomagolása segítségével bárhova magunkkal vihetjük.

sajtos-jalapenos

A kisebb, aranybarna bundába rejtett rizsgolyók enyhén hozzák a cheddar ízét, ami valójában nem túlságosan karakteres, de a legjobb pontja mégis, hogy bizony kellemesen csíp. A kéreg pöpecül ropog, míg a belső rész sokkal omlósabb. Arányaiban tökéletesen osztozik a sajt és a paprika. A hármas mennyiség egy szolid kedvcsinálónak elegendő, de nyugodtan csapjunk rá a hatos kivitelre is, ha szeretjük a csípős sajtot rizsbe ágyazva.

marharagus

A marharagus nagyobb példány már inkább a tojást közelíti formára, mint a golyót, de méretben is vagy 4-5-ször akkora, mint kistestvére. Ebben a rizs jobban érződik, aminek talán egyszrű oka, hogy több került bele. A ragu valóban marhahúsos és kellően szaftos. A tojás kérge ennél is hiba nélkül volt ropogós. Adagra alakul a dolog, egy ilyenből már közel nem lenne olyan könnyű megenni 5-6 darabot.

málnapuding

Az édes verzió volt talán a legizgalmasabb, mivel elsőre nem tudtam hova helyezni. Kóstolásnál kiderül, hogy olyan, mint egy tejberizs, amit gazdagon feltöltöttek málnazselével. A rizsszemek puhábbra áztak és talán a risbon külső morzsás rétege sem olyan veszettül ropogos az édes verziónál. Ez a kivitel sokkal inkább a desszert kategóriához közelít, míg a ragus lehet simán főételnek is nevezhető, csak több példányban kell zsákmányolni belőle.

a valóságban nem dől az üzlet

Mivel volt pár fajtából átmeneti hiány így esélyes, hogy majd újra meglátogatom a Risbont. A kis hármas pakk sajtos-jalapenos 220 forint volt, míg a nagyobbak darabja 330 forint. Egyáltalán nem nevezhető drágának és végre valami egyedi street food üti fel a fejét a sok burger-gyros-pizza mellett a városban.

Risbon – 1091, Budapest, Kálvin téri aluljáró – Facebook

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték