Select Page

Soul Food – Gyömbéres-sütőtökös édesburgonya krémleves & Kecskesajtos burger

Szerző: | 2016. okt. 17. | Burger

Téptél már be kajától? – Sokáig ezt a szlogent láttam, amikor a Soul Food-al kapcsolatos tartalmat találtam. Bő két évvel ezelőtt már jártam náluk a Kazinczy utcában, amikor rabul ejtett a megfoghatatlanul laza hangulat és életérzés, ami az egész üzletet bejárja. Havi akciójukat fényezték, amitől bevallom egyszerűen megjött a kedvem egy újbóli rapid látogatáshoz.

Október havi specialitásuk egy gyömbéres sütőtök-krémleves és egy kecskesajtos burger. Két teljesen különböző ételtípus, mégis sikerült mindkettőnek annyira megbabonáznia, hogy egyikről se mondjak le és mindkettőt megkóstoljam. A leves neve önmagában is eléggé beszédes, annyit kiegészítés jár hozzá, hogy kerül még bele kolbász chips.

Kecskesajtos burger – 12 dkg marhahús, házi paprika lekvár és chips

Nos, végtelenül nincsen kivesézve a leírás, de nem árt tudni, hogy kerül bele továbbá saláta, egy öntet és persze a névadó kecskesajt, aminek tömegét nem tudjuk meg a kiegészítő leírás alapján sem. A burgert ciabatta közé ékelik és ezzel a lényeg már tényleg megvan, amit tudni kell róla. A biztonság kedvéért egy extra adag édesburgonyát is mellé vágtam, hogy nehogy éhes maradjak.

a leves

a leves

A leves ránézésre is krémes, ez már önmagában is sikerrel ér fel. Közepén pár szelet édesburgonya, némi kolbász chips és ezzel leírtunk minden fontos dolgot róla, amit csak látni lehet. Kóstolva aztán még jobban elkezd remekelni a dolog, mivel a gyömbér és a sütőtök valami szenzációsan finom egyveleget alkot. Kellemesen sűrű és mindkét hozzávaló íze folyamatosan kiérződik belőle. Enyhén a tök irányába billen a mérleg nyelve, de a gyömbér is folyamatosan dolgozik a szánkban. A kolbász chips nem ropog olyan durván, mint a burgonya, de rendesen meg lett pirítva. A hús maga jó, nem egy mócsingos menzahulladék. A burgonyaszeletek nem hajszálvékonyak, hanem kifejezetten vastagok, mégis ropogós tudott maradni.

majdnem készen

majdnem készen

A burger közel nem célozza meg annyira az őszi vonalat, mint ahogy a leves tette, ez mondhatni télen-nyáron étlapképes összeállítás. A szerelés utolsó lépését a kedves vendégre bízzák, a tetejét nekünk kell a burgerre rátenni, feltéve ha akarjuk persze. Rendesen meghintik a mustár alapú szósszal, kap minden belőle. A hús és a sajt között némi saláta ékelődik be, ami kicsit instabillá teszi a burgert, de ha fickósan rámarunk marokkal, akkor kizárt, hogy baj lesz belőle.

összerakva

összerakva

Ízre a buciként szolgáló ciabatta egy nagyon picit az ideálistól a szárazabb irányba lendült, de szerencsére a bőséges öntet ügyesen korrigálja ezt az érzést. A húspogácsa nagyon enyhén fűszerezett, viszont teljesen átsült. A sütés módját egészen biztos lehetett volna másra is kérni, mint well done, de néma gyereknek ugyebár anyja se. Irgalmatlan mennyiségű szaft nem bújik benne, de azért jó pár cseppet ki lehet sajtolni belőle, csak erővel kell rá hatni. A sajt krémes, könnyen olvad szánkban és tökéletesen hozza a kecskesajtok jellegzetes ízvilágát. A gyanúsan mustár alapú szósz pimaszul játszik szánkban, nem mar, de van pár hevesebb pillanat, amikor csavar egyet orrunkon.

édesburgonya

édesburgonya

A levesben már meózott édesburgonya köretként is tökéletes, íze és ropogóssága úgy ahogy van tökéletes. Sokkal jobban tetszik már, mint a klasszikus burgonya, főleg, hogy fele annyira sem okoz kajakómát. Adagra ez a szett bőségesen elég. A leves önmagában is jó sokáig kanalazható. A burger önmagában nem lenne vészes, de így extra körettel és levessel pont jó. A számla úgy áll össze, hogy a leves 990, a burger “L” méretben és a hozzá tartozó hagyományos burgonya chips, 1890 forintot jelent. Az extra édeskrumpli árára halál pontosan már nem emlékszem 4-500 forint környékén mozoghat.

belső

belső

A hely varázsa leírhatatlan. Egy családias, őszi napok elől menedéket nyújtó kis üzlet, ahol folyamatosan szól a soul és úszik a levegőben a friss étel illata. Annak ellenére, hogy az utcafrontról nem egy hivalkodó egység, rendszerint betalálnak a vendégek, akik nagy százalékban külföldiek. Igaz, ezen kár csodálkozni a Kazinczy környékén. Ami biztos, hogy jobban odafogok ezentúl figyelni a Soul Food havi kínálatára, mert bizony igen jókat alkotnak.

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték