Select Page

Soul Food – Sajtburger

Soul Food – Sajtburger

Egy egészen érdekes helyzet vezetett a Soul Foodhoz. A csapat egyik tagjával “bizniszeltem” kicsit, de ő mondta, hogy sajnos munkaideje késő estig tart, így ha nem okoz gondot menjek én házhoz. Elsőre nem mondom, hogy ugráltam örömömben, de mikor megtudtam, hogy történetesen egy kajáldáról van szó máris jobban tetszett a kialakult helyzet.

A Kazinczy utca a helyszín, de a Rákóczi úthoz közeleső “sűrű” részét hátrahagyva már a zsinagógával szemben találjuk magunkat mikor elérjük a Soul Food-ot. Belépve az első ami feltűnt, hogy az előttem álló külföldi vendégsereg kérdéseire meglepően tiszta angollal röpködnek a válaszok, vélhetően a tulajdonostól. Gyorsan körbepillantva kiderül, hogy maga a helyiség nem éppen óriási, lent egy nagyobb asztal míg fent a galériában 2-3 másik található. A trópusi páratartalomnak köszönhetően egyértelmű győztesnek bizonyult az utcafrontos könyöklő ahonnan nyugodtan nézhetjük végig a kajálda minden szívdobbanását.

Az étlap sokrétű. Vannak előre megkomponált fogások, de azok is megtalálják számításukat akik szeretik önmaguk összeválogatni a dolgokat. Burgerek között öt különböző található. Az alapoktól egészen a chilis-mangós verziókig van lehetőségünk válogatni. Mindegyikhez alapból jár a hasábburgonya köret. Kicsit talán jobban bele kellett volna nyúlnom a tutiba és bátrabban próbálkoznom, mint egy sajtburger. Cheddarral szerelik ennyi kiderül a leírásból illetve, hogy ők alaphelyzetben medium átsütéssel ajánlják. Sörök közül egy korsó Stari tökéletesen megfelel, ezzel nyugodtan öblíthetjük. Nagyjából 10 perc alatt elkészül a burger, de várakozás alatt is eszméletlen étvágygerjesztő illatok csiklandozzák fantáziánkat.

Esztétikai megjelenés: Műanyag fonott kosár, amit zsírpapírral béleltek ki. Ebben érkezik a burger és közvetlen szomszédságában a köret. A szendvics ciabatta alapokra építkezik. A fedelét féloldalasan teszik rá, ami rendkívül hatásvadász megoldás mivel így egyből megpillantjuk a vaskos húspogácsát, amin lágyan megoldat a sajt. A sajtra jön némi szósz, ami kellően sűrű ahhoz, hogy ne csurogjon le teljesen hanem megálljon félúton. A húspogácsa kb. két ujj magas és láthatóan nincsen összedöngölve. A salátaágyban találunk mindent, igazi vegyes kiadás. A köret hasábburgonya enyhén sózott, színre teljesen rendben van. Összességében teljesen jól néz ki és a könyöklőn nekiesve igazi stree food élményt biztosít.

Pont: 9/10

Ízvilág: A zsemle szerencsére jó masszív. Azért fontos, mert egy ilyen pogácsát úgy megfogni, hogy az ne kóboroljon el sehova azért nem kis mutatvány, illetve alaposan szorítanunk is kell rajta néha. Ízre finom, talán ha egy leheletnyi vajas kenést kapna a belső fele akkor belseje lágyabb lenne, de a külső maradna masszív. A hús maximum sót és egy csipet borssal lett bolondítva, ízre pedig leginkább rendes marhahús íze van.  Állaga alapján puha, szinte elolvad szánkban a hús. A sajt enyhén fanyar, de a szósszal remekül harmonizál. A zöldséges alap átlagos, kirívó ízorgiát nem okoz. A hasábburgonya kellemes ropogós, de ízlés szerint talán kicsivel több sóval jobban adja. Teljesen rendben van a sajtburger pár minimális módosítással zseniálisat lehet faragni belőle.

Pont: 9/10


Mennyiség: A húst 13-15 dkg közé tippelem, de ennyi tökéletesen elég ebbe a zsemlébe. Nevéhez hű a burger, mivel sajttal kicsit sem spóroltak van benne dögivel. A zöldség vonal is emberesen jelen van, a salátaágy is legalább van olyan vastag, minta  hús fele. Köret fronton szintén derekas helytállásról van szó, sok helyen ennek a mennyiségnek a felével szokták abszolválni a köret kérdést. Az egész tálat elfogyasztva megvan a kellemes, jól lakott érzés viszont a felrobbanok bentről-kifele még nincs meg. Bőséges négy órára bármikor elegendő kell legyen.

Pont: 9/10

Ár/érték: A sajtburger körettel együtt 1490 forintot jelent ami nem mondható egyáltalán soknak, főleg ha körbenézünk, hogy mégis hol is vagyunk. Karnyújtásnyira van egy csomó itató és mulató, ahol sokszor vastagabban mérik az ehhez hasonló fogásokat, de persze minőségben elmaradnak. Szánom-bánom, hogy nem voltam tökösebb és próbáltam volna ki valami másik fogást, de legalább megvan az indok, hogy miért kell még legalább egyszer visszatérnem.  A sörre fillérre pontosan nem emlékszem, de 600 forint környéke rémlik egy korsóra számítva. Maga a hely hangulatos, remekül beleillik a Kazinczy hangulatába. Akkor sincsen probléma ha éppen nem találunk egy üres széket sem, bármikor kérhetjük elvitelre is a kajákat. A második forduló biztosan nem burger lesz, inkább egy steak szendvics vagy BBQ borda jóféle zöldséges körettel.

Pont: 9/10

(ha nem ismered a Kazinczy-t úgy mint a tenyered akkor KLIKK IDE és megmutatjuk melyik szegletében találod a Soul Food-ot!)