Select Page

Spirit Food – A Spirit duó

Spirit Food – A Spirit duó

Legalább fél éve húzom már a Spirit Food meglátogatását, de végre sikerült eljutnom. A célállomás a Kolosy tér, ahol az étkezde megtalálható, mégpedig szinte szembe a hiper-szuper szökőkúttal. Szomszédságban a Mob pizzéria, melyet ezzel a lendülettel felírtam a bakancslistámra, szóval remélem még idén sikerül egy postot firkantani róluk. A mai alany 2011-ben kezdte meg működését, de alapítói már tetemes vendéglátói múlttal a hátuk mögött vágtak bele az egészbe, szóval nem kezdőkről van szó.

Betoppanva, nem éppen egy 5-6 méter belmagasságú hodály fogad minket, egy kétfős asztal és egy rövidke könyöklőnél tudunk helyben fogyasztani, szóval vagy profin kell időztetni, vagy elvitelre kell edzeni. Az étlapot vizslatva, egyértelművé vállt, hogy egy hot-dog és egy hamburger is górcső alá lesz véve, méghozzá mindkettőből a Spirit verzió mely annyit jelent, hogy saját magunk választhatjuk ki a feltéteket hozzá. A listát egy lapon kapjuk, melyről kiválaszthatunk 7 darab különböző feltétet. Természetesen vannak előre definiált opciók, így ha nem érezzük magunkban a kreativitást, akkor sincsen katasztrófa.

A hamburger valahogy így került kiválasztásra: lilahagyma, jalapeno, amerikai káposzta saláta, tükör tojás, paradicsom, bacon, sajt és az egészet megfejelve dupla hússal, igaz ez némi felárral működik minden esetben. A hot-dogra pedig került, sajt, savanyú uborka, bacon, lilahagyma, grillezett hagyma és paradicsom. Amiben teljesen meglepett a Spirit Food, az a szószok végeláthatatlan tárháza, 17 darab saját fejlesztésű öntetből válogathatunk kedvünkre, melyek között szinte mindent megtalálunk. A kiválasztásban a végtelenül kedves személyzet szívesen segít, ami nem árt, mivel mire végighallgattam a listát, már el is felejtettem mi volt az elején. A biztonság kedvéért köretnek egy adag hasábburgonyát is berendeltem, hogy biztosan meglegyen a hasfalrepedés.

Esztétikai megjelenés: A hamburger egy egészen egyszerű buciban foglal helyet, tetején nincsen szezámmag, kicsit hajaz a retro buci zsemlékre. A fedél alatti résztől aztán beindul a nyálcsorgatás, elsőnek a szósszal találkozunk, mely nálam csípős-borsos ha jól emlékszem. Alatta felgyorsulnak a történések, egyből a paradicsom karikák jönnek, mely alatt az olvadt sajt csordogál lassan lefelé. A sajt alatt az első húspogácsa következik amit azonnal a tojás követ, mely nem papírvékonyságú hanem korrekt majdnemhogy egy centis réteg. Majd ismét egy húspogi jön, ami alatt apró kockákra vágott hagyma, jalapeno paprika és az amerikai káposzta saláta. A szósz szerencsére nem híg, ezért enyhén folyik csak le a burger oldalán. A retro hangulatot idézve az egész kapott egy tartófóliát is, ezzel talán kevésbé kenjük össze magunkat. A hot-dog sokkal laposabban kúszik, a kifli méretét nem akarom megbecsülni, mert a végén kiderül, hogy komoly álomvilágban élek, szóval akit nagyon érdekel az térjen be hozzájuk. A virsli egészen elrejtőzik a mélyben, erre kerül rá az összes plusz feltét, melyek tökéletesen elfedik. A grillezett hagyma egészen durván sötét árnyalatban pompázik, elsőre fel nem ismerném, végül a majonézes szósz hullámosan díszíti az egészet. A köret egy műanyag kis tálban jön, mellékelve két mininyárssal amivel könnyebb szemezni. Itt is megjelenik a kockázott hagyma, számomra ez ilyen formában egészen új. Az összhatás kellemes, nem egy agyon cicomázott McDonald’s-os látkép, de ez is garantáltan felizgatja az ízlelőbimbóinkat.

Pont: 9/10

Ízvilág: A burger bucija könnyed, szellős könnyű harapni. A szósszal kicsit harcolni kell, mivel mindenképpen szeretné az arcunkat beteríteni, de lehet fogást találni azért rajta, ízre lágyan csíp, kezdőknek talán már túlzottan is. A húspogácsák alaposan átsültek, nincsenek lilás nyers foltok, ez garantáltan “well-done” szint. A tojás teljesen meglepett, nem hittem volna, hogy burgerben helye van egy ilyen feltétnek, de tévedtem, ez bizony jó. A bacon számomra kicsit sótlan, én mindig vágyom az enyhén sós ízére mikor ilyen feltétbe futok, de az itt most elmaradt. A káposzta sali öntetét, hamar átszívta a buci alsó fele, így nehéz róla véleményt mondani. A jalapeno meghozza a szükséges plusz erőt a csípős érzethez, ha éppen kifogunk egy karikát belőle, melyet átjár alaposan a szósz is, na akkor lesz alkalmunk sóhajtozni kicsit felette. A hot-dognál, szerintem a virsli íze kicsit elveszik a többi mellet, szerencsétlent agyonnyomják a különböző feltétek, melyek amúgy teljesen rendben vannak. A kiflinek van tartása, nem omlik atomjaira ahogy erősebben rámarunk, rendesen kitart az utolsó harapásig. Én a pirított hagymát hiányoltam végül róla, nekem úgy teljes a hot-dog élmény, sajnos egyelőre nincsen a választható feltétek között, de ha imáim meghallgatásra találnak, talán bekerül a listába..:) A köretről nehezen tudom eldönteni, hogy helyben készült-e, vagy egy jobb minőségű mirelit burgonyával van dolgom, pár hasáb tökéletesen ropogós, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, necces.

Pont: 8/10

Mennyiség: A burgert dupla hússal kértem, de enélkül is bőségesen telerakja az ember bendőjét, nem feltétlen kell a plusz husi hozzá. A pogácsák ha jól emlékszem 10-15 dkg között mozognak, szóval ha valaki igazi ragadozó, nyomassa csak bele. A szószból egy pumpálással talán kevesebb is elég lenne, kicsit átáztatta az utolsó falatokat és kezdett gitáros burgerré változni. A többi összetevő szerintem rendeben van, pont eltalált mennyiség, ennyi kell egy ekkora méretű buci közé. A hot-dognál a virslit kellene egyedül hizlalni, totálisan elveszik a feltétek alatt, de már az is sokat segítene, hogyha hosszában kicsit kilógna, és akkor egyből látszik, hogy valójában ez egy hot-dog. A krumpli szinte teljesen fölösleges lett, nem tudtam elfogyasztani helyben, fogtam aztán hazavittem inkább, adagra pedig közepesnek mondanám. Némi segítséggel kellett hozzá, hogy ezt a szép adagot ledaráljam, de bátran kijelenthető, hogy mindegyik jó adag a saját kategóriájában. A hamburger egy bő négy órás, a hotdog egy erős hármas.

Pont: 9/10

Ár/érték: A sokadik meglepetés itt ért, a Spirit Burger 1090 forint, igaz ez szimpla hússal értetendő, a duplás felár +300-at jelent még. Az alapverzió pont annyi, mint amennyiért a Mekiben kapjuk a fullosabb hambikat, amik se ízre, se adagra nem közelítik meg a Spirites burgert. A hot-dog 700 forint, ami szerintem teljesen korrekt, lehet letaszítja a trónról az IKEA-s egyszerű verzióját? A köret 350 forint, ezt sem mondanám halálosnak, elfogadható árkategória. A Spirit Food egy apró helyen, igazán nagyot alakított, nálam jár a piros pont. Látszik, hogy elhivatottan, minden percben próbálják a legjobbat nyújtani, és ez leginkább a vendégszerető kiszolgáláson érződik meg. Bánom, hogy fél évig tököltem a látogatással, ezentúl próbálok minden ígéretet hamarabb véghez vinni, sok ilyen pozitív meglepetés rejtőzhet közöttük. Aki a Kolosy fele jár, ha teheti ugorjon be, nem fogja megbánni. Ősztől ha nem tévednek informátoraim, ismét beindul a kiszállítás, így a lustáknak se lehet kifogása.

Pont: 9/10