Select Page

Szatyor Bár és Galéria – Marha burger

Szatyor Bár és Galéria – Marha burger

Viszonylag sokat járkálok a Móricz környékén amitől csak egy pár lépésre van a talán egy éve átkeresztelt Gárdonyi tér. Nyáron sokkal nyüzsgőbb a tér, mint így a tavaszias tél közepén, de a sarkon immár bő három éve várja a vendégeit a Szatyor Bár és Galéria, de többek csak Szatyorként emlegetik. Eddig én főként úgy halottam róla, ahova inkább italozni érdemes betérni, páran említették csupán, hogy falni is lehet. Úgy hozta a sors, hogy egyik este múlthéten eltöltöttem bent egy bő órát, így adott volt az alkalom a hely burgerét lecsekkolni. A kínálat finoman szólva szerény, mivel csupán annyi lehetőségünk van, hogy eldöntsük a húspogácsa típusát, azaz marha vagy csirke legyen.

Rendelés után van időnk kicsit körbepásztázni a helyet ami szinte csurig van és nagy mázlival lehet csak este 7 óra magasságában üres asztalt találni. A beltérben mindenhol félhomály uralkodik, de ez adja meg a hangulatát a helynek. A falon helyenként egészen érdekes falfestések vannak, sajnos annyira bambultam őket, hogy fényképet elfelejtettem róluk csinálni, de aki elkattintgat Facebook oldalukra az alaposan szemügyre veheti azokat. Stíröltem a szomszédos asztalokat ki-mit eszik és szinte sehol nem láttam burgert, mindenki valami mással operált, így látatlanban nem volt a legjobb ómen.

Az étlap alján egy pársoros tájékoztató miszerint minden leves után 50, illetve minden főétel után 100 forintot utalnak a WWF-nek (Természetvédelmi világalap) át. A menük összeállítása során törekednek rá, hogy hazai biotermékeket használjanak fel ezzel is csökkentve a hely ökológiai lábnyomát. Ritka nagy pacsi jár ezért és le a kalappal, követendő cselekedet az biztos.

Esztétikai megjelenés: Egy fa vágódeszkára építve kapjuk a burgert, mellette egy fog formájú csík majonézt és pár hasáb burgonyát. A leírás az étlapon pont ezekről tett említést, így semmi csalódás nem érhet minket, kivétel talán a burgonya mely négy hasábjával finoman szólva szolidan képviselteti magát. A burger se egy lapáttenyérbe illő méret, bármilyen kis cukimuki plázalány is gond nélkül tenyérbe csapja. Egy fa lándzsával van átdöfve, így legalább nem indul meg a gravitáció hatására a fékezhetetlen szétcsúszás. A zsemle vastagon lett szezámmaggal hintve, a húspogácsa nem túl szaftos ránézésre, sőt kicsit száraznak hat. Alatta pár zöldség tanyázik, egy karika paradicsom, uborka és egy saláta levél. Nem túl bonyolult, nincsen túlcifrázva a történet. Amit hiányolok az a szalvéta vagy egyéb kéztörlő, se az asztalon sehol kb. nem látok, bár tuti csak szólni kéne, de a lustaság nagy úr.

Pont: 7/10

Ízvilág: Pár falat után sajnos száraznak érzem a burgert, hiányolok belőle bármilyen szószt amitől kicsit “lucskosabb” lenne. Ami benne van majonéz az nagyon minimális és azt is elszívja a zsemle fél pillanat alatt. A hús színmarha ami nem olyan, mint egy sertéspogácsa amiből azért több szaft sül ki. A hús jól átsült és kellemesen fűszerezett, finomra darált és omlós. Alatta lévő zöldségekből pár falatnál tudunk cápázni némi nedvességet, de tényleg csak pillanatnyi tűzoltásra alkalmasak. A burgonya finom, nem ropogós, de tökéletesen fűszerezett amit ha belemártogatunk a majonézbe szinte remekművé változik. Természetesen a majonézt tehetném a burgerbe is, de annak lehet nem lett volna jó vége. Összességében a burgerbe nagyon kívánkozik egy szósz, lehetőleg valami házi és nem natúrban majonéz. Persze ha borítunk mellé 2-3 korsó sört akkor ez alig tűnik fel, de ez nem megoldás.

Pont: 6/10

Mennyiség: A kép alapján is látszik, hogy nem egy brutál burger, ahogy írtam már, inkább a kisebb kategóriába tartozik. A húspogácsára nem lehet panasz, azzal semmit nem spóroltak jó vastag, legalább 15 dkg megvan. A buci átmérőben remekül idomul hozzá, de alapvetően nem túl nagy. Zöldségekből az előbbi adagokhoz ennyi bőven elég. krumpliból ez a négy hasáb pikk-pakk eltűnik olyan mintha ízelítőnek szánták volna, kár érte mivel finom. A majonéz ennyi krumplihoz tökéletesen sok, felét nyugodtan lehetne teleportálni a burgerbe amibe szinte három csepp jutott csak. Az egészet hamar le lehet darálni folyamatos sörös öblítés mellett, egy közepesebb három órás adagnak mondanám, nem érzem, hogy ettől szétrobbannék bármelyik pillanatban.

Pont: 6/10

Ár/érték: A burger 1700 forint amiből ugyebár megy egy százas jótékony célokra. Nézzünk rá úgy akkor, hogy ezt 1600-ért kapjuk, ami talán így nem a legjobb ár/érték amivel a városban találkozhatunk. Ennyiért akár rendelhetünk benga nagy három fajta hússal megpakolt burgert is. A szósszal sokat lehetne javítani és talán nem is olyan nagy feladat megvalósítani. A hely varázsa viszont tényleg toplistás, ahova akár szingli vadászok is járhatnak mivel feltűnően sok egynemű asztaltársaságot véltem felfedezni, de lehet csak a véletlen műve. Legközelebb ha erre sodor a sors valami másfajta fogással azért megpróbálkozok na meg jó pár korsó sörrel.

Pont: 6/10