Select Page

Szokásos – Gyros tál

Szokásos – Gyros tál

Többnyire kocsmák pultjai mögül hallunk olyan kérdéseket, melyekben elbújik a szokásos jelző. “Józsikám, szokásos napindító?” Ezek ritkán jelentenek szilárd élelmiszert, a csavaros kifli pedig folyékony. Akárhogy nézem, meglepődtem, amikor egy ilyen elnevezésű éttermet leltem a házhoz szállítós listán. Persze, nem tagadom, én is ismerek olyan személyt, aki képes 30 napon át ugyanazt a menüt (étel) kérni, de azért ez nem mindennapos jelenség szerencsére.

A Szokásos étlapja igazi street food elemekre támaszkodik, pizza, burger és gyros. Találunk még egy saláta rovatot, de azt egyék a kecskék inkább. A burgereken törtem agyam egy jó darabig, de végül a ritkán tesztelt gyrosokhoz eveztem vissza és kezdtem el fürkészni a kínálatot. Sok időmbe nem telt, mivel mindössze három varráció  érhető el. A csúcsragadozó a tál, alatta pitában és tortillában szerelt példányok vannak, felejtősek.

Gyros tál – fűszeres csirkehús, jégsaláta, lila káposzta, uborka, lila hagyma, paradicsom, joghurtos öntet, chilis öntet

Az van, hogy 12 értékelést kapott ez a fogás és 100%-on teljesít, durva és meglepő egyszerre. Nekem se kellett több, két darabot be a kosárba, mivel sikerült egy kollégát is behülyíteni a dologra. Leírás alapján egy igazi “szokásos” gyros tál, amiben semmi meghökkentő elemet nem találunk.

Esztétikai megjelenés: Papírzacskóban érkezik, amit muszáj lerobbantani róla, ahhoz, hogy hozzáférjünk. Imádott nyikorgós doboz, amiben van egy felezőborda keresztben, de ez nem látszik ugyebár a kaja miatt elsőre. Az viszont látszik, hogy minden mindennel találkozik, semmi értelme az elválasztónak, úgy tolták bele mintha lapostányér lenne. A pitát negyedelve tették a tetejére, ha eltüntetjük az útból, sokkal teljesebb képet kapunk magáról a gyros tálról. Vastagon kapott chilis öntetből, ami inkább Erős Pista, de talán minimális hígítással csak. Joghurtosból sokkal kevesebb jutott, de a még érdekesebb, hogy a másik iker tálhoz egyetlen csepp chilis sem érkezett, arról nemes egyszerűséggel lemaradt, holott ezt senki nem kérte rendelésnél. A zöldségekből kicsordogáló folyadék szépen megül a doboz alján, ami egy pici tócsát képez szépen lassan az idő múlásával. A hús jól átsült, ezt színe is remekül bizonyítja.

Pont: 7/10

Ízvilág: Az Erős Pista lehet még sincsen annyira lazítva, ez tömény, mint az átok. Amivel érintkezik, azt bekebelezi ízügyileg és nincs kérdés. A hús jól átsült, viszont a fűszerességből én egy centit sem éreztem, de látvány alapján se tűnt fel, hogy agyon lenne hintve valami földi jóval. A joghurtos öntet nem igazán tesz bele a közösbe, íze leginkább semmi, picit még híg is cserébe. A zöldségek által okozott tócsa mindent elér, ami a doboz aljáig esett hús, az bizony még puhára is ázott benne. Nagyin mélyre ásva olyan, akár egy gyros leves. Nem mondanám, hogy finom lenne ez a kavalkád, ez mindent mindennel megkeverünk egy őskáoszt eredményez és nem pedig egy finom gyros tálat. Megoldás talán annyira nem is rakétatudomány szintű, egy jó doboz, amiben szeparálni lehet az elemeket.

Pont: 5/10


Mennyiség: A szokásos tál mennyiség alatt van, utcaablakos üzleteknél többnyire nagyobb adagokat van szerencsénk kapni. Arányait vizsgálva viszonylag rendben van. A hús jól aránylik a köret mennyiségéhez, ezzel valóban nincsen baj. A szószok egy méretes kérdőjelet rajzoltak az egész konyha felé, az egyikből kimaradt a csípős, míg a másikban annyi lett, hogy amihez hozzáért azt szinte lángra lobbantotta. Pita elegendő, a zöldségekből kifakadó lé pedig sok, nagyon sok. Az egészet eltüntetve nem érzem, hogy ne tudnék megenni még egy ugyanilyen tállal, pedig kicsit sem vagyok másnapos és bélpoklos.

Pont: 6/10

Kiszállítási idő: A visszaigazolóban egy baráti 55 perces értéket találtam, ami kezdtem hiteltelennek érezni 90 perc várakozás után. Fogtam szeszélyesen működő mobiltelefonom és rájuk csörögtem, hogy mi várható, mennyire kezdjem el magam felfalni. A diszpécser profin kezelte a helyzetet, közölte, hogy úszásban vannak, de a rendelésem szinte már el is indult és 10-15 percen belül meg kell kapjam, illetve kapok egy üdítőt ajándékba. Korrekt hozzáállás, sokat ment egy ilyen a kissé cudar helyzetükön, már ami a kiszállításra vonatkozik. A célszalagot a futár 135 perc után szakította át és sajnos az üdítőről ő nem tudott, így az maradt kósza ígéret az étterem részéről. Nem világbajnok teljesítményt, bár ha fordítva nézzük a listát simán lehet a top5 leglassabb rendelésembe beleférne.

Pont: 3/10

Ár/érték: Egyre többször igazolódik be az a mondás, hogy, ami olcsó, az gyanús. 1090 forint egy tál gyrosért 2015-ben bizony már gyanúsan olcsó. A fenti indokok szerintem ezt remekül alátámasztják nincs is mit tovább magyarázni a történeten. A katarzis akkor következett be, amikor elolvastam mottójukat, mely flyerük tetején tanyázik. A varázsmondat így hangzik: “Az élet túl rövid ahhoz, hogy sz*r pizzát egyél”. Oké, a gyrossal mi a helyzet? Az élet túl rövid hozzá, hogy több, mint két órát várjál rá? Öngól, oké. Az ilyen csapások sorozata erősíti bennem az érzést, miszerint innen még kell egyet rendelnem, hátha sokat javul a helyzet. Abban az esetben, ha erre sor kerül, akkor biztosan egy Argentin brutál burgerre megyek rá, kíváncsi vagyok, milyen ha brutálra veszik a figurát a konyhában. Ez a gyros így, káosz a köbön, remélem nem ilyen a szokásos náluk.

Pont: 5/10