Select Page

T.G.I. Friday’s – Triple Bacon & Italian Stackhouse Burger

Szerző: | 2016. Már. 31. | Burger

A hétvége közeledtével egyre többet emlegetünk egy étteremláncot, hiába nem vesszük észre, főleg, ha kizárólag magyar viszonylatban gondolkozunk. Ismét sikerült találni egy szezonális burger rovatot egy étlapon, szóval nem volt más választás, mint betámadni az immár bő 50 éve operáló TGI Friday’s egyik éttermét.

Egyből az étlap elején arcunkba robban a három különböző extravagáns burger, melyek közül kettőt építenek marhahús alapra, míg egyet pedig csirkére. Mindegyikhez tartozik egy veszettül látványos kajafotó, de inkább a tapasztalt világ híve vagyok. Kettő a háromból, azok is felezve, így mondhatni két legyet egy csapásra.

Étlapon

Étlapon

Az egyik baconre gyúrt rá, egyből háromfajta kivitelben is találkozunk vele, míg a másik az olaszos jellegzetességeket rejti magában.

Triple Bacon Stackhouse Burger- hamburgerhús, ropogós, borsos bacon csíkok, kockázott pirított bacon, hagymás bacon dzsem, cheddar sajt, saláta, hagyma és szósznak pedig friss, fűszeres olasz majonéz.

Különösebb egzotikum nincsen benne, csak alaposan megpakolták baconnel. A buci fedele támasztja alapból a burger 2/3-ad részét, így a végleges állapot eléréséhez kicsit meg kell dolgoznunk, rá kell tennünk a tetejét magyarán. A 200 grammos húspogácsa látványra azért masszívan uralkodik, de ahhoz, hogy igazán látványos legyen, kell a hátára a cheddar sajt is, ami lágyra olvadt. A bacon ezek tetején és a buci között kapott helyet, a csíkok rendesen lefedik a sajtot. A zöldségek mentek a pincébe, le a hús alá.

Tripla bacon

Tripla bacon

Alapesetben medium well átsütést alkalmaznak a konyhán, de kedvünkre kérhetjük máshogy is, amit én tökéletesen elfelejtettem, szóval marad minden az alapon. Ennek ellenére szaftos a húspogácsa, nem mondom, hogy a szomszéd asztalig spriccel a szaft, de azért jó pár csepp kihullik belőle. Ízre igazi marha, nagyon lágy fűszerezéssel. A sok bacon nem teszi ehetetlenül sóssá az egészet, ami kifejezetten ügyes húzás. A sajt kissé fanyar íze előjön, de nem arcátlankodik és meghúzódik inkább a húsok mögött.

Félben

Félben

Adagra kifejezetten laktató, a 200-as pogácsa azért rendesen megnehezíti a gyár működését elfogyasztása után. A bacon masszív benne, de egy ilyen nevű burgernél ez így van rendjén. Zöldségből ennél többet ne, ebben szépen csak uralkodjon a hús.

Italian Stackhouse Burger – hamburgerhús, ropogós, sült mozzarella, Provolone sajt, szeletelt pepperoni, kockázott paradicsom, rukkola, friss bazsalikom levél, gazdagon meglocsolva marinara szósszal, ropogós Parmezán a tetejére

Leírás alapján egyből sejthető, hogy ez egy sokkal hivalkodóbb, harsányabb burger, mint tripla bacon társa. Tálalás során is úgy viselkedik, ahogy egy olasz dzsigolótól elvárja az ember, előszeretettel páváskodik. Tetején egyből a Parmezán korong, ami meglepően tartja állagát, nem enged a mélyből feltörő hő csábításának.

Csődör

Csődör

Alatta egyből indul az élvezet, pár karika szalámi, melyekből a zsiradék, ahogy kisült szépen vörösesre festette a környéket. Utána közvetlenül a dupla dózis sajt. A húspogácsa itt is 200-as és ez sem tűnik kicsinek. A kockázott paradicsom nagy ötlet, sokkal könnyebb enni, mint egy rendes karikát, ezt nem húzzuk ki egy elbénázott harapás során azonnal.

Fél csődör

Fél csődör

Kóstolásnál a felső részben tapasztalt ropogósságot nehéz megfogalmazni. A szalámi is egészen jól megkapta, de a Parmezán az igazán király, ez úgy ropog, mintha chips-szel lenne feltöltve a burger teteje, nagyon vad! A sajtok meglágyítják a recsegést, ízre a Provolone nyer, bár a mozzarellát is pillanatig kiérezni belőle. A húspogácsa sok újdonságot nem tartogat a baconos után, copy-paste. Paradicsom és rukkola együtt nyerő párost alkotnak, sokkal jobb, mint egy sima salátás alap.

Köret

Köret

Mindkettőhöz alapból jár egy kosár fűszeres hasábburgonya, amihez dukál egy adag szósz is. Utóbbit egy leskalpolt Aladdin lámpásban kapjuk, de legalább könnyű mártogatni benne. A tripla bacon burger 3590, míg az olasz csődör 3690 forintot kóstál. Igen, nem a legolcsóbb aluljárós burger, viszont ez is minőségben igencsak helyén van. Szezonális ez is, szóval egyszeri kipróbálása ajánlott az ínyenceknek, a baconos egy harmonikusabb, csendesebb burger, míg az olasz egy igazi ágaskodó ló, ami robbantja a vad ízeket szánkba.

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték