Select Page

Tandoori indiai étterem – Csirke Tikka

Tandoori indiai étterem – Csirke Tikka

A fűszeres, keleties ízek irányába vettem az utat mikor betértem a Ráday utcában lévő Tandoori indiai étterembe. Az utca talán kicsit veszített pár évvel ezelőtti sztárolásából, de azért bőven megfordul erre még egy laza turistacunami egy átlagos napon. Ebből kifolyólag érthető, hogy miért minden üzlet egy etető az első pár száz méteren. Az étterem teraszán vertem tanyát mivel így legalább Magdi nénit megirigylő módon lehet nézegetni a járókelőket.

A tandoor egy jégkunyhóhoz hasonlító agyagedényt jelent, amit sokan az indai sütés-főzéssel azonosítanak. Húsokat és kenyereket készítenek a kemence szerű edényben. Az esetek többségében 450 Celsius hőmérsékletre hevítik. Az étlap hatalmas segítség azoknak akiknek fogalmuk sincsen az indiai konyha remekeiről. Minden fogás mellett egy kép illusztrálja a fogást, illetve pár sorban leírja, hogy mit is látunk a képen valójában. Az étlap sokrétű és legalább 20 fogást is látok amit szívesen kipróbálnék, de muszáj egyre rábökni még mielőtt lemegy a nap.

Csirke Tikka lett a végleges befutó ami indiai fűszerekkel ízesített csirkehúsdarabokat jelent joghurtos, sáfrányos öntettel. A kép szintén sokat segít, bár talán ez az a fogás, amit leginkább eltudunk mi képzelni vakon is itt pár ezer kilométerrel arrébb Indiától.

Esztétikai megjelenés: Nincsen túlbonyolítva a tálalás, egy hagyományos fekete tányérra rárakták a fűszertől vöröses színben pompázó csirkedarabokat. Köretként vegyes saláta került ebben aztán szerintem egy fikarcnyi indiai sincsen, leginkább zacskózva lehet venni mázsálva. Egy kis pikszisben érkezik a joghurtos szósz, aminek színe nem kifejezetten hétköznapi, de lehet csak nekem idegen, hogy zöld szószokkal kenjem meg a reggelimet például. A fűszer leöblítéséhez mi sem illene jobban, mint egy indiai sör. Kingfisher és Cobra közül választhatunk, de vannak magyarosabb sörök is a kínálatban.

Pont: 9/10

Ízvilág: Az első csirkefalatnál beigazolódik a mondás miszerint az indiai kaja mocskosul fűszeres. Nincsen ezzel semmi baj, de tényleg meg kell szokni az ilyen erős és intenzív ízeket. A hús kellemes omlós, íze pedig tökéletes. A joghurtos szósznál bevallom a látvány után fogalmam sincsen milyen ízvilágot kellene várnom. Enyhén fűszeres, lágy joghurtos öntet amivel az erős sáfrányízt tudjuk kicsit kioltani szánkban. A saláta mellette teljesen átlagos, ebben semmi extra keleti íz nem rejtőzik. A sör talán lágyabb, mint a hazai söreink többsége, de akik nem szeretik a keserű söröket azoknak ez biztosan tetszeni fog.

Pont: 9/10


Mennyiség: Hét darab csirkegolyót kaptam melyek nagyjából egyforma méretűek. A hússal még félig-meddig jól lehet lakni, de a maradék űrt a salátával kellene kitöltenünk. Feltétles mód mivel nekem ez nem sikerült. Sosem voltam egy versenylegelő kecske, de ennyi még nekem is könnyedén lement ennyi csirke mellé. Nagyjából egy duplázott saláta adag lenne az a mennyiség amivel sikerülne elérni a jól lakott érzést. A joghurtos öntettel nem vacakoltak mivel bőven megfürdethetjük benne az összes húsos falatot, akkor is marad egy kevéske a tálka alján. A sör 0.33 ami tovább szomorít, de összességében azért egy nagyon könnyed négy órában megegyezhetünk a Tikkával.

Pont: 8/10

Ár/érték: Az indiai kaják nem követik a kínai mintapéldát miszerint egy talicskányival adnak és pofátlanul keveset kell érte kérni, igaz minőségben is egészen más világot képvisel a kettő. A Csirkés Tikka az étlapon szereplő ételek között az alsó-középkategóriában szerepel ár szempontjából. 1990 forintot kell érte kipengetni, amit azt figyelembe véve, hogy a Rádayban vagyunk nem is mondható vészesnek. A sör kicsit már fájóbb mivel az 750 forintot kóstál. Összességében egy finom, igazi erősen fűszerezett indiai kaja amihez csak egy picivel több zöldköret kellene és máris tökéletes. Ahogy körbelestem nem ez az egyetlen indiai étterem van hova kirándulni a következő hetekben, szóval indiai vonal folytatása várható.

Pont: 8/10

(ha szeretnél kicsit kalandozni az indiai konyha remekei között akkor KLIKK IDE és megmutatjuk térképen merre van az étterem!