Select Page

Téli Kertem – Balkán burger

Téli Kertem – Balkán burger

Több javaslat érkezett már a mai kiszemeltre, így egy pár fős baráti társasággal nyakunkba vettük a várost és útra keltünk a Téli Kertem-be. Az étterem az újonnan felkapott Kazinczy és Dohány utca sarkán található, nem túl hivalkodó külsővel szinte elbújva a sarkon. Az utcafronton már egy csalogató étlap kacsint a járókelőkre, ahol nekem egyből kiderült mit is fogok bent elfogyasztani.

Ismét hamburger tudom, de Balkán Burgert kihagyni több mint badarság lenne részemről. A választék nem végeláthatatlan a burgerek között egészen pontosan csak ez szerepel, így sokat nem kell agyalnia annak aki ide hambizni jön. Betérve egészen hangulatos, kissé félhomályban foglaltunk helyet, körbenézve rengeteg poszter lóg a falon, amit főként téglával borítottak. Pár perc elteltével megjött Nyuszómuszó férje (Magyar Attila – klónja természetesen) felvenni a rendelést. Extraként megbolondíthatjuk sajttal az ételt ami 100 Ft-ot tesz rá pluszban, nem nagy tétel.

Esztétikai megjelenés: Már ismerős arc köszön vissza, a balkán jelző úgy látszik kötelezően csak ezt a pita szerű zsemlét engedélyezi, a pár héttel ezelőtt tesztelt hamburgernél is ilyen volt. A másik amin megrökönyödtem hogy mekkora batár húspogácsa került bele, egy méretes lapaj néger kézfeje nincsen ekkora. A húson látszik a sütés, foltokban picit barnább mint a hússzín, igazán szemet gyönyörködtető. A burger mellé társul pár szelet steak burgonya illetve egy majdnem fél fej lila hagyma szeletelve. A felső részt eltávolítva meglátom a sajtot is, ami egészen beleolvadt a buci tetejébe, eddig ilyennel nem igazán találkoztam. Nagy plusz pont az étteremnek, hogy tálalás során hoznak majonézt, ketchupot és mustárt így magunk lőhetjük be saját ízlésünk szerint. Olyan nagyon sok zöldség nem került bele, a hús alatt van némi saláta és a már említett hagyma.

Pont: 8/10

Ízvilág: Egyből a hússal találtam magam szembe, az első harapást aki úgy megoldja hogy nem jut bele hús az előtt letérdelek. A hús minimális fűszerezéssel bír, olyan karakteres ízvilágot nem érzek nála. A buci teljesen olyan ismét mint egy pita, semmi többet nem hordoz magában. A sajtot melyet kértem grátisz sajnos beleolvadt a buci tetejébe így alig lehet érezni, sajnos jobb lett volna ha a saláta és a húspogi közé kerül. A hagyma hozza a kötelezőt, de nem az a brutális ami egy kilométeres körzetben elriaszt minden élőlényt. Kicsit hiányolok belőle legalább egy szelet paradicsomot, így kicsit egyszerű lett a szendvics. A steak burgonya héjában sült és nagyon finom fűszerrel lett behintve, ez sokat segít az eddig kicsit átlagos ízeken.

Pont: 6/10

Mennyiség: Már ha csak rápillantunk akkor is viszonylag jól lakunk, egy ekkora bitang hússzelet már fél siker. Ha képesek vagyunk kicsit elvonatkoztatni a hús megidéző látványán akkor viszont kicsit úgy érezzük – vagyis én – hogy kicsit több zöldség kerülhetett volna bele, tudom ez egy fanatikus húsimádótól kicsit furcsa. A sajtból legalább dupla ekkora dózis illene bele, ha már választható mint plusz feltét, így mintha ott sem lenne. A burgonya is talán egy kanállal lehetne több, ez a pár szem igazán csak arra jó hogy felcukkoljuk vele az ízlelőbimbóinkat és utána hallgassuk a hisztijüket. Az egészet ledarálva azért közel sem vészes a helyzet, a hús jó nehéz és laktató benne így a négy órás adag garantált azért.

Pont: 7/10

Ár/érték: A Téli Kertemnél ezért alapáron 1290-et kérnek amire rájön még a fantomsajt ami újabb 100 Forintot jelent a számlán, tehát nem kis matekolás után kijön az 1390 Forintos végösszeg. A húsért mindenképp megéri, de a többi figyelembe véve talán egy picit drágának titulálható ez a hamburger. Lehet hogy a Balkánon ez a divat, hogy nagy hús aztán jól van, az én szervezetem már egészen megszokta hogy azért kell mellé egy kis zöldség is. Az étterem hangulata sokat dob az érzésen, az pedig hogy Nyuszómuszó férjének klónja volt a pincér..- megfizethetetlen. Sajnos dolgunk végeztével 15 perc várakozás után inkább mi mentünk fizetni, a személyzet nem pörögte túl a dolgot. Kalandoroknak kötelező egyszer kipróbálni, és itt a húsra kell persze koncentrálni.

Pont: 6/10