Select Page

Thai Wok – Pad thai (csirkéből)

Thai Wok – Pad thai (csirkéből)

Dupla mexikózás után pörgettem egy nagyot a Földgömbön és átnyergeltem az ázsiai régióba. Utoljára rendes thai ételt talán az Október 6 utcában ettem a Padthai Wokbar-ban. Egy jó ideje incselkedtem a Thai Wokkal, de valahogy mindig elhajtottam az ötletet valamilyen mondvacsinált kifogással. A lustaság mindig nagyúr a háznál, így ismételten rendelésre gyúrtam amiben ez az étterem tökéletesen jó alanynak bizonyul, mivel helyszínen nincs mód fogyasztásra.

Étlapjuk három részre tagolódik, levesek, wok ételek és vegetáriánus ételek. Ebből kapásból egy megszűnt számomra létezni mivel egész nap éreztem, hogy húsra éhes az erőmű odalenn. A wok ételek között 16 különböző összeállítással találkozhat a lelkes gasztrokalandor, melyeket többnyire 4-5 különböző hússal kérhetünk, mint például kacsa, csirke, marha, rák és néhol még hallal is kérhetjük. Név alapján nekem tökéletesen semmi nem ugrik be róluk, így itt erősen ajánlott a részletek elolvasása.

A Pad thai étel egy 2011-es felmérés során az 5. helyen végzett, a világ legfinomabb ételei top 50-es listáján. Thaiföldön többnyire minden sarkon árulnak ilyen fogásokat, természetesen millió alfajtája akad. 1930-40 között lett igazán elterjedt, mikor az akkori miniszter erre építette egyik kampánya alapjait. A jelenlévő verzió alapanyagai zanzásítva : rizstészta, tojás, fokhagyma, répa, hagyma, zöldhagyma, babcsíra és mogyoró. Csirkés szereléssel kértem, de lehetett volna rákkal is.

Esztétikai megjelenés: Egy hagyományos tipikus ázsiai ételekre hangolt dobozban érkezik. Fedelén két nyelven jó étvágyat kívánnak a gyártók, oldalán egy ázsiai fiatalember próbál pálcájával egy legyet elcsípni. Fedeleit kihajtogatva meglátjuk végre a lényeget is. Így dobozban nem éppen fotogén, de ez számít természetes közegének, így megpróbáltam a lehetetlent ismét! Egyik sarka főleg apró mogyoróval lett megszórva, közvetlen szomszédja egy lime gerezd. A hátralévő felületen vegyesen osztozik a többi hozzávaló, kitűnik a recésre vágott répakarika illetve pár kisebb csirkefalat. A rizstészta kissé ismerősen hat, a nagy instant leves teszt során belefutottam egyik rokonába, remélem csak névben hasonlít rá.

Pont: 9/10

Ízvilág: A tészta első centijeit remegve emeltem számhoz, de miután lement az első falat teljes megnyugvás lett rajtam úrrá. Köszönőviszonyban sincsen ahhoz a vacakhoz, igaz talán árban is hatalmas eltérés van köztük. Az egész ételen egy alap édeskés íz uralkodik amit folyamatos lágy gyömbéres íz kísér. A csirke finoman fűszerezett, állagra pedig omlós. A mogyoró apró szemei folyamatosan ropognak fogaink közül, remekül passzol az ételhez. Egy két apró chili paprika is feltűnik, amit ha jól elcsípünk bizony érezzük, hogy egészen karakteres íze van. A hagymák kisebb arzenálja nem egy randigyilkos seregként tűnik fel, érezni, de nem brutális. A már említett édeskés összképet egycsapásra megszakítja amint ráharapunk a limera, teljesen felfrissíti kissé elkényeztetett ízlelőbimbóinkat.

Pont: 9/10

Mennyiség: Az ilyen dobozok láttán én mindig kicsit elbizonytalanodom, aztán mire a végére érek meg ráeszmélek, hogy egy fogpiszkálót se tudnék már megenni. A tészta brutál hosszú, sokkal nagyobb harcot kell vele vívni, mint egy átlagos spagettivel. Ha nagyon szemétkedni akarok akkor egyedül a húsiba tudok belekötni, egy ici-picivel többet is eltudtam volna benne viselni, nagyjából minden 4-5 falatra jutott egy husika. Tipikus sosem akar elfogyni adag, ebben tökéletesen másolja a szokványos kínai gyorséttermeket, embertelen nagy adagokba lehet néhol belefutni. Bőségesen telerakja a bendő és az édeskés ízzel jól meg is kómáztatja a delikvenst. Egy sima 5 órát kitesz nálam, ennél többet enni már csak nyögdécselések árán tudnék.

Pont: 8/10

Kiszállítási idő: A visszaigazoló levél egy könnyed 50 percet jósol várható kiszállítási időre. Amikor megcsörrent a kaputelefon egyből azt gondoltam, hogy szórólapos támadás lesz, DE NEM! (© Kasza Tibor) Hihetetlen, de új bajnokot avattunk mivel mindössze 14 perc kellett ahhoz, hogy megkapjam a kajámat. Gyorsan átnéztem a szomszéd gangra, nehogy oda menjen vissza a futár, de sajnos az utca fele távozott így a szomszédban nincsen thai kifőzde. A térkép szerint a táv 360 méter ami azért mondható mégiscsak szomszédnak. A futárnál sisak volt így kb. 40-50 másodperc lehet a kiszállítási idő a két cím között. Úgy érzem ezt nehéz lesz bárkinek is überelni, le a kalappal!

Pont: 10/10

Ár/érték: Az ára pontosan 1600 jó magyar forint. Elsőre talán a kínai lovereknek meghökkentő lehet, de ebben azért minőségi és finom alapanyagok tanyáznak, kutya-macska kizárva! Nem mondom, hogy mindennap ezt kell enni, de akinek tárcája ennyit enged egyszer próbálja ki, engem egészen megbabonázott ízvilága. Bőséges adag és villámgyors kiszállítás, igaz ehhez kell az is, hogy a szomszédban legyen a konyha. Eddig egészen ritkán szántam el magam, hogy thai konyhát próbáljak, ezek után igyekszem változtatni ezen. Második esély lehetősége benne van a levegőben, de akkor próbálok egy levessel operálni.

Pont: 8/10