Select Page

The Donut Library

The Donut Library

Kicsit rendhagyó lesz a mai firkantás. Eddig nem igazán teszteltünk édességeket, sütiket és hasonló nyalánkságokat, de megtört a jég és eljött ennek is az ideje. A napokban több helyen belefutottam a “The Donut Library”-val kapcsolatos postokba melyek meghozták a kedvem egy kis kiránduláshoz. A hely idén július vége fele nyitott a XIII. kerületben a Pozsonyi út 22 szám alatt. Ahogy a nevében szerepel itt bizony fánkokat ehetünk, melyek a legenda szerint az amerikai rendőrök kedvenc étke szolgálat közben. A könyvtár megnevezés is remekül helytálló mivel betoppanva egyből megérint minket a hely varázsa, mely olyan, mint egy nyugodt, csendes olvasósarok. A falon lévő könyvespolcok tartalmából nyugodt szívvel csemegézhetünk, bármit leemelhetünk anélkül, hogy bárki is egy rosszalló pillantást vetne ránk.

A fánkok alapvetően két kategóriába sorolhatóak, az egyik a gyűrűs melynek közepén ott a lyuk akár egy gyűrűnél, illetve a töltött avagy telefánk melynek közepe különböző töltelékekkel van kibélelve. Amint belépünk szembenéz velünk a fánk polc, mely négy szintes és két fakkra van osztva egy ajtóval a közepén. Hangulatos kékes háttérvilágításban pompáznak a fánkok, sajnos mikor ott voltam pár fajta már elfogyott és a zárás közeli időpont miatt nem lett pótolva. Hat különböző került kiválasztásra, logika döntésemben semmi az ég adta világon, egyszerűen azokat kértem melyek megtetszettek kinézetre.

King, Color, Rerry, Queen, Toffi, Apple – a mágikus hatos, melyek a mai special post alapját adják. A legjobban a color vonzza a tekinteteket, gyűrűsfánk csoki öntettel és rajta rengeteg színes cukorgolyócskával, lenyűgöző! A kingen olyan feszes a csoki bevonat, mint egy fitnesz bajnok feneke. A rerry málna darabokat hord a hátán, melyek olyan intenzív ízzel aranyozza bele a falatokat, hogy percekig nem találom magam. A queen talán a legtradicionálisabb a fánkok között, belseje vaníliával van töltve. Sajnos itt egy pillanatra bevillant a Buliszerviz film egyik bizarr jelenete, de ez sajnos saját agyam defektességének eredménye.. Vissza pottyanva a valósághoz, az öntet ismét gyönyörködtet, kényeztet.

A fánk tésztája egészen könnyen elkészíthető, liszt, cukor, tej és élesztő kell hozzá. A megkelt tésztát nyújtjuk-formáljuk majd bő olajban kisütjük. Általában ennél a folyamatnál véreznek el az alanyok, sok fánk szinte tocsog az olajban vagy tésztája nyers marad. Itt egészen profi szinten űzik az előbb említett folyamatokat, mert olyan tésztája van, hogy ki kellene tüntetni érte a TDL-t. Sajnos, nem sajnos, de elérik azt a szintet, ahol már nem érvényes a “legjobb mégis a nagymama által készített..”, a nagyi itt bizony elbukná a versenyt. Nem lehet belekötni, egyszerűen mennyei tésztája van. Gyanúsan kinéz részemről a város legjobb fánkosa cím virtuális átadása, nem hittem volna, hogy egy ilyen fogás képes ekkora benyomást kelteni bennem.

A fánkok típustól függetlenül 290 forintba kerülnek, nem a legolcsóbb persze, de a minőség mindenért kárpótol. Természetesen egy pohár tejet is leguríthatunk kísérőként, így teljes a fánkos feeling már. Az italok-üdítők nagyjából 3-400 forint között mozognak, ezért kb. 3 dl jár. A fánkok átlagos méretűek, ha emlékeim nem csalnak 70-110 gramm súlyra, típusuktól függően. A pihe-puha párnák között egy könyv kíséretében megtalálhatjuk a tökéletes nyugalmat és kikapcsolódást a stresszes hétköznapokban. Erősen ajánlom mindenkinek a helyet, ez itt Földi fánk mennyország!